Kuvat
Sarahin ja Kevinin kotialbumi
Sarah ja Kevin nauttivat nyt auringonpaisteesta suomalaisten rakastamassa Fuengirolassa.
Sarah ja Kevin nauttivat nyt auringonpaisteesta suomalaisten rakastamassa Fuengirolassa.

Sarah ja Kevin ovat asuneet vailla vakituista osoitetta nyt kahden vuoden ajan. Parhaillaan he paiskivat töitä Espanjan Torreblancassa.

Suomalaiset Sarah Thors, 26, ja Kevin Kluszewski, 27, tekivät kaksi vuotta sitten sen, mistä moni suomalainen haaveilee: he myivät koko omaisuutensa Suomessa ja muuttivat Puerto Ricoon Kanarialle. Aurinko, lämpö ja leppoisampi elämäntapa houkuttelivat:

Nyt Puerto Rico on jäänyt taakse, mutta auringossa pari viihtyy edelleen. Keviniä ja Sarahia ei haittaa se, ettei heillä ole ollut kahteen vuoteen pysyvää kotia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Elämme tällä hetkellä yrittäjätyylisesti Torreblancassa Espanjan Aurinkorannikolla. Meillä on paljon vapautta, mutta totta kai myös suuri vastuu asioista, Kevin kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sarah ja Kevin ovat myös löytäneet keinot tienata ja työllistää itsensä Aurinkorannikolla. Kevin aloitti kesällä työt ruotsalaisten omistamassa kiinteistövälitysfirmassa Serneholt Estatessa.

– Tänne tullessa minulla oli tuhat euroa taskussa ja osakesäästötilillä 1500 lisää puskurirahaa. Kesän ajan nostin pientä palkkaa Båltsit-firmastani Suomesta, mutta nykyisessä työssäni palkkani tulee pelkästään provisioperiaatteella, eli saan tietyn prosenttiosuuden jokaisesta myymästäni kiinteistöstä, Kevin sanoo.

– Mitään pohjapalkkaa en työstäni täällä saa.

Kuulostaa melko hurjalta – etenkin kun Kevinin työpäivät saattavat kuulemma helposti venähtää kaksitoistatuntisiksi. Kiinteistövälitysalalla noviisin pitää uurastaa tosissaan saadakseen kirittyä kiinni kokeneempia kollegoita. Kevin herää aamulla 6–7 aikoihin, syö aamiaista ja ryhtyy hoitamaan sähköposteja ja puheluja Sarahin vielä nukkuessa. Kotiin töistä hän tulee viiden kuuden aikoihin.

– Kiinteistönvälitys tuntuu unelma-ammatilta, ja olen jo saanut kauppojakin tehdyksi, joten tyhjän päällä emme täällä ole. Olen tienannut kahdessa kuukaudessa Espanjan minimipalkan yhdeksänkertaisena.

Eurostatin tilaston mukaan espanjalainen minimipalkka on 2019 on 1 050 euroa. Kevin on siis tahkonnut parissa kuussa vajaan kymppitonnin tienestit.

– Oloni ei ole yksinäinen, vaikka Kevin tekee pitkää päivää. Pidämme yhteyttä FaceTime -puheluin ja viestein. Hän on selvästi unelmahommassaan nyt, Sarah sanoo.

Rannalla marraskuussa.
Rannalla marraskuussa.

Tärkeintä on hyvä fiilis

Kauas on tultu reilun kahden vuoden takaisesta lähtöhetkestä, jolloin pariskunta sai idean ulkomaille muutosta ja pisti kaiken omaisuutensa myyntiin Kirpputori Turku - ryhmään. Pieneen kaksioon ilmestyi tuolloin kuutisenkymmentä ostajaa. Sohva, tv-pöytä, kahvinkeitin ja jumppapallo lähtivät, kristallilaseista melkein tapeltiin. Sarahille vaikeinta oli luoipua rakkaudella kerätyistä astioista. 

Lähtiessään Sarahia ja Keviniä houkutteli espanjalaisen elämäntavan rentous Suomen kaamokseen verrattuna. Nyt varsinkin Kevin painaa pitkää päivää, mutta työmäärä ei kuormita liikaa.

– Tykkään työnteosta tosi paljon. En koe sitä rasitteeksi, jos työ on mielekästä. Nautin joka päivä siitä, mitä teen. On kunnia saada auttaa ihmisiä elämän suurimmassa hankinnassa eli asunnon metsästyksessä, Kevin sanoo.

Parista mahtavinta on se, että auringonpaistetta piisaa ja vielä työpäivienkin jälkeen jaksaa lähteä ulos, rantaan tai sählyä pelaamaan. Illat he viettävät yhdessä.

– Elämä ei mene pelkäksi telkkarin tuijotteluksi ja irtokarkkien mättämiseksi sohvalla, kuten Suomessa tuppasi helposti talvisin käymään, Kevin kertoo,

Myös Sarah on samoilla linjoilla. Hänkin toteuttaa nyt intohimoaan ja tekee yrityksille keikkatyyppisesti verkkosivuja, valokuvausta ja somea.

– Työnteko täällä ei stressaa samalla lailla kuin Suomessa. Täällä íhmisten asenne on paljon rennompi ja ilmasto on niin suotuisa, että mieli on valoisampi ja olo kevyempi kuin kotimaassa. Nauramme joka päivä.  Valo, lisääntynyt liikunta ja terveellinen ruokavalio auttavat pitämään masennusoireeni minimissä, mutta toki huonompiakin päiviä on, Sarah sanoo.

Koti kaikkialla

Parin espanjantaito on parin vuoden aikana alkanut kummasti kohentua. Nykyinen, vuokrattu koti sijaitsee Torreblanca-nimisessä kylässä vähän Fuengirolan ulkopuolella. Kaksioon mahdutaan mukavasti, pihalla houkuttelee taloyhtiön yhteinen uima-allas. Koska talo sijaitsee mäen päällä, näkymä merelle aamuaurinkoon on kaunis.

– Täällä on ollut tosi lämmin syksy. En ole marraskuuhun mennessä pitänyt muita housuja kuin sortseja, Kevin sanoo.

– Taloudellisesti pärjäämme, sillä elämäntyylimme on aina ollut säästeliäs, ja Espanjan palkkatasoon suhteutettuna tulomme ovat kohentuneet selvästi. Esimerkiksi ruoka täällä on selvästi edullisempaa kuin Suomessa, hän kertoo.

Ihan kaikki eivät parin valintoja ymmärrä. Jotkut suomalaiset kaverit ovat antaneet Kevinille huolestunutta palautetta hänen työtahdistaan. Kevinin vanhemmat kyselevät viikoittain jälkikasvun perään ja toivoisivat, että nuori pari asuisi hieman lähempänä.

– Haaveilemme jollakin aikavälillä oman kodin ostosta täältä Espanjasta. Olisi myös ihanaa adoptoida ainakin yksi paikallinen, hylätty koira, Sarah suunnittelee.

Jonakin päivänä Sarahia ja Keviniä kiinnostaisi ehkä myös kokeilla elämää Kanadassa tai Aasian maissa. Riskinotto ei pelota heitä.

– Kaikesta reissaamisesta ja eri maissa asumisesta olemme oppineet sen, ettei ihminen aina tarvitse pysyvää osoitetta, että voisi tuntea olonsa kotoisaksi. Koti on siellä, missä olemme yhdessä, Kevin sanoo.

– Useamman suomalaisen kannattaisi kokeilla ulkomailla asumista. Vaikka vain kuukauden verran, ei tarvitse olla niin radikaali kuin me olimme ja myydä kaikkea, Sarah sanoo.

– Ainakin meitä kaduttavat enemmän ne asiat, joita emme ole tulleet tehneeksi kuin ne, jotka olemme toteuttaneet.

Joskus Sarah ja Kevin kaipaavat suomalaisia irtokarkkeja ja ruisleipää. Onneksi molempia saa Fugen Suomikaupasta.
Joskus Sarah ja Kevin kaipaavat suomalaisia irtokarkkeja ja ruisleipää. Onneksi molempia saa Fugen Suomikaupasta.
imagoklisee

Siis, tuohan vaikuttaa oikeasti kurjalta elämältä. Pitkää päivää kehnohkolla palkalla työmäärään nähden. Joskus viikonloppuna käydään sillä rannalla, joka on jo niin nähty. Veikkaan, että vuoden kuluttua muutto on taas käsillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla