Kuvat
Reuters
Herttuatar Meghan ja Harry Lontoossa 7. tammikuuta 2020.
Herttuatar Meghan ja Harry Lontoossa 7. tammikuuta 2020.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ilmoittivat tekevänsä pesäeron kuninkaallisesta perheestä ja viettävänsä jatkossa osan ajastaan Pohjois-Amerikassa. ”Megxitistä” syntyi meteli. 

Prinssi Harry ja Sussexin herttuatar Meghan pudottivat uutispommin keskiviikkoiltana. Pariskunta ilmoitti Instagram-tilillään aikovansa vetäytyä roolistaan brittihovin eturivissä. He aikovat myös ryhtyä ”taloudellisesti itsenäisiksi” ja keskittyä jatkossa hyväntekeväisyyteen. 

Lisäksi Harry ja Meghan aikovat jatkossa viettää osan ajastaan Pohjois-Amerikassa. He kirjoittavat, että kahdessa maassa asuminen antaa heille mahdollisuuden kasvattaa Archie-poikansa arvostamaan kuninkaallisia perinteitä, mutta myös tilaa keskittyä seuraavaan vaiheeseen elämässään.

– Kunnioitamme edelleen velvollisuuksiamme kuningatarta, Kansainyhteisöä ja tukijoitamme kohtaan, pariskunta kirjoitti Instagram-tilillään. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harry ja Meghan kertovat pohtineensa päätöstään kuukausia. He aikovat nyt ”luoda progressivisen, uuden roolin tämän instituution sisällä”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Listasimme 6 asiaa, jotka Harryn ja Meghanin päätöksessä puhuttavat juuri nyt.

1. Se oli odotettavissa

Historiallinen käänne on aiheuttanut melkoisen kohun. Täysin puun takaa se ei kuitenkaan ole tullut, sillä herttuapari on aiemmin puhunut tulehtuneesta suhteestaan brittimediaan

Harry julkaisi viime lokakuussa poikkeuksellisen kirjeen, jossa hän tuomitsi brittilehtien toiminnan. Kirjeessään Harry vertasi Meghanin kohtelua äitinsä, prinsessa Dianan kohtaloon. Samalla Meghan haastoi Mail on Sunday -lehden oikeuteen isälleen kirjoittamansa yksityisen kirjeen julkaisemisesta.

– Syvin pelkoni on se, että historia toistaa itseään. Olen nähnyt, miten käy, kun rakastamastani ihmisestä tehdään kauppatavaraa niin, ettei häntä enää ajatella tai nähdä oikeana ihmisenä. Menetin äitini ja katselen nyt, miten vaimoni joutuu samojen voimien uhriksi, Harry kirjoitti. 

Pian tämän jälkeen Meghan esiintyi haastattelussa itkuisena ja kertoi, ettei voi hyvin.

Jo viime maaliskuussa hovi tiedotti, että Harryn ja Williamin taloudet erotetaan omiksi yksiköikseen. Lisäksi Harry ja Meghan muuttivat viime vuonna pois Kensingtonin palatsista, erilleen Williamin ja Catherinen perheestä. 

Päätös irtautua brittihovin eturivistä oli siis odotettavissa, vaikka se äärimmäisen poikkeuksellinen onkin.


2. Mutta mitä tarkoittaa taloudellinen itsenäisyys?

Harry ja Meghan ilmoittivat Instagram-päivityksessään aikovansa ryhtyä taloudellisesti itsenäisiksi. Mitä se oikein tarkoittaa?

Tähän asti herttuapari ei ole saanut tienata rahaa missään muodossa. CNN:n mukaan viisi prosenttia pariskunnan kuluista on maksanut Iso-Britannian hallitus. Kuluilla on katettu Harryn ja Meghanin viralliset velvollisuudet. Pariskunnan omilla nettisivuilla kerrotaan seuraavaa:

– Kun he astuvat sivuun kuninkaallisen perheen eturivistä eikä herttuapari ota enää vastaan hallituksen rahoitusta, heistä tulee taloudellisesti itsenäisiä, mitä he odottavat kovasti. 

Luonnehdinta on herättänyt närää brittilehdistössä, sillä hallitus on toden totta rahoittanut vain viisi prosenttia Harryn ja Meghanin kuluista. Loput 95 prosenttia pariskunnan elämästä rahoittaa Harryn isä, prinssi Charles. Charles puolestaan saa rahansa Cornwallin herttuakunnalta, joka omistaa maatiloja, kaupallisia kiinteistöjä ja asuinrakennuksia. Herttuakunnalla on myös sijoituksia. 

Harry ja Meghan tai heidän edustajansa eivät ole vielä kertoneet, miten he aikovat todellisuudessa rahoittaa elämänsä. Vaikuttaa siltä, että herttuaparin päätös tuli toden totta yllätyksenä kuninkaalliselle perheelle eikä sen yksityiskohdista ole vielä ehditty keskustella. Jää nähtäväksi, aikooko Charles jatkaa poikansa ja tämän vaimon avustamista.

Ei myöskään tiedetä, saako pariskunta jatkaa asumista Frogmore Cottagessa, jota he hiljattain remontoivat noin kolmella miljoonalla eurolla veronmaksajien piikkiin – asunto kun on tosiasiassa kunigatar Elisabetin omistama. Pariskunnan nettisivujen mukaan he aikovat pitää Frogmore Cottagen virallisena asuinpaikkanaan, mutta siihen he tarvitsevat kuningattaren luvan. 

Harry peri tiettävästi miljoonia äitinsä, prinsessa Dianan kuoltua, ja näyttelijänä työskennellyt Meghan oli varakas jo ennen Harryn tapaamista. Riittävätkö nämä varat kattamaan pariskunnan elämäntyylin? 

On esitetty jo ehdotuksia siitä, että Harry ja Meghan tienaisivat tulevaisuudessa miljoonia tekemällä ”obamat”. Yhdysvaltojen entinen presidenttipari Barack ja Michelle Obama ovat viime vuosina tienanneet hurjia summia muun muassa kirjoittamalla kirjoja ja tuottamalla Netflix-ohjelmia.

Tiedotteensa mukaan herttuapari aikoo keskittyä hyväntekeväisyystyöhön ”uusien työmallien lisäksi”. Jää nähtäväksi, mitä se tarkoittaa.

3. Muutto Yhdysvaltoihin vai Kanadaan?

Harry ja Meghan kertovat aikovansa muuttaa osittain Pohjois-Amerikkaan, mutta vielä ei tiedetä, minne pariskunta asettuu. Aiemmin tällä viikolla muun muassa Daily Mail, Mirror ja The Sun kuitenkin esittivät, että Harry ja Meghan aikoisivat muuttaa Kanadaan.

Pariskunta vietti hiljattain joululomansa Vancouverinsaarella Kanadan länsirannikolla. Brittilehtien mukaan Harry ja Meghan kertoivat onnistuneen loman jälkeen ystävilleen haluavansa viettää aikaa Kanadassa. The Sun -lehti kertoo, että pariskunnan ”läheisen ystävän” mukaan Meghan tuntee olonsa kotoisaksi Kanadassa, sillä hän vietti siellä aikoinaan seitsemän vuotta. Meghan tähditti Pukumiehet-sarjaa, jota kuvattiin Torontossa. 

4. Päätös tuli tiettävästi yllätyksenä hoville

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tietojen mukaan Harry ja Meghan eivät kertoneet aikeistaan hoville ennen kuin julkaisi päätöksensä Instagram-tilillään.

BBC:n artikkeli väittää, että Buckinghamin Palatsi on ”pettynyt” päätökseen ja kuninkaallinen perhe ”loukattu”. BBC:n hoviasiantuntija kuvailee, että pettymys hovissa on ”melko vahvaa”. 

Hovin virallinen tiedottaja on kertonut valikoiduille medioille, että keskustelut Sussexin herttuaparin kanssa ovat varhaisessa vaiheessa. 

– Ymmärrämme heidän halunsa, mutta nämä ovat monimutkaisia asioita, joiden selvittäminen vie aikaa, lyhyessä tiedotteessa kerrottiin. 

5. Twitter antoi nimeksi Megxit

Somessa alkoi kuohua välittömästi Harryn ja Meghanin ilmoituksen jälkeen. Twitterissä aihetunniste #Megxit trendasi keskiviikkoiltana. Kyseessä on tietenkin Brexitiin viittaava sanaleikki.

Pariskunnan päätös tuntuu jakaneen somen kahtia. Osa pitää Meghania hirviönä, joka raastoi Harryn irti perheestään. Toisten mielestä pariskunta on rohkea uskaltaessaan jättää maan ja sen lehdistön, joka kohtelee heitä huonosti. 

”Harry rakasti äitiään ja rakastaa vaimoaan. Meghanin vieminen pois brittitabloidien tulilinjalta on se, mitä rakastava aviomies tekisi. Toivotan heille pelkkää onnea”, kirjoitti eräs Twitter-käyttäjä.

Ja seuraavaksi tulivat luonnollisesti meemit ja vitsit. 

”Harry ja Meghan irtisanoutuvat viettääkseen vähemmän aikaa perheensä kanssa.”

Moni huomautti, että pariskunnan päätös olisi herkullista materiaalia kuninkaallisperheen elämästä kertovaan The Crown -sarjaan. 

”Livekatsaus The Crownin käsikirjoittajien työhuoneeseen.”

”Meghan Markle vuonna 2027, kun hän voittaa Emmy-palkinnon näyteltyään itseään The Crownin 8. kauden tätä päivää käsittelevässä jaksossa.”

Yksi twiittaaja huomautti, että Meghan sopisi The Crownin lisäksi myös erääseen toiseen hittisarjaan: 

6. Päätös muistuttaa The Crownista tuttuja juonenkäänteitä

The Crownista puheen ollen: Harryn ja Meghanin kuvio muistuttaa erehdyttävästi sarjassakin nähtyjä juonenkäänteitä.

Kuningatar Elisabetin setä, kuningas Edvard VIII luopui kruunustaan vuonna 1936 avioituakseen yhdysvaltalaisen näyttelijättären Wallis Simpsonin kanssa. Wallis oli eronnut kahdesti, ja kuninkaan avioituminen eronneen amerikkalaisnaisen kanssa ei olisi tullut kyseeseenkään 1930-luvun Britanniassa.

Niinpä Edvard VIII luopui kruunusta ja pariskunta muutti Ranskaan.

Buckinghamin palatsin kirjeenvaihtaja -palstalla Me Naisten toimitus seuraa kuninkaallisten elämää silmä kovana ja pilke silmäkulmassa. 

por fin

Yksi täysjärkinen pari koko englannin hovin keskuudessa. Pari tietää, mitä haluaa, eikä kumaratele kenellekään.
Jos Charles olisi ollut fiksu, hän olisi lähtenyt silloin hovista, kun hän aiheutti entisen vaimonsa kuoleman ja hankki tuon ns. ehkä Englannissa normaalin näköisen naisen rinnalleen.
Tuolloin olisi pitänyt kuningatar Elisabethin tehdä asialle jotain, ei tehnyt.
Nyt ollaan tässä tilanteessa, mikä on hieno ja todellakin herkullinen joka suhteessa.
Vihdoinkin jotain.

Vierailija

Ei velvollisuuksiensa hoitaminen ole mitään kumartelua. Kovin katsot asiaa yksipuolisesti. Parhaat tulokset elämässä syntyvät hyvällä yhteistyöllä toinen toistensa näkemyksiä arvostaen. Toki velvollisuuksista voi aina irtautua, mutta sitten on hyvä irtautua saamistaan eduistakin. Tasapuolisesti :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla