Tunnetko jo ruotsalaisen Greta Thunbergin? Jos et, nyt on korkea aika tutustua tähän 16-vuotiaaseen supertyyppiin!

Ruotsalainen Nobel-komitea julkaisi eilen tämän vuoden ehdokkaat Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Yksi ehdokkaista on ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Vain 16-vuotias, ruotsalainen Greta on tunnettu ympäri maailman kampanjastaan ilmastonmuutoksen estämiseksi. Gretaa ovat ehdottaneet palkinnon saajaksi Ruotsin vasemmistopuolueen kansanedustajat Freddy Andre ÖvstegårdMona Fagerås ja Lars Haltbrekken.

– Olemme panneet Gretan ehdolle, koska ilmastonmuutos voi olla yksi suurimmista syistä sotiin ja konflikteihin. Liikkeellä, jonka Greta on saanut aikaiseksi, on erittäin suuri vaikutus rauhaan, he perustelivat Gretan ehdokkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Greta on todellakin saanut aikaan liikkeen ilmastonmuutoksen ympärille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime aikoina hän on puhunut lukuisissa isoissa kansainvälisissä tapahtumissa Davosin talousfoorumista lähtien siitä, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella on ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Ruotsin 16-vuotias asennenainen on ehdokkuutensa ansainnut. Listasimme 4 syytä, miksi hänen pitäisi itse asiassa napata palkinto kotiin:

1. Hän on tekojen tyyppi

Moni meistä tietää aivan hyvin, mitä ilmastonmuutokselle pitäisi tehdä. Niin on tiennyt myös Greta 8-vuotiaasta saakka. Jo tuolloin hän tiesi, että kotona kannattaa aina sammuttaa valot ja kierrättää.

Pian hän kuitenkin tiesi myös sen, etteivät nuo teot riitä. Ilmastonmuutoksen eteen pitää tehdä jotain enemmänkin. Viime syksynä hän ryhtyi koulunkäyntilakkoon ja meni yksin protestoimaan Ruotsin parlamentin eteen.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

– Maalasin palan puuta ja flaiereita varten kirjoitin ylös muutamia faktoja, jotka mielestäni kaikkien pitäisi tietää. Sitten otin pyöräni, poljin parlamentille ja istuin siinä, hän kertoo The Guardianille.

Ensimmäisenä päivänä Greta sai istua yksin. Seuraavana päivänä hän sai seuraa. Nyt lukuisat mediat ovat uutisoineet Gretan tempauksesta ja monet koululaiset ympäri maailman ovat seuranneet Gretan esimerkkiä.

2. Hän ei kiertele ja kaartele

Gretan puheissa toistuvat tiukat faktat ja päättäväinen puhe. Hän on monta kertaa todennut, ettei voi ymmärtää sitä, kuinka välinpitämättömästi ilmastonmuutokseen suhtaudutaan, vaikka maailma on pullollaan tietoa ja ymmärrystä sen vaikutuksista.

– Me olemme kuulleet ilmastonmuutoksesta 30 vuoden ajan tsemppipuheita ja positiivisia ideoita. Olen pahoillani, mutta ne eivät toimi. Jos ne toimisivat, päästöt olisivat laskeneet, Greta sanoi viime joulukuussa TED-puheessaan.

– Tarvitsemme toivoa tulevaisuuteen, mutta yhtä asiaa tarvitsemme vieläkin enemmän. Toimintaa. Sen avulla toivoa on kaikkialla.

Katso Gretan mahtava puhe tästä:

3. Hän ei anna kenenkään lannistaa itseään

Helmikuussa Greta kertoi avoimesti Facebook-tilillään kohdanneensa paljon vihaa esiintymistensä ja tekojensa takia. Hän kertoo myös kohdanneensa pilkkaa sen takia, että hänellä on diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä.

Greta ei kuitenkaan suostu lannistumaan vihapuheesta. Sen sijaan hän kertoo rehellisesti faktat itsestään, eikä missään nimessä hiljene – vaikka Aspergerin lisäksi hänellä on todettu selektiivinen mutismi eli valikoiva puhumattomuus.

Hän myös toteaa panettelijoille, että oikeastaan hänen vahvuutensa kumpuaa niistä asioista, joista häntä haukutaan.

– Ihmiset sanovat, etten olisi voinut päästä asemaan, jossa olen, koska minulla on Asperger. Mutta juuri se on syy, jonka takia tein niin. Jos olisin ”normaali” ja sosiaalinen, olisin järjestänyt itseni järjestöön tai perustanut järjestön itse. Mutta koska en ole hyvä sosialisoimaan, teen tätä, Greta kirjoitti Facebookissa.

Lue Gretan kirjoitus kokonaisuudessaan englanniksi tästä:

4. Hän osoittaa, että jokainen meistä voi vaikuttaa

Moni ajattelee edelleen, että yksittäisen ihmisen on mahdotonta vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Joidenkin mielestä piskuisen Suomenkin teot ovat tarpeettomia maailman mittakaavassa. TED-puheessaan Greta kuitenkin toteaa valtavan tärkeän asian:

– Jonkun mielestä Ruotsi on pieni maa, jonka teoilla ei ole merkitystä. Mutta jos muutama lapsi pääsee uutisiin ympäri maailman vain kieltäytymällä koulusta, miettikää mitä voisimme tehdä yhdessä, jos haluaisimme.

No sanopa muuta Greta!

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters
Vierailija

Teini on päättänyt määrätä koko perheensä elämästä, ja terrorisoi perhettään? Matkustaa ei saa, ja tyttö tarkistaa ostoskuitit? Äiti on joutunut luopumaan urastaan, ja puuhastelee jotain pientä paikallista musikaalia, koska ei voi matkustaa esiintymään maailmalla? Vanhemmilla ei ole selvästikkään mitään kontrollia lapseensa, eikä enää omaankaan elämäänsä. Jos tässä ei ole lasun paikka, niin missä?

Vierailija

Voi ristus nyt taas artikkelin kirjoittajaa. Mua koko humpassa ärsyttää eniten se että ainut mille annetaan arvoa on se että jutun ydin on että "ollaan pois koulusta". Se on tyhmintä mitä voi tehdä jos ilmastonmuutos huolettaa.

Varsinkin kohta 1, tekojen tyyppi on typerää kirjoittamista. Sivuuttaa ihan surutta sen että Greta on elänyt niinkuin on opettanut: vaihtanut vegaaniksi ja kasvit kasvatetaan (pääosin?) itse, perhe kulkee sähköautolla tai pitkät matkat junalla. Nämä paljon tärkeämmät asiat sivuutetaan kokonaan.

Asia on tärkeä mutta jutun pihvi(!) "ollaan pois koulusta" on ihan mielenvikainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla