Me Naiset
|
Emilia Saloranta
”On hirveän tärkeää, että on toinen ja hän ymmärtää ja tukee”, Touko Aalto sanoi puolisonsa Iris Flinkkilä vierellään. Kuva: Jonna Öhrnberg
”On hirveän tärkeää, että on toinen ja hän ymmärtää ja tukee”, Touko Aalto sanoi puolisonsa Iris Flinkkilä vierellään. Kuva: Jonna Öhrnberg

Työuupumuksesta toipuva poliitikko Touko Aalto kertoi saaneensa apua läheisiltään, ammattilaisilta ja liikunnasta.

Syyskuussa uupumuksen vuoksi sairauslomalle jäänyt kansanedustaja Touko Aalto (vihr.) saapui Linnan juhliin avopuolisonsa Iris Flinkkilän kanssa.

Touko kertoi palailevansa työelämään vähitellen. Hän on jo aloittanut työt muun muassa Jyväskylän kaupunginvaltuustossa. Eduskuntaan hänen on määrä palata tammikuussa.

– Teen asteittain erilaisia töitä, ja palaan myös vähän niin kuin julkisuudenkin pariin. Presidentin kutsu on arvokas, ja päätin ottaa sen vastaan, Touko Aalto kertoi Linnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vihreiden puheenjohtajan tehtävästä väistymään joutunut Touko sanoi, että toipumisessa tärkeää on ollut läheisten tuki, liikunta ja ammattilaisten apu.

– Se, että kuuntelee ammatti-ihmisten neuvoja ja ottaa parantumiseen sen ajan, mitä tarvitsee. Että oppii pikkuhiljaa kuuntelemaan enemmän myös kehoaan ja ymmärtämään ehkä sen, että maailmaa ei voi pelastaa päivässä ja jotta voi auttaa muita, pitää myös itse olla kunnossa.

Touko on saanut tukea myös puoluetovereiltaan. Ennen Linnan juhliin saapumista heillä oli etkot muutaman Vihreiden kansanedustajakollegan kanssa.

Touko Aalto ja Iris Flinkkilä astelivat käsi kädessä sisälle Linnaan. Kuva: Juhani Niiranen
Touko Aalto ja Iris Flinkkilä astelivat käsi kädessä sisälle Linnaan. Kuva: Juhani Niiranen

Touko ja Iris edustivat Linnassa ensimmäistä kertaa julkisesti yhdessä. Touko kertoi saaneensa tarvitsemaansa tukea myös Irikseltä.

– Onhan se aivan keskeistä. Tokihan siinä sitten itsekin miettii, että kun tahtoisi tehdä kaiken myös oman kumppanin eteen ja tukea häntä, niin se on aika vaikea paikka, jos pitää samaan aikaan pitää itsensäkin pystyssä.

Touko kertoi joutuneensa kohtaamaan riittämättömyyden tunteen töiden lisäksi myös yksityiselämässään.

– Mutta on hirveän tärkeää, että on toinen ja hän ymmärtää ja tukee. Totta kai hän on tärkein henkilö toipumisessa, Touko sanoi.

Iris kertoi, että hän on ollut töiden vuoksi enemmän parin kodissa Helsingissä. Touko on viettänyt aikaa kotikaupungissaan Jyväskylässä. Keski-Suomessa he ovat kuitenkin rentoutuneet esimerkiksi tekemällä luontoretkiä.

– Meillä on ollut enemmän aikaa sellaiselle, hän sanoi.

Iris myönsi olleensa huolissaan Toukosta.

– Hän on ollut hirveän rohkea siinä, että hän on uskaltanut kertoa näistä mielenterveysasioista, mikä on mun mielestä ihan äärimmäisen hienoa. Paljon enemmän huolissani olisin uupuneesta poliitikosta, joka ei uskaltaisi puhua mielenterveydestä.

Kotiin, ei jatkoille

Töihin palaamiseen Touko kertoi suhtautuvansa varovaisen tunnustelevasti. Loppuillan suunnitelmat parilla sen sijaan olivat hyvinkin selvät.

– Menen juomaan kupin kahvia, Touko sanoi.

Hän kertoi suunnittelevansa myös Iriksen pyytämistä tanssilattialle.

– Emme mene jatkoille, Iris sanoi ja Touko totesi parin suuntaavan ”Kämpin sijaan kämpille”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla