Kuvat
Jouni Harala
"Ajattelin: miksi tämä ei voisi tapahtua minullekin, kun näin käy muillekin", Tommy sanoo vaimonsa kuolemasta kaksi vuotta sitten.
"Ajattelin: miksi tämä ei voisi tapahtua minullekin, kun näin käy muillekin", Tommy sanoo vaimonsa kuolemasta kaksi vuotta sitten.

Tommy Hellsten asuu yksin vanhassa tunnelmallisessa talossa Porvoossa. Hän käy edelleen menehtyneen vaimonsa Caritan haudalla lähes päivittäin.

Vaimon yllättävä kuolema vei kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsteniltä hetkeksi elämänhalun, mutta arki on kahden vuoden pyörityksen jälkeen asettunut uomiinsa.

Nyt Hellsten asuu yksin vanhassa empiretalossa Porvoossa. Ihan helppoa se ei ole ollut.

– Huusin pitkään aina kotiin tullessani, että ’hei Carita, missä olet?'

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pariskunta oli ehtinyt asua tunnelmallisessa asunnossaan vasta vuoden. He olivat perustamassa uutta kotia ja elämää Porvooseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sitten tapahtui se, mitä ei voi tapahtua. Carita kuoli yllättäen. Se vei kaikelta pohjan pois. Jouduin tilanteeseen, että en halua elää. Menetin elämänhaluni joksikin aikaa, Hellsten sanoo.

Synkintä vaihetta ei onneksi kestänyt kovin pitkään. Hellsten nousi jaloilleen ja päätti, ettei jää roikkumaan ajatukseen, miksi tämä tapahtui juuri meille. Se olisi katkeroittanut, ja se oli asia, jota hän ei elämäänsä halunnut.

– Ajattelin: Miksi tämä ei voisi tapahtua minullekin, kun näin käy muillekin. Hyväksyin ajatuksen ja ryhdyin pohtimaan, mitä tämä tuskallinen asia voi opettaa minulle.

Purjevene myynnissä

Alussa Hellsten kävi parikin kertaa päivässä hautausmaalla. Hän istui penkillä ja puheli Caritalle.

– Ajattelin, että minusta tulee erakko, jolla on voimakas kainalohiki ja jolla parta kasvaa, Hellsten hymähtää.

Niin ei käynyt. Porvoosta löytyi kuin ihmeenä uusi rakkaus, Pernilla, joka oli myös Caritan ystävä. Arkeen tuli paljon kaunista ja hyvää. Nyt suhde on kuitenkin päättynyt.

Edelleen Tommy käy Caritan haudalla lähes päivittäin, mutta enää hän ei kipuile samalla tavalla. Hautausmaasta on tullut hänelle meditatiivinen paikka, jossa on hyvä pysähtyä ja hiljentyä.

– Vaikeita päiviä on vaikka kuinka paljon, hän sanoo.

Voimaa Hellsten saa istumalla alas ja virittämällä dialogin Jumalansa kanssa.

– Yritän saada tunteen ja tietoisuuden, että olen kannettu ja että Jumala on tässä lähellä ja rakastaa. Kun saan siitä kiinni, rauhoitun. Olen niin hauras ja heiveröinen, että yksin jätettynä en pärjää. Tämä tietoisuus on minulle elinehto.

Myös työ tuo voimaa. Se on edelleen iso osa eläkkeellä olevan Hellstenin arkea. Työ on hänelle missio ja siten elämäntapa. Hellsten kirjoittaa, pitää vastaanottoa, kouluttaa ja pitää luentoja ympäri maata ja ulkomailla. Vapaa-aikanaan hän on mielellään lenkkipolulla kävelyllä ja merellä.

– Tänä kesänä olen tosin purjehtinut vain vähän, kun ei ole ketään kenen kanssa purjehtia. Laitoin veneeni myyntiin, samalla kun toivon, ettei kukaan osta sitä.

Mitä Tommy kertoo kesällä tapahtuneesta erostaan Pernillasta? Millainen suhde hänellä on rahaan? Millainen lapsuus Tommylla oli ja mitä hän on oivaltanut kaiken kokemansa jälkeen rakkaudesta? Lue koko Tommy Hellstenin Elämäni oivallukset -juttu tuoreesta Me Naisista 33/2019! Digilehden voit lukea tästä.

jury

Vanhat miehet etsivät aina nuorta vaimoa.  Ja sitten käy niin kuin oikein on.  Ei nuori jaksa vanhaa kannatella, varsinkin kun hänet on hätään otettu. 

Jäähyväiset

Jokaisella on oikeus etsiä lämpöä elämäänsä. Vaatii rohkeutta antaa uudelle ihmiselle pieni  mahdollisuus. Mieheni kuoleman jälkeen en ole kaivannut uutta suhdetta: on lapsia, lapsenlapsia, ystäviä, harrastuksia. Hautausmaalla käynti ei anna minulle mitään. Sen sijaan kotona muistelen muun puuhastelun lomassa mieluusti kaikkea kivaa mitä teimme yhdessä, joskus katson valokuvia. Luulenpa että jätän omalla tavallani pitkiä jäähyväisiä, koska mies kuoli yllättäen niin nopeasti. Tosin monien naisten tavoin käyn enimmäkseen harrastuksissa ja tilaisuuksissa, joissa on vain naisia, joskus muutama aviopari - ei siis edes teoriassa mahdollisuutta edes ihastua uuteen mieheen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla