Kuvat
Shutterstock
Vauva-lehti
Tutkijoiden mukaan isien viihtyminen lastensa kanssa saattaa liittyä siihen, miten he käyttävät tuon ajan.
Tutkijoiden mukaan isien viihtyminen lastensa kanssa saattaa liittyä siihen, miten he käyttävät tuon ajan.

Kalifornialaistutkimuksen mukaan isät voivat äitejä paremmin.

Kummat kokevat suurempaa onnellisuutta vanhemmuudestaan, äidit vai isät? Kalifornian yliopiston psykologit selvittivät tätä analysoimalla kolme erillistä tutkimusta.

Tutkijat pitivät kriteereinä onnellisuuden tunnetta, hyvinvointia, masennuksen oireita, psykologista tyytyväisyyttä ja stressiä. Kaikki kolme tutkimusta päätyi samaan lopputulokseen: isät kokevat enemmän onnellisuutta kuin äidit.

Lapsettomiin miehiin verrattuina isät kertovat olevansa sosiaalisempia, harvemmin masentuneita ja tyytyväisempiä elämäänsä. Äitieihin verrattuina isien päiviin mahtui vähemmän hässäkkää ja he tunsivat enemmän positiivisia tunteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miehet olivat myös onnellisempia lasta hoitaessaan, kun taas naiset kokivat vuorovaikutus- ja hoitotilanteissa vähemmän onnea. Niin isille kuin äideille lasten kanssa kommunikointi oli kuitenkin mieluisempaa kuin muut päivän vuorovaikutustilanteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden mukaan isien viihtyminen lastensa kanssa saattaa liittyä siihen, miten he käyttävät lasten kanssa vietetyn ajan. Syynä isien onnellisuuteen voi olla se, että isät leikkivät useammin lastensa kanssa hoitaessaan tai keskustellessaan heidän kanssaan.

Myös psykologi Leea Mattila korostaa leikkimisen tärkeyttä jo vauva-aikana. Vaikka perusaivotoiminnot pitävät vauvaa hengissä hänen synnyttyään, vuorovaikutukseen liittyvät kokemukset ovat kehitystä varsinaisesti eteenpäin vievä voima. Toistuessaan vuorovaikutuksen kokemukset auttavat lapsen tunnesäätelyä kehittymään.

– Vuorovaikutusleikit ovat leikeistä varhaisimpia. Alussa leikki voi olla sarja katseita, matkimista, koskettelua ja vuorotellen ääntelyä. Leikki rakentaa yhteyttä vauvan ja vanhemman välille, tuottaa iloa ja antaa tunteen merkityksellisyydestä – ne ovat mielenterveyden tärkeitä siemeniä, Mattila kertoo kymmenosaisessa vuorovaikutuskurssissa Vauva.fissä.

Vierailija

Johtuisko vaikka siitä että useissa perheissä isä edelleen saa rusinat pullasta äidin kantaessa loputtoman päävastuun...

Vierailija

Kun isät osaa katsos ottaa rennosti... Sillä aikaa kun äiti hoitaa ja vastaa about kaikesta lapsiin ja kotiin liittyvästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla