Tuure Kilpeläinen omistaa Vain elämää -päivänsä syksyllä isänsä muistelulle. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Kilpeläinen omistaa Vain elämää -päivänsä syksyllä isänsä muistelulle. Kuva: Jonna Öhrnberg

Tuure Kilpeläinen on yksi syksyn Vain elämää -kauden artisteista.

Tuure Kilpeläinen, 47, kuvailee, että hänen elämänsä on mennyt seitsemän vuoden sykleissä. Tämä pätee myös yksityiselämään, sillä 7,5 vuotta yksin asunut Tuure muutti vasta yhteen tuoreen vaimonsa näyttelijä-kuvataiteilija Manuela Boscon, 36,  kanssa.

Molemmilla on edellisistä liitoista kaksi lasta. Tuuren lapset ovat 14- ja 11-vuotiata, Manuelan lapset alle kouluikäisiä.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun asun ja elän toisen taiteilijan kanssa yhdessä. Aika näyttää, miten sopeudun yhteisasumiseen, sillä kokeilu on tuore, Tuure sanoo.

– Ihminen voi elää yksinkin, mutta ehkä koen, että on rikastuttavampaa jakaa asioita arjessa ja antautua toiselle. Se kannattaa. Asuin niin pitkään yksin, että osaan kyllä kokata ja hoitaa kotini. Tämä suhde ei lähde tarpeesta, vaan halusta.

Pariskunta jakaa intohimon taiteen tekemiseen. Yhdessä he ovat suunnitelleet vaatemalliston, jonka vaatteita nähdään Tuuren yllä ohjelmassa.

”Olen kiitollinen, että saan vastakaikua omalle taiteelliselle intohimolle.”

– Käymme molemmat kirppiksillä, joista ostamme vaatteemme. Halusimme tehdä jotain yhdessä. Ja siitä syntyi ajatus kestävistä, kauniista ja ekologisesti tuotetuista vaatteista. Malliston toteutus etenee orgaanisesti, meillä paljon ideoita ja malleja, mutta tarvitsemme vielä neuvoja toteutukseen. Edetköön se projekti rauhassa, Tuure sanoo.

Kahden taiteilijan arjessa Tuure kokee, että jakaminen on tärkeää.

– Olen kiitollinen, että saan vastakaikua omalle taiteelliselle intohimolle. Se luo uskoa, että että itsellä on joku paikka maailmassa.

Isä ajatuksissa

Vain elämää -ohjelmaan Tuure lähti pienen harkinnan jälkeen.

Omana päivänä hän muistelee isäänsä, jonka kuolema vuonna 2003 sysäsi Tuuren tavoittelemaan uraa artistina.

– Olin elänyt aika perinteisesti. Taideteollisessa opiskellessa perustin firman, jossa suunnittelin muun muassa verkkosivuja. Isän kuolema paljasti kaiken rajallisuuden, Tuure sanoo.

”Isäni oli lahjakas monessa asiassa, ja katsoin häntä ylöspäin.”

– Isäni oli lahjakas monessa asiassa, ja katsoin häntä ylöspäin. Hän työskenteli autokauppiaana. Saatuaan ensimmäisen sydänkohtauksen hän sanoi, että elämässä olisi voinut tietysti tehdä muutakin kuin työskennellä näiden autojen kanssa. Siitä aavistelin, että ehkä hän ei ollut ihan tyytyväinen valintoihinsa.

Seitsemän vuotta isän kuoleman jälkeen syntyi Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaanit -yhtye, joka esiintyi tänäkin kesänä isoimmilla festareilla.

– Kesän keikoilla mietin aina, että olisipa isä ollut näkemässä tämän bänditouhun, kiertämisen ja menestyksen, Tuure kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Yhdeksäs Vain elämää -kausi alkaa Nelosella 7.9.

Klo 19.10 otsikkoon muokattu Tuuren ja Manuelan muuttaneen yhteen.