Prinsessa Margaret ei arastellut näyttäytyä savukkeen kanssa. Kuva: MVPhotos
Prinsessa Margaret ei arastellut näyttäytyä savukkeen kanssa. Kuva: MVPhotos

Britannian prinsessa Margaret teki paljon kaikenlaista, mikä ei ollut kuninkaallisille suotavaa. Näin hän tasoitti tietä myöhemmille kapinaprinsessoille.

Ensimmäinen virallinen kuninkaallinen kapinaprinsessa. Kuninkaalliset tittelit ovat perinteisesti pitkiä, miksei siis tämäkin. Prinsessa Margaret, Iso-Britannian nykyisen hallitsijan kuningatar Elisabetin sisko, jätti monella tavalla sormenjälkensä brittikuninkaallisten historiaan – vaikkei hänellä ollutkaan kummoista asemaa hovissa.

Alun perin Margaretin piti saada elää elämänsä melko sivussa valokeilasta, sillä Elisabetin ja Margaretin isästä ei pitänyt tulla kuningasta laisinkaan. Näin kuitenkin kävi, kun Yrjö VI:n vanhempi veli Edvard VIII luopui kruunustaan rakkauden takia, jotta voisi avioitua kahdesti eronneen Wallis Simpsonin kanssa.

Britit eivät oppineet Edvardin rakkauden ja edustustyön välisestä konfliktista juuri mitään. Sama oli edessä, kun parikymppinen Margaret rakastui Peter Townsendiin. Townsend oli hävittäjälentäjä ja toisen maailmansodan sankari. Mutta myös Margaretia vanhempi ja mikä pahinta – eronnut!

Townsendin sopivuutta prinsessan puolisoksi reposteltiin niin hovissa, brittihallituksessa kuin anglikaanisessa kirkossakin, joka heti alkuun kieltäytyi vihkimästä eronnutta miestä. Hallitus yritti löytää asiaan molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun. Nuori kuningatar Elisabet, prinsessan sisko, oli ilmeisesti varovaisen myöntyväinen, joskin Margaretin olisi tavalla tai toisella pitänyt luopua asemastaan hovissa.

Vatvominen kesti hyvinkin toistakymmentä vuotta, kunnes Margaret itse laati julkisen tiedotteen, jossa ilmoitti, ettei sitten mene Townsendin kanssa naimisiin. Vuonna 1960 Margaret nai valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin. Siinäkin Margaret teki margaretit, sillä Armstrong-Jones oli ensimmäinen brittihoviin naitu ei-kuninkaallinen 400 vuoteen. Aviomiehestä tehtiin Snowdonin kreivi, joten Margaretista tuli Snowdonin kreivitär.

Televisiot olivat juuri alkaneet yleistyä, joten Margaretin häät aloittivat megasuosittujen kuninkaallisten tv-häiden aikakauden. Pari sai avioliittonsa aikana kaksi lasta, Davidin ja Sarahin.

Avioero ja salasuhteita

Avioliitossa oli alkuun pari hyvää vuotta. Pari sai Karibianmereltä häälahjaksi palan Mustiquen saarta, jonka brittilordi Colin Tennant oli ostanut pari vuotta aiemmin. Saaresta tuli Margaretin julkkisarvon myötä brittiyläluokan ja julkkisten suosikkilomapaikka. Koko saari on nykyäänkin yksityisomistuksessa, joten sinne on turha mennä hiihtelemään ilman asiaa.

Mustiquella Margaretin ja Armstrong-Jonesin Les Jolies Eaux -nimisessä luksushuvilassa järjestettiin bileitä, joista juoruillaan yhä edelleen. Siellä vedeltiin ajan tyyliin erilaisia päihteitä, ja aina muistetaan spekuloida, oliko Margaretilla sutinaa Mick Jaggerin tai näyttelijä-ohjaaja Warren Beattyn kanssa. Kreivi ei ollut bileissä aina mukana, sillä hän piti omia kekkereitään yhtä ajanmukaisissa piireissään.

