Tuure Kilpeläinen omistaa Vain elämää -päivänsä syksyllä isänsä muistelulle. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Kilpeläinen omistaa Vain elämää -päivänsä syksyllä isänsä muistelulle. Kuva: Jonna Öhrnberg

Tuure Kilpeläinen on yksi syksyn Vain elämää -kauden artisteista.

Tuure Kilpeläinen, 47, kuvailee, että hänen elämänsä on mennyt seitsemän vuoden sykleissä. Tämä pätee myös yksityiselämään, sillä 7,5 vuotta yksin asunut Tuure muutti vasta yhteen tuoreen vaimonsa näyttelijä-kuvataiteilija Manuela Boscon, 36,  kanssa.

Molemmilla on edellisistä liitoista kaksi lasta. Tuuren lapset ovat 14- ja 11-vuotiata, Manuelan lapset alle kouluikäisiä.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun asun ja elän toisen taiteilijan kanssa yhdessä. Aika näyttää, miten sopeudun yhteisasumiseen, sillä kokeilu on tuore, Tuure sanoo.

– Ihminen voi elää yksinkin, mutta ehkä koen, että on rikastuttavampaa jakaa asioita arjessa ja antautua toiselle. Se kannattaa. Asuin niin pitkään yksin, että osaan kyllä kokata ja hoitaa kotini. Tämä suhde ei lähde tarpeesta, vaan halusta.

Pariskunta jakaa intohimon taiteen tekemiseen. Yhdessä he ovat suunnitelleet vaatemalliston, jonka vaatteita nähdään Tuuren yllä ohjelmassa.

”Olen kiitollinen, että saan vastakaikua omalle taiteelliselle intohimolle.”

– Käymme molemmat kirppiksillä, joista ostamme vaatteemme. Halusimme tehdä jotain yhdessä. Ja siitä syntyi ajatus kestävistä, kauniista ja ekologisesti tuotetuista vaatteista. Malliston toteutus etenee orgaanisesti, meillä paljon ideoita ja malleja, mutta tarvitsemme vielä neuvoja toteutukseen. Edetköön se projekti rauhassa, Tuure sanoo.

Kahden taiteilijan arjessa Tuure kokee, että jakaminen on tärkeää.

– Olen kiitollinen, että saan vastakaikua omalle taiteelliselle intohimolle. Se luo uskoa, että että itsellä on joku paikka maailmassa.

Isä ajatuksissa

Vain elämää -ohjelmaan Tuure lähti pienen harkinnan jälkeen.

Omana päivänä hän muistelee isäänsä, jonka kuolema vuonna 2003 sysäsi Tuuren tavoittelemaan uraa artistina.

– Olin elänyt aika perinteisesti. Taideteollisessa opiskellessa perustin firman, jossa suunnittelin muun muassa verkkosivuja. Isän kuolema paljasti kaiken rajallisuuden, Tuure sanoo.

”Isäni oli lahjakas monessa asiassa, ja katsoin häntä ylöspäin.”

– Isäni oli lahjakas monessa asiassa, ja katsoin häntä ylöspäin. Hän työskenteli autokauppiaana. Saatuaan ensimmäisen sydänkohtauksen hän sanoi, että elämässä olisi voinut tietysti tehdä muutakin kuin työskennellä näiden autojen kanssa. Siitä aavistelin, että ehkä hän ei ollut ihan tyytyväinen valintoihinsa.

Seitsemän vuotta isän kuoleman jälkeen syntyi Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaanit -yhtye, joka esiintyi tänäkin kesänä isoimmilla festareilla.

– Kesän keikoilla mietin aina, että olisipa isä ollut näkemässä tämän bänditouhun, kiertämisen ja menestyksen, Tuure kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Yhdeksäs Vain elämää -kausi alkaa Nelosella 7.9.

Klo 19.10 otsikkoon muokattu Tuuren ja Manuelan muuttaneen yhteen.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto