Prinsessa Margaret ei arastellut näyttäytyä savukkeen kanssa. Kuva: MVPhotos
Prinsessa Margaret ei arastellut näyttäytyä savukkeen kanssa. Kuva: MVPhotos

Britannian prinsessa Margaret teki paljon kaikenlaista, mikä ei ollut kuninkaallisille suotavaa. Näin hän tasoitti tietä myöhemmille kapinaprinsessoille.

Ensimmäinen virallinen kuninkaallinen kapinaprinsessa. Kuninkaalliset tittelit ovat perinteisesti pitkiä, miksei siis tämäkin. Prinsessa Margaret, Iso-Britannian nykyisen hallitsijan kuningatar Elisabetin sisko, jätti monella tavalla sormenjälkensä brittikuninkaallisten historiaan – vaikkei hänellä ollutkaan kummoista asemaa hovissa.

Alun perin Margaretin piti saada elää elämänsä melko sivussa valokeilasta, sillä Elisabetin ja Margaretin isästä ei pitänyt tulla kuningasta laisinkaan. Näin kuitenkin kävi, kun Yrjö VI:n vanhempi veli Edvard VIII luopui kruunustaan rakkauden takia, jotta voisi avioitua kahdesti eronneen Wallis Simpsonin kanssa.

Britit eivät oppineet Edvardin rakkauden ja edustustyön välisestä konfliktista juuri mitään. Sama oli edessä, kun parikymppinen Margaret rakastui Peter Townsendiin. Townsend oli hävittäjälentäjä ja toisen maailmansodan sankari. Mutta myös Margaretia vanhempi ja mikä pahinta – eronnut!

Townsendin sopivuutta prinsessan puolisoksi reposteltiin niin hovissa, brittihallituksessa kuin anglikaanisessa kirkossakin, joka heti alkuun kieltäytyi vihkimästä eronnutta miestä. Hallitus yritti löytää asiaan molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun. Nuori kuningatar Elisabet, prinsessan sisko, oli ilmeisesti varovaisen myöntyväinen, joskin Margaretin olisi tavalla tai toisella pitänyt luopua asemastaan hovissa.

Vatvominen kesti hyvinkin toistakymmentä vuotta, kunnes Margaret itse laati julkisen tiedotteen, jossa ilmoitti, ettei sitten mene Townsendin kanssa naimisiin. Vuonna 1960 Margaret nai valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin. Siinäkin Margaret teki margaretit, sillä Armstrong-Jones oli ensimmäinen brittihoviin naitu ei-kuninkaallinen 400 vuoteen. Aviomiehestä tehtiin Snowdonin kreivi, joten Margaretista tuli Snowdonin kreivitär.

Televisiot olivat juuri alkaneet yleistyä, joten Margaretin häät aloittivat megasuosittujen kuninkaallisten tv-häiden aikakauden. Pari sai avioliittonsa aikana kaksi lasta, Davidin ja Sarahin.

Avioero ja salasuhteita

Avioliitossa oli alkuun pari hyvää vuotta. Pari sai Karibianmereltä häälahjaksi palan Mustiquen saarta, jonka brittilordi Colin Tennant oli ostanut pari vuotta aiemmin. Saaresta tuli Margaretin julkkisarvon myötä brittiyläluokan ja julkkisten suosikkilomapaikka. Koko saari on nykyäänkin yksityisomistuksessa, joten sinne on turha mennä hiihtelemään ilman asiaa.

Mustiquella Margaretin ja Armstrong-Jonesin Les Jolies Eaux -nimisessä luksushuvilassa järjestettiin bileitä, joista juoruillaan yhä edelleen. Siellä vedeltiin ajan tyyliin erilaisia päihteitä, ja aina muistetaan spekuloida, oliko Margaretilla sutinaa Mick Jaggerin tai näyttelijä-ohjaaja Warren Beattyn kanssa. Kreivi ei ollut bileissä aina mukana, sillä hän piti omia kekkereitään yhtä ajanmukaisissa piireissään.

Vaikka Margaretin ja valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin avioliitto oli myrskyisä, lapset olivat heille rakkaita. Perhe asui Kensingtonin palatsissa.
Vaikka Margaretin ja valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin avioliitto oli myrskyisä, lapset olivat heille rakkaita. Perhe asui Kensingtonin palatsissa.

Margaretin ja Antonyn avioliitto kesti virallisesti 18 vuotta, mutta oli käytännössä päättynyt jo vuosia aiemmin. Avioero vuonna 1978 oli brittihovin ensimmäinen yli 70 vuoteen ja siksi tietysti skandaali, mitä ei vähentänyt se, että Margaretilla oli samoihin aikoihin suhde itseään 17 vuotta nuorempaan puutarhuriin. Siihen aikaan oli ennenkuulumattoman ällöttävää, että naisella oli selvästi nuorempi mies, ja Margaretia paheksuttiin viattomia poikasia saalistavana vanhana naisena. Hän oli silloin vähän yli nelikymppinen. Ehkäpä juuri Margaretin tarina on ollut esikuvana lukuisiin romanttisiin kertomuksiin, joissa onneton yläluokkainen nainen ihastuu puutarhuriinsa.

Aviomiehellä oli vähintään yhtä paljon avioliiton ulkopuolisia suhteita, joista yhdestä syntyi lapsikin. Miehet kuitenkin perinteisesti saivat huseerata ympäriinsä ilman moraalista paheksuntaa. Kuningataräiti tokaisi vielä prinsessa Dianan aikoihin, että ”eikö hän ymmärrä, että miehillä on suhteita”.

Drinkkejä ja röökiä

Kaisa Haatasen ja Sanna-Maria Hovin keväällä ilmestyneessä Monarkian muruset -kirjassa (Johnny Kniga) kerrotaan, millaista kuninkaallisen raukeaa elämää Margaret vietti: hän heräili aamupäivällä, söi sänkyyn tarjoillun aamiaisen ja luki samalla sanomalehtiä heitellen lukemansa osuudet pitkin lattioita. Sitten hän kävi kylvyssä ja pukeutui ja laskeutui neljän ruokalajin lounaalle. Ensimmäisen drinkkinsä hän joi puoli yhdeltä iltapäivällä.

Margaretia on kuvailtu nokkelaksi, teräväksi, älykkääksi ja karismaattiseksi kapinalliseksi. Minne hän menikin, hänellä oli palava tupakka toisessa ja viskilasi toisessa kädessään. Hän oli aikalaisten mukaan myös myöhässä aina ja kaikkialta. Vanity Fair kertoo kirjailija Nancy Mitfordin muistelleen kirjassaan, kuinka kävi Margaretin kunniaksi järjestetyillä illallisilla Pariisissa vuonna 1959: Illallisen piti alkaa puoli yhdeksältä, jolloin paikalle saapui prinsessan kampaaja. Odottelimme tuntikausia, kun hänen tukkaansa laitettiin. Viimein paikalle saapui jotakin, joka näytti pörröiseltä pallolta pitkien jalkojen päässä. Margaretin mekko oli niin lyhyt, että se loppui ennen kuin se ehti alkaa.

Margaretin Les Jolies Eaux -nimisessä luksushuvilassa järjestettiin huhujen mukaan kuumia bileitä. Kuva on vuodelta 1972.
Margaretin Les Jolies Eaux -nimisessä luksushuvilassa järjestettiin huhujen mukaan kuumia bileitä. Kuva on vuodelta 1972.

Margaretin kuninkaallisille erikoinen käytös huomattiin kaikkialla. Hänestä myös kerrotaan häpeilemättä hassuja tarinoita. Näyttelijä Rupert Everett pääsi tai joutui prinsessan kanssa samaan teatterinäytökseen 1980-luvulla. Everett on kuvaillut, kuinka ”prinsessalla oli valtava musta tukka ja hänen rintansa kalisivat kuin kastanjetit, en ymmärrä, mitä niissä oli meneillään”. Kun Everett meni vessaan, prinsessa ei jaksanut odottaa häntä, vaan tuli paukuttamaan kopin ovea.

Hän myös täräytteli teräviä piikkejä silloin, kun sattui huvittamaan. Kun hän tapasi Grace Kellyn, hän tokaisi, ettei tämä näytä yhtään filmitähdeltä. Elizabeth Taylorin suurta kihlasormusta hän moitti avoimesti ”vulgääriksi”.

Liian fiksu prinsessaksi?

Margaret kuoli sairaalassa 71-vuotiaana vuonna 2002. Hänen elämäänsä on usein jälkikäteen kuvailtu surulliseksi ja traagiseksi, ilmeisesti menetetyn ensirakkauden ja hoviin sopimattoman luonteenlaadun takia. Hän myös kärsi ilmeisesti elämäntapansa ansiosta monenlaisista sairauksista.

Margaret ei suotta   kainostellut tupakoida ja nauttia viskiä. Tupakoinnin hän tosin lopetti vanhoilla päivillään, drinksuttelua ei.
Margaret ei suotta kainostellut tupakoida ja nauttia viskiä. Tupakoinnin hän tosin lopetti vanhoilla päivillään, drinksuttelua ei.

Hän oli saanut vuosien varrella useita sairauskohtauksia. Hillittömän, 15-vuotiaana aloitetun tupakoinnin seurauksena Margaretin keuhkoista poistettiin osa vuonna 1985. Tupakoinnin hän lopetti vuonna 1991, mutta drinkkien juomista ei.

Amerikkalainen kirjailija ja Margaretin ystävä Gore Vidal on sanonut, että Margaret oli aivan liian älykäs siihen asemaan, johon hän oli syntyperänsä vuoksi joutunut.

Prinsessa Margaret

Margaret Rose, Snowdonin kreivitär syntyi 21.8.1930 ja kuoli 9.2.2002.

Sai avioliitostaan Antony Armstrong-Jonesin kanssa kaksi lasta, Davidin (s. 1961) ja Sarahin (s. 1964).

Koulutus rajoittui kotiopettajattaren hovissa antamaan opetukseen.

Teki järjestö- ja hyväntekeväisyystyötä, mutta häntä moitittiin muita kuninkaallisia laiskemmaksi.

Pitkä eduskuntakausi väsytti kansanedustaja Ozan Yanarin. – Nyt otan muutaman viikon iisisti ja nollaan.

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar, 31, nautti helteestä ja alkavasta lomastaan Porissa Suomi Areena -tapahtumassa.

– Vuosi on ollut täynnä töitä, ja nyt alkaa vähän väsyttää. Suomi Areenan jälkeen otan muutaman viikon todella iisisti. Nollaan ja valmistaudun eduskunnan syyskauteen, Ozan kertoo.

Lomallaan Ozan suuntaa Turkkiin, synnyinkaupunkiinsa Istanbuliin sekä länsirannikolle.

– Aion tavata sukulaisia, ystäviä ja irtaantua tästä todellisuudesta. Poliittista keskustelua seuraan kyllä lomallakin.
Ozan suosittelee Istanbuliin matkaavia tutustumaan esimerkiksi Besiktasin baarikatuun.

– Se on todella kiva, elävä ja mielenkiintoinen katu. Siellä on kiva istuskella ja ottaa pari bisseä. Istanbul toimii lännen ja idän kohtaamispaikkana. Alueella on paljon historiaa, hyviä ravintoloita ja tekemistä, Ozan vinkkaa.

– Kannattaa käydä myös Aasian puolella olevalla kiinnostavalla ostoskadulla, Bagdadinkadulla.

Isyys odottaa

Ozan Yanar saa esikoislapsensa loppusyksystä Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtajana työskentelevän puolisonsa Aishi Zidanin kanssa.

– Olen todella innoissani ja täynnä iloa ja lämpöä. Olen yhtä hymyä, kun ajattelen sitä, Ozan iloitsee.

Pariskunta tietää tulevan lapsen sukupuolen, mutta haluaa pitää sen vielä omana tietonaan. Ozan kertoo valmistautuneensa isyyteen muun muassa lukemalla kansanedustaja Jani Toivolan kirjoittaman teoksen Kirja tytölleni.
– Jani kertoo siinä isyystarinansa rehellisesti. On mahtavaa, että myös miehet puhuvat isyydestään.

Monacon prinsessa Stephanie on erityisen viehtynyt sirkuksesta. Kuva: MVPhotos
Monacon prinsessa Stephanie on erityisen viehtynyt sirkuksesta. Kuva: MVPhotos

Monacon prinsessa Stephanie piristi kuninkaallista kenttää tekemällä, mitä huvitti. Vaikka karkaamalla sirkukseen.

Monacon prinsessa Stephanien yksityiselämä on saanut vannoutuneimmatkin kuninkaallisperheiden ihailijat nostelemaan kulmakarvojaan, viimeistään siinä vaiheessa, kun hän alkoi vuonna 2001 seurustella naimisissa olleen sveitsiläisen norsunkouluttajan Franco Knien kanssa ja muutti lapsineen miehen luo kiertävään sirkukseen.

Se oli kuitenkin vain yksi skandaali pitkässä skandaalien ketjussa. Ensimmäinen ja surullisin niistä tapahtui vuonna 1982, kun silloisen hallitsijaparin Rainierin ja Gracen nuorin lapsi lävähti täysillä julkisuuteen äitinsä kuoleman yhteydessä. Maailman toiseksi kuuluisimmassa kuninkaallisessa autokolarissa (kuuluisimman uhri on tietysti prinsessa Diana) kuoli ihailtu ja ylistetty äiti, entinen ihailtu ja ylistetty Hollywood-näyttelijä, joka ennen avioliittoaan tunnettiin nimellä Grace Kelly. Maaseutuasunnoltaan palaamassa olleet äiti ja tytär suistuivat serpentiinitieltä rotkoon, ja vain tytär jäi henkiin.

Heti aluksi spekuloitiin, olisiko 17-vuotias ja siis alaikäinen Stephanie ollut ratissa, mutta myöhemmin on selvitetty, että Grace sai ajaessaan ilmeisesti sairaskohtauksen.

Tapahtuma tietysti mullisti Stephanien elämän, eikä hän pukahtanut asiasta mitään ennen kuin 20 vuotta myöhemmin. Vuonna 2002 hän sanoi, ettei kukaan voi ymmärtää, kuinka paljon hän on kärsinyt ja kärsii edelleen äitinsä kuolemasta.

Turvamiehiä, sirkusta, norsuja

Stephanien norsunkouluttajapoikaystävä Franco Knie oli vaatimattomasta tittelistään huolimatta varakasta sveitsiläistä sirkussukua. Suhde kesti vuoden päivät, minkä jälkeen Stephanie meni naimisiin samaan sirkusseurueeseen kuuluneen Adans Lopez Perezin kanssa. Sekin liitto kesti vuoden. Nykyään Stephanie on jättänyt sirkushommat ja palannut lapsineen Monacoon, jota hänen perheensä on hallinnut 1200-luvulta asti.

Stephaniella on kolme lasta, Louis, 25, Pauline, 24, ja Camille, 19. Kahden ensimmäisen isä on Stephanien entinen henkivartija Daniel Ducruet, ja kolmannen isä tiettävästi hovin entinen turvallisuuspäällikkö Jean Raymond Gottlieb. Virallista ilmoitusta nuorimman lapsensa isästä Stephanie ei ole tehnyt.

Ducruet jäi paparazzien linssiin seurassaan belgialainen Miss Paljasrinta.

Stephanien nuorimmalla lapsella Camillella ei ole asemaa Monacon perimysjärjestyksessä, koska sääntöjen mukaan oikeus on vain avioliitossa syntyneillä lapsilla. Samassa vanhoillisessa perimysjärjestyksessä pojat yhä edelleen ohittavat tytöt.

Stephanien vanhemmat Grace Kelly ja prinssi Rainier. Ruhtinatar Grace kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, jossa myös Stephanie oli mukana.
Stephanien vanhemmat Grace Kelly ja prinssi Rainier. Ruhtinatar Grace kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, jossa myös Stephanie oli mukana.

Henkivartija Ducruet oli naimisissa alkaessaan seurustella Stephanien kanssa, ja hänen vaimonsa oli raskaana, kun skandaalinkäry alkoi levitä julkisuuteen. Stephanie ja Ducruet menivät naimisiin muutama vuosi myöhemmin, kun heidän yhteiset lapsensa olivat jo syntyneet. Vuoden kuluttua häistä Ducruet jäi paparazzien linssiin seurassaan belgialainen Muriel Mol-Houteman, joka oli juuri kruunattu kotimaassaan vuoden 1995 Miss Paljasrinnaksi.

Vaikeaahan tässä kieltämättä on olla silmiään pyörittelemättä.

Vaikka Stephanien yksityiselämälle on helppo hymähdellä, ei hänen isoveljensä, Monacon nykyinen ruhtinas Albert, ole ollut sen puhtaampi pulmunen. Häntä ei ole silti koskaan karkotettu asumaan Alpeille tai suljettu pois isänsä testamentista, kuten Stephanie. Albertin toilailuja on isäpapan ja hovin toimesta luultavasti ennemminkin suojeltu ja peitelty kuin paheksuttu.

Muotia, uimapukuja, poppia

1980-luvulla prinsessa Stephanie käytti asemaansa ja suhteitaan kokeillakseen asioita, joita moni parikymppinen haluaa tänä päivänäkin kokeilla. Hän oli vuonna 1983 harjoittelussa Christian Diorin muotitalossa, jota johti silloin Marc Bohan. Stephanie ystävystyi siellä Alix de la Comblen kanssa. He päättivät lähteä yhdessä Diorilta luodakseen oman luksus­uimapukumalliston. Stephanie myös esiintyi itse omien uimapukujensa mallina, mikä tietysti lisäsi median ja yleisön kiinnostusta. Esimerkiksi The Washington Postissa Pool Position -nimistä mallistoa kutsuttiin ”provosoivaksi”.

Stephanie ja hänen yhtiökumppaninsa Alix de la Comble (vas.) esittelivät itse oman graafisen uimapukumallistonsa.
Stephanie ja hänen yhtiökumppaninsa Alix de la Comble (vas.) esittelivät itse oman graafisen uimapukumallistonsa.

– Halusin tehdä jotain omaa juttuani sen sijaan, että vain lekottelisin, Stephanie kertoi lehdelle antamassaan haastattelussa.

– Halusimme myös näyttää ranskalaisille muotipiireille, että kaksi nuorta naista pystyvät tähän. Siellä nimittäin kuvitellaan, etteivät nuoret osaa mitään, hän jatkoi.

Uimapukumallistoa tehtiin kaksi vuotta. Stephanie oli aikeissa ryhtyä myös malliksi, ja sopimuksiakin oli tulossa, mutta varsinainen mallinura tyrehtyi ilmeisesti isä-Rainierin vastustukseen.

Stephanie tuotti itse esikoissinkkunsa Ouraganin ja sen englanninkielisen version Irresistiblen. Ouragan on edelleen yksi parhaiten myyneistä singleistä Ranskassa.
Stephanie tuotti itse esikoissinkkunsa Ouraganin ja sen englanninkielisen version Irresistiblen. Ouragan on edelleen yksi parhaiten myyneistä singleistä Ranskassa.

Stephanie teki myös nimeään kantavan hajuveden vuonna 1989 ja lyhyen popuran, jonka suurin hitti oli vuonna 1986 ranskaksi levytetty euroviisuhenkinen Irresistible.

Hyväntekeväisyyttä monacolaisittain

Nyt Stephanie on 53-vuotias, eikä hänen yksityiselämästään ole juuri kohistu vuosituhannen vaihteen sirkussuhteiden jälkeen. Hän asuu Villa Clos Saint-Martinissa Monacossa, siskonsa Carolinen naapurissa. Muodin ja musiikin sijaan hän on aikuisena toiminut erilaisissa järjestöissä, kuten kuninkaallisilla on tapana. Hän on esimerkiksi YK:n aidsin vastaisen UNAIDS-ohjelman hyväntahdon­lähettiläs ja Monacon sirkusfestivaalin suojelija. Hänen nimeään kantaa myös Princess Stephanie Youth Center, joka muun muassa järjestää monacolaisille nuorille kesäleirejä Etelä-Ranskassa.

Stephaniella on kaksi   norsua, Baby ja Népal, jotka veli-Albertin mukaan käyskentelevät hänen   takapihallaan. Norsut   pitää rasvata kerran   kuussa yltäpäältä kosteusvoiteella ja niiden kynnet kiillottaa hiomakoneella.
Stephaniella on kaksi norsua, Baby ja Népal, jotka veli-Albertin mukaan käyskentelevät hänen takapihallaan. Norsut pitää rasvata kerran kuussa yltäpäältä kosteusvoiteella ja niiden kynnet kiillottaa hiomakoneella.

Vuonna 2009 Stephanie oli yhden numeron ajan Vogue Paris -lehden vieraileva päätoimittaja. Päätoimittamassaan numerossa hänet ylistettiin yhdeksi 1980-luvun tyyli-ikoneista, ja Stephanie esiintyi sivuilla kuuluisan muotivalokuvaajan Mario Testinon valokuvaamana. Numerossa prinsessa myös ”paljastaa” rakastavansa Mauritiusta ja ihailevansa eteläafrikkalaista Nelson Mandelaa.

Sittemmin Stephanie on ottanut hoitoonsa kaksi sirkuksesta poistettua norsua, Babyn ja Nepalin. Ruhtinas Albertin mukaan norsut käyskentelevät hänen takapihallaan.

Monacon prinsessa Stéphanie Marie Elisabeth Grimaldi, Polignacin kreivitär, syntyi 1.2.1965.

Vanhemmat ruhtinas Rainier ja ruhtinatar Grace. Stephanien veli Albert on Monacon nykyinen ruhtinas.

Kolme lasta Louis (s. 1992), Pauline (s. 1994) ja Camille (s. 1998).

Ollut kahdesti naimisissa ja seurustellut myös ranskalaisen F1-kuski Paul Belmondon ja amerikkalaisen näyttelijän Rob Lowen kanssa.