Vaikka Margaretin ja valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin avioliitto oli myrskyisä, lapset olivat heille rakkaita. Perhe asui Kensingtonin palatsissa.
Vaikka Margaretin ja valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin avioliitto oli myrskyisä, lapset olivat heille rakkaita. Perhe asui Kensingtonin palatsissa.

Margaretin ja Antonyn avioliitto kesti virallisesti 18 vuotta, mutta oli käytännössä päättynyt jo vuosia aiemmin. Avioero vuonna 1978 oli brittihovin ensimmäinen yli 70 vuoteen ja siksi tietysti skandaali, mitä ei vähentänyt se, että Margaretilla oli samoihin aikoihin suhde itseään 17 vuotta nuorempaan puutarhuriin. Siihen aikaan oli ennenkuulumattoman ällöttävää, että naisella oli selvästi nuorempi mies, ja Margaretia paheksuttiin viattomia poikasia saalistavana vanhana naisena. Hän oli silloin vähän yli nelikymppinen. Ehkäpä juuri Margaretin tarina on ollut esikuvana lukuisiin romanttisiin kertomuksiin, joissa onneton yläluokkainen nainen ihastuu puutarhuriinsa.

Aviomiehellä oli vähintään yhtä paljon avioliiton ulkopuolisia suhteita, joista yhdestä syntyi lapsikin. Miehet kuitenkin perinteisesti saivat huseerata ympäriinsä ilman moraalista paheksuntaa. Kuningataräiti tokaisi vielä prinsessa Dianan aikoihin, että ”eikö hän ymmärrä, että miehillä on suhteita”.

Drinkkejä ja röökiä

Kaisa Haatasen ja Sanna-Maria Hovin keväällä ilmestyneessä Monarkian muruset -kirjassa (Johnny Kniga) kerrotaan, millaista kuninkaallisen raukeaa elämää Margaret vietti: hän heräili aamupäivällä, söi sänkyyn tarjoillun aamiaisen ja luki samalla sanomalehtiä heitellen lukemansa osuudet pitkin lattioita. Sitten hän kävi kylvyssä ja pukeutui ja laskeutui neljän ruokalajin lounaalle. Ensimmäisen drinkkinsä hän joi puoli yhdeltä iltapäivällä.

Margaretia on kuvailtu nokkelaksi, teräväksi, älykkääksi ja karismaattiseksi kapinalliseksi. Minne hän menikin, hänellä oli palava tupakka toisessa ja viskilasi toisessa kädessään. Hän oli aikalaisten mukaan myös myöhässä aina ja kaikkialta. Vanity Fair kertoo kirjailija Nancy Mitfordin muistelleen kirjassaan, kuinka kävi Margaretin kunniaksi järjestetyillä illallisilla Pariisissa vuonna 1959: Illallisen piti alkaa puoli yhdeksältä, jolloin paikalle saapui prinsessan kampaaja. Odottelimme tuntikausia, kun hänen tukkaansa laitettiin. Viimein paikalle saapui jotakin, joka näytti pörröiseltä pallolta pitkien jalkojen päässä. Margaretin mekko oli niin lyhyt, että se loppui ennen kuin se ehti alkaa.

Margaretin Les Jolies Eaux -nimisessä luksushuvilassa järjestettiin huhujen mukaan kuumia bileitä. Kuva on vuodelta 1972.
Margaretin Les Jolies Eaux -nimisessä luksushuvilassa järjestettiin huhujen mukaan kuumia bileitä. Kuva on vuodelta 1972.

Margaretin kuninkaallisille erikoinen käytös huomattiin kaikkialla. Hänestä myös kerrotaan häpeilemättä hassuja tarinoita. Näyttelijä Rupert Everett pääsi tai joutui prinsessan kanssa samaan teatterinäytökseen 1980-luvulla. Everett on kuvaillut, kuinka ”prinsessalla oli valtava musta tukka ja hänen rintansa kalisivat kuin kastanjetit, en ymmärrä, mitä niissä oli meneillään”. Kun Everett meni vessaan, prinsessa ei jaksanut odottaa häntä, vaan tuli paukuttamaan kopin ovea.

Hän myös täräytteli teräviä piikkejä silloin, kun sattui huvittamaan. Kun hän tapasi Grace Kellyn, hän tokaisi, ettei tämä näytä yhtään filmitähdeltä. Elizabeth Taylorin suurta kihlasormusta hän moitti avoimesti ”vulgääriksi”.

Liian fiksu prinsessaksi?

Margaret kuoli sairaalassa 71-vuotiaana vuonna 2002. Hänen elämäänsä on usein jälkikäteen kuvailtu surulliseksi ja traagiseksi, ilmeisesti menetetyn ensirakkauden ja hoviin sopimattoman luonteenlaadun takia. Hän myös kärsi ilmeisesti elämäntapansa ansiosta monenlaisista sairauksista.

Margaret ei suotta   kainostellut tupakoida ja nauttia viskiä. Tupakoinnin hän tosin lopetti vanhoilla päivillään, drinksuttelua ei.
Margaret ei suotta kainostellut tupakoida ja nauttia viskiä. Tupakoinnin hän tosin lopetti vanhoilla päivillään, drinksuttelua ei.

Hän oli saanut vuosien varrella useita sairauskohtauksia. Hillittömän, 15-vuotiaana aloitetun tupakoinnin seurauksena Margaretin keuhkoista poistettiin osa vuonna 1985. Tupakoinnin hän lopetti vuonna 1991, mutta drinkkien juomista ei.

Amerikkalainen kirjailija ja Margaretin ystävä Gore Vidal on sanonut, että Margaret oli aivan liian älykäs siihen asemaan, johon hän oli syntyperänsä vuoksi joutunut.

Prinsessa Margaret

Margaret Rose, Snowdonin kreivitär syntyi 21.8.1930 ja kuoli 9.2.2002.

Sai avioliitostaan Antony Armstrong-Jonesin kanssa kaksi lasta, Davidin (s. 1961) ja Sarahin (s. 1964).

Koulutus rajoittui kotiopettajattaren hovissa antamaan opetukseen.

Teki järjestö- ja hyväntekeväisyystyötä, mutta häntä moitittiin muita kuninkaallisia laiskemmaksi.

Hanna-Maria ja Anssi ovat tehneet häiden jälkeen myös avioehdon.

Entinen MM-kilpauimari Hanna-Maria Seppälä, 33, on avioitunut pitkäaikaisen kumppaninsa, liikemies Anssi Hintsan, 56, kanssa. Hanna-Maria vahvistaa asian Me Naisille puhelimitse.

– Pitää paikkansa, olemme menneet vuoden alussa naimisiin, Hanna-Maria kertoo.

Sen enempää yksityiskohtia häistä Hanna-Maria ei halua paljastaa. Hän haluaa pitää häiden kokoon ja järjestämispaikkaan liittyvät asiat vain lähipiirinsä tiedossa.

Hanna-Marian ja Anssin avioitumisesta kertoi ensimmäisenä Seiska. Lehden maistraatilta saamien tietojen mukaan pariskunta on tehnyt häiden jälkeen avioehdon, joka on rekisteröity maistraattiin elokuun lopulla. Asia vahvistetaan maistraatista myös Me Naisille. Sopimuksen mukaan pariskunta asteli avioon tammikuun 31. päivä.

Pariskunta kihlautui vuonna 2016 Havajilla. He asuvat yhdessä Helsingissä.

Hanna-Marialla ja Anssilla on 23 vuotta ikäeroa. Vuonna 2016 Hanna-Maria kertoi Eeva-lehdelle, että hänen ja Anssin suhde aiheutti aikoinaan monenlaisia reaktioita.

– Ymmärrän, että suhteemme oli monelle yllätys. Itselleni asia on ollut alusta saakka aivan luonnollinen juttu, sillä mielestäni rakkaudessa ikäerolla ei ole merkitystä. Tärkeintä on se, mitä löytyy korvien välistä ja mitä tuntee sydämessään, Hanna-Maria kertoi haastattelussa.

Anssilla on viisi lasta edellisestä liitostaan. Hän on viime vuonna menehtyneen urheilu- ja F1-lääkäri Aki Hintsan veli.

Anneliga

Hanna-Maria Seppälä, 33, kertoo avioituneensa Anssi Hintsan, 56, kanssa: ”Olemme menneet vuoden alussa naimisiin”

Mitä ihmeellistä tässä on. Jos naisella sattuu olemaan nuorenpi mies, pidetään sitä kummajaisena naista puumana, mutta kun miehellä on puolet nuorenpi vaimo, niin sehän onkin hyväksyttävää. Treffisivustot on täynnä ukonrahjuksia, joiden mielestä heillä on velvollisuus hakea nuorta, vaikka omat edelletykset ei ole edes itseä vanhenpaan.
Lue kommentti
Käyttäjä4631
Seuraa 
Liittynyt31.8.2016

Hanna-Maria Seppälä, 33, kertoo avioituneensa Anssi Hintsan, 56, kanssa: ”Olemme menneet vuoden alussa naimisiin”

Itselläni 25 vuotta nuorempi mies. Olen 57-vuotias nuorekas nainen. Olen ollut myös 10 vuotta itseäni 18 vuotta vanhemman miehen kanssa. Olin tuolloin 27 ja mies 45 kun tutustuimme. Oli mies parhaassa iässä ja tietysti hänen itsevarmuutensa iski. Valitettavasti vuosien saatossa hänestä tuli vanha ukko. Itse olin nainen parhaassa iässä. Ero tuli!
Lue kommentti

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, ahdistuu tilanteissa, joissa ympärillä on paljon vieraita ihmisiä, joiden kanssa pitäisi small talkata.

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, oli varsinkin uransa alussa niin sisäänpäinkääntynyt, että räppäsi lavalla selkä yleisöön päin.

– Vaimokin on sanonut, että olen haastavin hänen tuntemistaan ihmisistä, mutta toisaalta minun kanssani ei ole kuulemma koskaan tylsää.

Mikko on yksi tämän syksyn Vain elämää -tähdistä. Ennen kuvausten alkamista uran alkuajoilta tutut tuntemukset ja jännitys nousivat pintaan.

– Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin. Minulle isot tilaisuudet, joissa pitää moikkailla puolituntemattomia ihmisiä ja käyttäytyä tiettyjen sosiaalisten normien mukaisesti ovat ahdistavia, päivätyönään levy-yhtiön tuotantopäällikkönä työskentelevä Mikko selvittää.

Nuoruudessa ahdistuskohtaukset tuntuivat fyysisinä. Pahimmillaan Mikko pelkäsi saavansa sydänkohtauksen.

– Yritin rauhoittaa mieltä, mutta en saanut fyysisiä oireita kuriin.

Myöhemmin kivikasvoisuudesta ja introverttiydestä on tullut Pyhimyksen tavaramerkkejä. Mikko on pystynyt pysymään tinkimättömänä siinä, että hän pyrkii aina olemaan oma itsensä, vaikka ympäristö asettaisi paineita olla sosiaalinen ja hymyilevä.

– En ole lähtenyt tekemään kaupallista menestyäkseni, enkä esittelemään lavalla itseäni. Kerron tarinoita.

Mies arvelee, että introverttiydestä ei ole ollut läheisimmissä ihmissuhteissa haittaa.

– Olen hyvä ihmistuntija, ja tunnistan kyllä ihmiset, joiden kanssa voin olla oma itseni.

Millainen oli Mikon lapsuus helsinkiläisessä lähiössä? Miten Mikko selätti ahdistuksensa ja miten hän hallitsee sitä nykyään? Mitä Mikko ajattelee isyydestä? Lue Mikon haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta. Voit lukea jutun myös Me Naisten uusimmasta numerosta 38/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.