Pilottilasit päähän ja Tom Cruise on valmis Top Gun -kouluttajaksi. Arkistokuva: Reuters
Pilottilasit päähän ja Tom Cruise on valmis Top Gun -kouluttajaksi. Arkistokuva: Reuters

Kaikkien aikojen lentäjäelokuvasta, Top Gunista, odotetaan kuumeisesti jatko-osaa, jonka julkaisupäivä siirtyi nyt vuodella. Mitä muuta tiedämme uudesta elokuvasta?

Listasimme mielenkiintoisimmat paljastukset, jotka on kerrottu klassikkoelokuvan kakkososasta:

 1. Jättipaljastus kuultiin keväällä 2017: legendaarinen Top Gun -elokuva saa jatkoa.
  Tuotantoyhtiö Paramount Pictures vahvisti asian hetkeä myöhemmin ja ilmoitti tuolloin julkaisupäiväksi heinäkuun 2019.  Nyt elokuvan julkaisemista on siirretty vuodella eteenpäin. Top Gun -fanit joutuvat siis valitettavasti odottamaan uutta elokuvaa vielä hetken!
   
 2. Paramount on kertonut, että Top Gun: Maverick -nimellä kutsutun elokuvan julkaisupäivä on 26. kesäkuuta 2020. Uusi aikataulu antaa elokuvan tekijöille lisää aikaa muun muassa vaativiin logistiikka- ja tekniikkatöihin.
   
 3. Kasarielokuvan kakkososassa on paljon tuttuja näyttelijöitä. Mukana ovat odotetusti Tom Cruise ja Val Kilmer.
 4. Cruisen roolihahmo, Pete "Maverick" Mitchell, oli alkuperäisessä elokuvassa huimapäinen lentäjä. Juonipaljastusten mukaan kakkososassa Maverick opettaa Top Gun -laivaston ilmailukoulussa nuoria opiskelijoita lentämään.
   
 5. Val Kilmer näyttelee jatko-osassa niin ikään tuttua roolia, Tom "Iceman" Kazanskya. Ykkösosassa Iceman ja Maverick eivät tulleet lainkaan toimeen. Mitenköhän käy elokuvan toisessa osassa? Pakkaa on vielä sekoittamassa  Maverickin aisaparin Nick ”Goose” Bradshawin poika.
   
 6. Top Gun: Maverick -leffan muita näyttelijöitä ovat muun muassa Miles Teller ja Jon Hamm. Teller näyttelee Maverickin ystävän Goosen poikaa. John Hamm on tuttu muun muassa Mad Men -sarjasta.

  Val Kilmerin esittämän Tom Kazanskyn ja Cruisen Maverickin kohtaamisissa oli paljon tunnetta vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto
  Val Kilmerin esittämän Tom Kazanskyn ja Cruisen Maverickin kohtaamisissa oli paljon tunnetta vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto
 7. Jatko-osaa on kehitetty vuosia. Paramountin mukaan kakkososa on ollut kehitteillä vuodesta 2010. Sen ohjaa Joe Kosinski, joka on ollut mukana tekemässä muun muassa elokuvat Oblivion ja Tron: Perintö.
   
 8. Nostalgia elää ja voi hyvin elokuvamaailmassa! Kun uusi Top Gun -elokuva saapuu teattereihin, ykkösosan ensi-illasta on kulunut 34 vuotta. Vuonna 1986 ilmestyneen klassikon ohjasi Tony Scott, joka kuoli vuonna 2012.
   
 9. Tom Cruise julkaisi toukokuun lopussa sosiaalisessa mediassa kuvan, johon hän on kirjoittanut ”Päivä 1” -kuvatekstin. Fanit hullaantuivat siitä ja päättelivät, että elokuvan tuotanto on jo alkanut. Kuvan päällä luki ykkösosasta tuttu lause ”Feel the need”.
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  A post shared by Tom Cruise (@tomcruise) on


   

 10. Ainakin yksi elokuvan kuvauspaikoista on kalifornialainen San Diegon kaupunki. San Diegossa sijaitsee Yhdysvaltain suurimpiin kuuluva merivoimien laivasto. Kuvaukset alkavat siellä tänä syksynä.

Lähteet: Variety, USA Today ja Insider

Kysely

Odotatko jo Top Gun -elokuvan kakkososaa?

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.

Huomio! Juttu sisältää paljastuksen Vain elämää -sarjan tulevan jakson biisikattauksesta.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Anne Mattilan päivää. Annen päivänä muusikkojoukko versioi yli 20 vuotta uraa tehneen iskelmätähden kappaleita, joilla on vahva asema suomalaisen musiikin kaanonissa.

Päivän hauskimman version Annen kappaleesta tekee räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala. Hän esittää oman versionsa Annen hittikappaleesta Perutaan häät.

Anne on innoissaan Pyhimyksen biisivalinnasta. Jo jakson alkupuoliskolla hän toteaa odottavansa, että joku vetää kyseisen kappaleen.

– Minulla on ollut viha–rakkaus-suhde tähän biisiin. Tämä on todella bilebiisi! Mihin vain menen ja tuo biisi tulee, kaikki osaavat sen ulkoa. Se on biisi, josta en pääse eroon, enkä haluakaan, Anne kertoo.

Pyhimyksen kanssa biisin tulee vetämään räppärit Heikki Kuula ja Voli. Kolmikko muodostaa yhdessä Teflon Brothers -rap-yhtyeen.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoo.

”Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi.”

Teflon Brothersin versiota varten Pyhimys on laittanut Annen kappaleen sanoitukset uusiksi. Kaikista hauskin uudelleenversiointi löytyy tarttuvasta kertosäkeestä, joka menee alkuperäisversiossa näin: 

Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka

Perutaan siitä välistä kaikki mistä voisi matkalla murheita kantaa

Perutaan häät, perutaan kakku ja veljesi bändi

Tefloneiden versiossa suurin osa sanoista vastaa alkuperäistä, mutta veljen bändin sijasta perutaan ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Säkeistö on selkeä silmänisku Annen siskoja Annelia, Anniinaa ja Anittaa kohtaan. Hekin tekevät musiikkiuraa, ja jaksossa Anne myös kertoo, että hänet toisinaan sekoitetaan siskoihinsa. Jaksossa Anne myöntää, että se on ärsyttävää.

Katso Tefloneiden hulvaton versio Annen biisistä jutun yläpuolelta!

Vain elämää -ohjelma Nelosella perjantaisin klo 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluu samaan Sanoma-konserniin.