"Jossain vaiheessa mietin, että pitäisikö mulla olla suurempia traumoja, mutta toisaalta miksi pitäisi? Mieluummin olen nojannut lapsuudenkotini turvaan. Kun on ollut rakastettu, osaa myös rakastaa", Pihla sanoo. Kuva Andreas Janett
"Jossain vaiheessa mietin, että pitäisikö mulla olla suurempia traumoja, mutta toisaalta miksi pitäisi? Mieluummin olen nojannut lapsuudenkotini turvaan. Kun on ollut rakastettu, osaa myös rakastaa", Pihla sanoo. Kuva Andreas Janett

Kun näyttelijä Pihla Viitala lähtee Hollywoodiin, hän ottaa vauvan ja miehen mukaan. Reissunaisen koti on nyt siellä, missä hänen perheensä on.

Näyttelijä Pihla Viitalan, 30, mielestä jokaisen ihmisen elämässä pitäisi olla ylimääräiset kymmenen vuotta, jotka saisi käyttää tarpeen mukaan.  

Pihlalla nimittäin olisi muutamalle lisävuodelle käyttöä juuri nyt. Naista on viimeisen puolentoista vuoden aikana viety mantereelta toiselle, ja näyttelijättären kotikaupunki Euroopassakin on ehtinyt vaihtua muutamaan otteeseen.

Ensin olivat amerikkalaisen Hannu ja Kerttu: Noitajahti -actionelokuvan kuvaukset Berliinissä. Vaikka Pihlalla ei olekaan leffassa pääroolia, on harvinaista, että suomalainen näyttelijä ylipäätään pääsee näin suuren luokan Hollywood-tuotantoon.

Keväällä Pihla valittiin myös ison amerikkalaisen kaapelikanavan tv-sarjaan L.A.Noir.

Pihla sanoo, ettei hän ole koskaan mitenkään tietoisesti pyrkinyt kohti Hollywood-rooleja. Pikemminkin impulsiivinen ja spontaani luonne on viskannut naisen milloin minnekin. 

– Ulkomaanroolit ovat enemmänkin sattumaa. Mutta koska Suomessa tehdään niin vähän leffoja, ei kiinnostavista projekteista maailmalla voi kieltäytyä.

Vauva toi hetkeksi Suomeen

Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut Pihlan yksityiselämässä. Eräällä työreissulla matkaan mukaan löytyi rakas, saksalainen Alex, ja viime vuoden lopulla pariskunta asettui Suomeen.

Syy oli painava.

– Kotini on nyt siellä, missä perheeni on. Astrid on kaikista tärkein, Pihla sanoo lempeällä äänellä ja katselee sylissään nukkuvaa pientä tytärtään. Vauva on vasta kuukauden vanha, mutta Pihlasta tuntuu kuin se olisi aina ollut olemassa.

– Olen aina halunnut lapsia, ja kun on 30-vuotias tajuaa, että jossain vaiheessa pitää aloittaa, Pihla sanoo.

Pihlalle oli selvää, että hän halusi synnyttää Suomessa lähellä vanhempiaan ja sisariaan. Vuokra-asunto on kuitenkin perheen väliaikaiskoti, jonka huonekalut on hankittu halvalla Huuto.netistä. Pitkän tähtäimen suunnitelmia kosmopoliitti pariskunta ei voi tehdä.

– Siihen saakka, kun Astrid menee kouluun, voimme viettää kiertolaiselämää, Pihla kertoo.

Hki – Berliini – L.A.

Todennäköistä on, että vauvakaan ei hidasta vauhdikkaan ja mutkattoman Pihlan tahtia. Jos L.A.Noir -poliisisarja käynnistetään suunnitelmien mukaan, kuvaukset Amerikassa alkavat joskus ensi keväänä.

– Ehdin pitää äitiyslomaa melkein puoli vuotta, Pihla laskee ja kertoo, että kuvauksissa jokaista näyttelijää ei tarvita joka ikisenä päivänä.

– Voi hyvin olla, että mulla on kuvauksia vaikka kerran viikossa. Ja tietenkin mies ja lapsi voivat olla siellä mukana, ei se ole mikään ongelma. Kaikki tietävät, että kuvaukset ovat pelkkää odottamista. Näyttelijä on 12-tuntisesta päivästä ehkä tunnin oikeasti kameran edessä, joten 11 tuntia voi istua meikkibussissa ja imettää.

Myös kaikki muut utelut lapsen vaikutuksesta työuraan, Pihla tyrmää nopeasti.

– Kautta aikojen naisnäyttelijät ovat saaneet lapsia. Puvustuksen ja erilaisten kuvakulmien avulla voidaan huijata ja peittää, jos näytelijä on raskaana. Ja miksei muuten miesnäyttelijöiltä ikinä kysytä, että 'apua apua saat kohta lapsen, miten yhdistät työn ja perheen'?

 Koko haastattelu Me Naisten numerossa 1/2013.