– Äitiäni ja Varpua yhdistää sama kokemus, oman lapsen menettäminen, Nanna Karalahti kertoo tuoreesta ystävyydestään Varpu Hintsasen kanssa.

Varpu Hintsanen, 41, menetti viime kesänä 8-vuotiaan Senja-tyttärensä, kun tämä kuoli syöpään kolmen ja puolen vuoden sairastamisen jälkeen.

Ennen Senjan sairastumista Varpu työskenteli psykiatrisena sairaanhoitajana. Tyttären kuoleman jälkeen Varpu halusi aloittaa puhtaalta pöydältä myös ammatillisesti. Syksystä asti hän on luennoinut ja pitänyt omia verkkokurssejaan mielen valmentamisesta.

– Mennyt kolme ja puoli vuotta on ollut minulle korkeakoulu, jonka aikana on pitänyt taistella ja tietoisesti päättää, että valitsee valon pimeyden sijaan, Varpu kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varpu käy Senjan haudalla yhä päivittäin, mutta surutyö-sanaa hän vierastaa.

– Suru nousee pintaan paikoissa, joissa olemme olleet yhdessä, tai kun joku yhteinen tuttu tulee vastaan. Ne ovat pieniä hetkiä, ja annan surun silloin tulla.

– En ajattele tekeväni surutyötä, suru tulee kuulumaan elämääni aina. Ehkä kymmenen vuoden kuluttua opin olemaan niin, että surun tunne ei vie niin vahvasti mukanaan. Mutta surun rinnalle on mahtunut ja mahtuu myös paljon toivoa ja iloa.

”Nanna on tuonut rohkeutta ja potkua”

Vuoden alussa Varpu aloitti yhteistyön ystävänsä Nanna Karalahden kanssa. Kaksikko tutustui alun perin kahdeksan vuotta sitten, kun Varpu oli puhumassa personal trainer -kurssilla syömisen psykologiasta.

Ystävyksiä heistä on kuitenkin tullut vasta nyt.

– Olin tuolloin nuori, aloitteleva personal trainer ja hyvin eri elämäntilanteessa. Silti meillä klikkasi heti, Nanna kertoo.

Nanna seurasi tuttavansa elämänvaiheita pitkälti sosiaalisen median kautta. Viime syksynä hän kutsui Varpun kirjansa julkaisujuhliin. Sen jälkeen he ovat viettäneet aikaa tiiviisti yhdessä myös pariskunnittain. Nanna on naimisissa ex-jääkiekkoilija Jere Karalahden ja Varpu muusikko-näyttelijä Sami Hintsasen kanssa.

– Kyläilemme paljon, ja kun näemme, puhumme paljon ja jaamme monia asioita. Nanna on tuonut minulle rohkeutta ja potkua, ja ajattelemme monista asioista samalla tavalla. Nanna saattaa tehdä 800:aa asiaa yhtä aikaa ja välillä herättelen, että hei nyt ollaan tässä, Varpu kertoo.

– Olenkin diagnosoinut itselläni Varpun avulla ADHD:n. Oikeasti olen oppinut Varpulta selkeyttä ja muistuksen siitä, mitkä asiat ovat oikeasti merkityksellisiä, Nanna sanoo.

Asiat mittasuhteisiin

Myös Nannan lapsuudenperheessä koettiin tragedia, kun Nannan isoveli kuoli 16-vuotiaana mönkijäonnettomuudessa. Nanna ei ollut silloin vielä syntynyt, joten hän ei saanut koskaan tavata veljeään.

– Äitiäni ja Varpua yhdistää sama kokemus, oman lapsen menettäminen. Olen aina tykännyt lukea paljon oman mielen hallinnasta. Heidän kahden kautta näen läheltä, miten ihmiset pysyvät onnellisena ja järjissään, vaikka mitä tapahtuisi, Nanna sanoo.

Nanna arveleekin, että hän on oppinut asettamaan asiat mittasuhteisiin. 

Esimerkiksi oman kahvilatoiminnan lopettaminen viime kesänä ei tuntunut Nannasta elämää suuremmalta. Karalahdet ehtivät pyörittää Keravalla omaa terveellisiin ruokiin keskittynyttä kahvilaansa puoli vuotta.

– Haluaisin pitää sitä edelleen, mutta ajankäytöllisesti se ei ole mahdollista. Kahvilatoiminta oli puhdas harrastus, ja nyt oli pakko vain todeta, että siihen ei ole resursseja, oman Hero-verkkovalmennuksensa lanseerannut Nanna sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla