Dolly Partonista on tullut niin työläisnaisten, konservatiivien kuin seksuaalivähemmistöjenkin rakastama tähti.
Dolly Partonista on tullut niin työläisnaisten, konservatiivien kuin seksuaalivähemmistöjenkin rakastama tähti.

Dolly Parton ei ole koskaan pyydellyt anteeksi yliampuvaa ulkonäköään. Countrytähti sanoo tietävänsä tasan tarkkaan, mitä tekee. – Olen äärimmäisen aito siltä osin kuin sillä on väliä, eli sisäisesti.

Tennesseeläinen suurperheen tytär Dolly näki kylällä jotakin silmiinpistävää. Vieras nainen oli kuin toisesta maailmasta. Hän oli pukeutunut säädyttömän tiukkaan hameeseen, käytti runsaasti meikkiä ja näytti korealta kuin paratiisilintu. 50-luvun etelävaltion vuoristokylässä ei koreiltu sillä tavalla, vaatimattomuus oli kunniallisen ihmisen suurin hyve.

Pieni Dolly ei ollut koskaan nähnyt mitään yhtä upeaa. Äiti sen sijaan nyrpisti pahamaineiselle naiselle nenää.

”Hän on vain roskaa”, äiti puuskahti paheksuen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tuo on roskaa, Dolly ajatteli, niin sitä minäkin haluan olla, kun kasvan isoksi. Roskaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhä edelleen sokeimmat näkevät kantritähti Dolly Partonista, 74, vain mauttomaksi mielletyn ulkokuoren. Mitä muka voi liikkua sellaisen ihmisen päässä, joka leikkelee itseään, suurentaa rintansa luonnottomiksi ja kampaa vetyperoksidivaalennetut peruukkinsa jättimäiseksi keoksi? Tuskin mitään!

Toisaalta 74-vuotias Parton laulaa yhä kuin enkeli, pyörittää useita liiketoimiaan, kiertää esiintymässä säännöllisesti ja osallistuu aktiivisesti hyväntekeväisyyteen. Hän on ollut elämänsä aikana sekä kuuluisa kaunotar että piinkova bisnesnainen, eikä tänä päivänäkään pyytele anteeksi olemassaoloaan.

Ei rahaa mutta muita rikkauksia

Parton syntyi neljänneksi lapseksi Tennesseen vuoristokylässä asuvaan rutiköyhään perheeseen ja sai vielä kahdeksan nuorempaa sisarusta. Vanhemmat olivat tiukkoja, mutta neuvokkaita, ja Parton on läpi elämänsä korostanut olevansa ylpeä vaatimattomista lähtökohdistaan.

”Meillä ei ollut rahaa, mutta sen sijaan meillä oli rikkauksia, joita ei rahalla saa, kuten rakkautta, hyvyyttä ja ymmärrystä”, Parton sanoi Today-uutisohjelman haastattelussa vuonna 2015.

”Vitsailimme aina, ettemme edes tajunneet olevamme köyhiä, ennen kuin joku neropatti tuli kertomaan.”

Pieni Dolly oli musikaalisesti lahjakas jo lapsena. Hän on omien sanojensa mukaan kirjoittanut lauluja viisivuotiaasta lähtien. Esiintymisen hän aloitti ensin kirkon tilaisuuksissa, sitten paikallisella radioasemalla, ja heti high schoolin valmistujaisia seuraavana aamuna hän lähti maailmalle luomaan uraa tähtenä.

Jolene on yksi Partonin suurimmista hiteistä. Se kuten myös I will always love you syntyivät jo 1970-luvulla.
Jolene on yksi Partonin suurimmista hiteistä. Se kuten myös I will always love you syntyivät jo 1970-luvulla.

Parikymppisen Dollyn löysi nopeasti muusikko Porter Wagoner, joka nappasi nuoren lahjakkuuden ohjelmaansa ja auttoi häntä keräämään ensimmäiset suuret fanijoukkonsa. Löytö oli Partonille sekä loistava onnenpotku että uran ensimmäinen suuri haaste.

Kenties yksi Dolly Partonin tunnetuimmista kappaleista on suloinen I will always love you. Whitney Houston teki kappaleesta ikonisen voimalaulun, mutta Partonin oma vuoden 1974 versio paljastaa sen alkuperäisen tunnelman, joka on herkkä, varovainen ja silti täynnä varmuutta.

Toisin kuin Houstonin versio, Partonin esittämänä kappale ei kerro romanttisesta rakkaudesta: hän sävelsi laulun 28-vuotiaana Porter Wagonerille, jotta tämä antaisi hänen lähteä soolouralle kahdeksan yhdessä kierretyn vuoden jälkeen. Laulu toimi, kyynelehtivä Wagoner heltyi.

Rakkautta ensisilmäyksellä

Ominaisuus, joka on johdattanut Partonin menestykseen, on hänen anteeksipyytelemätön omanarvontuntonsa. 1980-luvulla Oprah Winfrey haastatteli Partonia ohjelmassaan ja kysyi, tiesikö tämä jo lapsena, että hänestä tulisi joskus jotakin.

”Tunsin aina, että olin jo jotakin”, Parton korjasi hymyillen. ”Ja tiesin, että jonakin päivänä minusta tulisi tähti, jo ennen kuin tiesin, millä tavalla.”

Nuoret naiset kaikkialla pyristelevät kaikkien miellyttämisen ja toisaalta oman uran luomimisen välillä. Näin teki myös Parton, mutta jokin hänen iloisessa suorasukaisuudessaan on auttanut häntä luomaan uran, jota ei määritä kukaan muu. Ei edes puoliso, Carl Dean, joka on seurannut Partonin menestystä koko tämän aikuisiän.

Vuonna 1964 Parton muutti Nashvilleen aikeenaan lähteä musiikkibisnekseen tosissaan. Ensimmäisenä päivänä oli kuitenkin hoidettava arkisia juoksevia asioita, kuten pyykinpesua. Parton on kertonut useissa haastatteluissa, että saatuaan pyykkinsä koneeseen Wishy Washy -pesulassa, hän lähti ulos. Kadulla ohi ajoi auto, josta kurkisti komea nuori mies.

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. 21-vuotias Carl Dean oli häikäistynyt 18-vuotiaan Dollyn kauneudesta. Dolly, jolle miesten huomio oli tuttua, ilahtui huomatessaan, että Dean oli kaikesta huolimatta kiinnostunut nimenomaan hänen persoonastaan.

”Ensimmäinen ajatukseni oli, että aion mennä naimisiin tuon tytön kanssa”, Dean kertoi Entertainment Todaylle vuonna 2016. ”Toinen oli, että ’Luoja, hän on hyvännäköinen!’ Ja sinä päivänä elämäni alkoi.”

Pariskunta tapaili toisiaan kahden vuoden ajan. Kun Dean pääsi armeijasta vuonna 1966, he menivät vaatimattomin menoin naimisiin. Levy-yhtiötä hirvitti antaa nuoren nousevan tähden ryhtyä vaimoksi, mutta turhaan. Dolly Parton ei aikonut luopua urahaaveistaan mistään hinnasta, eikä Dean sitä koskaan vaatinut.

Dean on ollut äärimmäisen harvinainen näky julkisuudessa, eikä hän ole tiettävästi nähnyt paikan päällä kuin muutaman vaimonsa konserteista. Edes suurin osa Partonin tiimistä ei ole koskaan tavannut miestä.

Dean on Partonin mukaan silti hänen suurin faninsa. Ei musiikillisesti, sillä Deanin musiikkimaku on raskaamman puoleista. Mies on kuitenkin aina kannustanut vaimoaan tavoittelemaan unelmiaan ja edistämään uraansa.

”Hän rakastaa sitä, että minä rakastan työtäni.”

Parton on useasti sanonut, että heidän rakkautensa pysyy tuoreena yllätyksellisyyden, ystävyyden ja riittävän etäisyyden ansiosta. Pariskunnan kotitiluksilla on useita asuinrakennuksia, ja omissa oloissaan viihtyvä kaksikko asuu osan ajasta kokonaan eri taloissa. Yhdessä ollessaan, Parton on kuitenkin täsmentänyt, he nauttivat toistensa seurasta suunnattomasti.

Toukokuussa 2016 pariskunta juhlisti avioliittonsa 50-vuotispäivää uusimalla vihkivalansa. Tällä kertaa seremonia ei ollut vaatimaton, ja kumpikin kiitti toista yhteisistä vuosista tunteikkaasti.

”Nämä ovat olleet hyvät 50 vuotta, enkä tiedä, kuinka monta meillä on vielä jäljellä”, Parton sanoi vuonna 2018 Peoplen haastattelussa.

Lokakuussa 1978 Dolly poseerasi Playboyn kannessa. Hän ilmoitti vastikään haluavansa kanteen 75-vuotissynttäreinään. Tissit ovat kuulemma edelleen saman kokoiset.
Lokakuussa 1978 Dolly poseerasi Playboyn kannessa. Hän ilmoitti vastikään haluavansa kanteen 75-vuotissynttäreinään. Tissit ovat kuulemma edelleen saman kokoiset.

Blondi, mutta ei tyhmä blondi

Dolly Partonissa kiinnostavinta on herkkyys, jota räikeä ulkokuori vain voimistaa. Lapsuudestaan lähtien, kylän huonomaineista naista kopioituaan, hän on osannut suhtautua ironisesti kauneuteen ja seksikkyyteen ja käyttää niitä taitavasti hyväkseen.

Partonin ensimmäinen kantrityylinen hitti oli vuonna 1967 julkaistu kappale Dumb blonde, Tyhmä blondi. Kappaleessa 21-vuotias Parton laulaa naisesta, joka latelee entiselle heilalleen suorat sanat:

”Just because I’m blonde / Don’t think I’m dumb / ‘cause this dumb blonde ain’t nobody’s fool.”

Vaikka olen blondi, en ole tyhmä, sillä tätä tyhmää blondia ei kukaan pidä pilkkanaan.

Partoniin ei toden totta pilkka osu. Hän on helppo kohde ivalle, jos katsotaan vain pintaa, mutta yhtenä aikansa nerokkaimmista viihdyttäjistä hän on paljastanut, että koreilu on ainoastaan ovela strategia.

”Tiedän kyllä, että ihmiset pilkkaavat minua”, Parton sanoi jo vuonna 1977 Barbara Waltersin haastattelussa.

”Mutta tiedän tasan tarkkaan, mitä teen. En koskaan alentuisi olemaan muodikas. Sen sijaan teen jotain, millä saa ainakin huomiota. Kun ihmiset pääsevät yli naurettavasta ulkonäöstäni, he ehkä huomaavat, että minussa on arvostettaviakin piirteitä. Olen äärimmäisen aito siltä osin kuin sillä on väliä, eli sisäisesti.”

Julkisuuden ja tähteyden Parton on onnistunut pitämään alusta asti napakasti otteessaan. Hän on kasvattanut nimeään kantrimusiikin supertähtenä, kehittänyt brändinsä ympärille kokonaisen teemapuiston, Dollywoodin, pitänyt kiinni faneistaan ja samalla pyrkinyt muistamaan, mistä on itse ponnistanut.

Vuonna 1995 Parton perusti Imagination Library -kirjakerhon, joka lähettää lapsille säännöllisesti kirjoja luettavaksi. Lukutaidon vahvistaminen valikoitui Partonin hyväntekeväisyyskohteeksi, sillä hänen isänsä Robert oli elänyt luku- ja kirjoitustaidottomana.

Parton itse kamppaili pitkään varakasta elämäntyyliä vastaan. Hän kertoi New York Timesin haastattelussa vuonna 1976, ettei hänen ja Carl Deanin uuteen kartanoon Nashvillessa ollut vielä rakennettu uima-allasta.

”Se on vähän sama asia kuin 500 dollarin takki. En voi olla ajattelematta, että voisin tehdä muutakin kuin rakentaa uima-altaan”, Parton totesi tuolloin.

Kotiapulaistakaan laulaja ei kyennyt ajattelemaan kotiapulaisena, vaan ystävänä kotipuolesta, joka tarvitsi töitä.

”Ei minua kukaan palvele, sellainen olisi häiritsevää. Minusta vain tuntuu, että olen miehelleni velkaa sen, ettei hänen tarvitse kuljeskella sotkuisessa talossa.”

Dolly Parton on Miley Cyrusin kummitäti.
Dolly Parton on Miley Cyrusin kummitäti.

Lähtö tulee saappaat jalassa

Dolly Partonin uusimpiin aluevaltauksiin kuuluu satutädin rooli. Koronapandemian pakotettua keväällä perheet sulkeutumaan koteihinsa Parton tarttui toimeen omalla tavallaan: kerran viikossa hän asettui leppoisaan asentoon sängyssään, nappasi yhden klassikkosatukirjan ja luki sadun ääneen YouTube-videolla.

Videot ovat juuri niin herttaisia kuin Partonin fanit tiesivät odottaakin. Niitä katsovat lasten lisäksi kaiken ikäiset Dolly-fanit, jotka nauttivat paitsi saduista myös Partonin lempeästä, ilmeikkäästä äänestä.

Parton on 74-vuotias, muttei ymmärrä puhetta eläkkeelle vetäytymisestä. Hänestä eläke ja mammonasta nauttiminen kuulostaa järjettömältä.

”En työskentele rahan takia, en ole koskaan työskennellyt. Teen tätä taiteen takia. Rakastan työtäni. Olen pärjännyt hienosti, ja olen siitä kiitollinen”, hän sanoi CBS:n haastattelussa.

Parton on myös kertonut, että ei ole missään nimessä ehtinyt toteuttaa kaikkia unelmiaan. Työ on kesken, eikä se pääty ennen kuin muita vaihtoehtoja ei ole. E! Newsille hän summasi ajatuksensa ytimekkäästi:

”Toivon, että kuolen kesken laulun, mieluiten itse kirjoittamani, suoraan lavalle. Sillä tavalla aion lähteä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla