Prinsessa Margaret ei arastellut näyttäytyä savukkeen kanssa. Kuva: MVPhotos
Prinsessa Margaret ei arastellut näyttäytyä savukkeen kanssa. Kuva: MVPhotos

Britannian prinsessa Margaret teki paljon kaikenlaista, mikä ei ollut kuninkaallisille suotavaa. Näin hän tasoitti tietä myöhemmille kapinaprinsessoille.

Ensimmäinen virallinen kuninkaallinen kapinaprinsessa. Kuninkaalliset tittelit ovat perinteisesti pitkiä, miksei siis tämäkin. Prinsessa Margaret, Iso-Britannian nykyisen hallitsijan kuningatar Elisabetin sisko, jätti monella tavalla sormenjälkensä brittikuninkaallisten historiaan – vaikkei hänellä ollutkaan kummoista asemaa hovissa.

Alun perin Margaretin piti saada elää elämänsä melko sivussa valokeilasta, sillä Elisabetin ja Margaretin isästä ei pitänyt tulla kuningasta laisinkaan. Näin kuitenkin kävi, kun Yrjö VI:n vanhempi veli Edvard VIII luopui kruunustaan rakkauden takia, jotta voisi avioitua kahdesti eronneen Wallis Simpsonin kanssa.

Britit eivät oppineet Edvardin rakkauden ja edustustyön välisestä konfliktista juuri mitään. Sama oli edessä, kun parikymppinen Margaret rakastui Peter Townsendiin. Townsend oli hävittäjälentäjä ja toisen maailmansodan sankari. Mutta myös Margaretia vanhempi ja mikä pahinta – eronnut!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Townsendin sopivuutta prinsessan puolisoksi reposteltiin niin hovissa, brittihallituksessa kuin anglikaanisessa kirkossakin, joka heti alkuun kieltäytyi vihkimästä eronnutta miestä. Hallitus yritti löytää asiaan molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun. Nuori kuningatar Elisabet, prinsessan sisko, oli ilmeisesti varovaisen myöntyväinen, joskin Margaretin olisi tavalla tai toisella pitänyt luopua asemastaan hovissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vatvominen kesti hyvinkin toistakymmentä vuotta, kunnes Margaret itse laati julkisen tiedotteen, jossa ilmoitti, ettei sitten mene Townsendin kanssa naimisiin. Vuonna 1960 Margaret nai valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin. Siinäkin Margaret teki margaretit, sillä Armstrong-Jones oli ensimmäinen brittihoviin naitu ei-kuninkaallinen 400 vuoteen. Aviomiehestä tehtiin Snowdonin kreivi, joten Margaretista tuli Snowdonin kreivitär.

Televisiot olivat juuri alkaneet yleistyä, joten Margaretin häät aloittivat megasuosittujen kuninkaallisten tv-häiden aikakauden. Pari sai avioliittonsa aikana kaksi lasta, Davidin ja Sarahin.

Avioero ja salasuhteita

Avioliitossa oli alkuun pari hyvää vuotta. Pari sai Karibianmereltä häälahjaksi palan Mustiquen saarta, jonka brittilordi Colin Tennant oli ostanut pari vuotta aiemmin. Saaresta tuli Margaretin julkkisarvon myötä brittiyläluokan ja julkkisten suosikkilomapaikka. Koko saari on nykyäänkin yksityisomistuksessa, joten sinne on turha mennä hiihtelemään ilman asiaa.

Mustiquella Margaretin ja Armstrong-Jonesin Les Jolies Eaux -nimisessä luksushuvilassa järjestettiin bileitä, joista juoruillaan yhä edelleen. Siellä vedeltiin ajan tyyliin erilaisia päihteitä, ja aina muistetaan spekuloida, oliko Margaretilla sutinaa Mick Jaggerin tai näyttelijä-ohjaaja Warren Beattyn kanssa. Kreivi ei ollut bileissä aina mukana, sillä hän piti omia kekkereitään yhtä ajanmukaisissa piireissään.

Vaikka Margaretin ja valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin avioliitto oli myrskyisä, lapset olivat heille rakkaita. Perhe asui Kensingtonin palatsissa.
Vaikka Margaretin ja valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin avioliitto oli myrskyisä, lapset olivat heille rakkaita. Perhe asui Kensingtonin palatsissa.

Margaretin ja Antonyn avioliitto kesti virallisesti 18 vuotta, mutta oli käytännössä päättynyt jo vuosia aiemmin. Avioero vuonna 1978 oli brittihovin ensimmäinen yli 70 vuoteen ja siksi tietysti skandaali, mitä ei vähentänyt se, että Margaretilla oli samoihin aikoihin suhde itseään 17 vuotta nuorempaan puutarhuriin. Siihen aikaan oli ennenkuulumattoman ällöttävää, että naisella oli selvästi nuorempi mies, ja Margaretia paheksuttiin viattomia poikasia saalistavana vanhana naisena. Hän oli silloin vähän yli nelikymppinen. Ehkäpä juuri Margaretin tarina on ollut esikuvana lukuisiin romanttisiin kertomuksiin, joissa onneton yläluokkainen nainen ihastuu puutarhuriinsa.

Aviomiehellä oli vähintään yhtä paljon avioliiton ulkopuolisia suhteita, joista yhdestä syntyi lapsikin. Miehet kuitenkin perinteisesti saivat huseerata ympäriinsä ilman moraalista paheksuntaa. Kuningataräiti tokaisi vielä prinsessa Dianan aikoihin, että ”eikö hän ymmärrä, että miehillä on suhteita”.

Drinkkejä ja röökiä

Kaisa Haatasen ja Sanna-Maria Hovin keväällä ilmestyneessä Monarkian muruset -kirjassa (Johnny Kniga) kerrotaan, millaista kuninkaallisen raukeaa elämää Margaret vietti: hän heräili aamupäivällä, söi sänkyyn tarjoillun aamiaisen ja luki samalla sanomalehtiä heitellen lukemansa osuudet pitkin lattioita. Sitten hän kävi kylvyssä ja pukeutui ja laskeutui neljän ruokalajin lounaalle. Ensimmäisen drinkkinsä hän joi puoli yhdeltä iltapäivällä.

Margaretia on kuvailtu nokkelaksi, teräväksi, älykkääksi ja karismaattiseksi kapinalliseksi. Minne hän menikin, hänellä oli palava tupakka toisessa ja viskilasi toisessa kädessään. Hän oli aikalaisten mukaan myös myöhässä aina ja kaikkialta. Vanity Fair kertoo kirjailija Nancy Mitfordin muistelleen kirjassaan, kuinka kävi Margaretin kunniaksi järjestetyillä illallisilla Pariisissa vuonna 1959: Illallisen piti alkaa puoli yhdeksältä, jolloin paikalle saapui prinsessan kampaaja. Odottelimme tuntikausia, kun hänen tukkaansa laitettiin. Viimein paikalle saapui jotakin, joka näytti pörröiseltä pallolta pitkien jalkojen päässä. Margaretin mekko oli niin lyhyt, että se loppui ennen kuin se ehti alkaa.

Margaretin Les Jolies Eaux -nimisessä luksushuvilassa järjestettiin huhujen mukaan kuumia bileitä. Kuva on vuodelta 1972.
Margaretin Les Jolies Eaux -nimisessä luksushuvilassa järjestettiin huhujen mukaan kuumia bileitä. Kuva on vuodelta 1972.

Margaretin kuninkaallisille erikoinen käytös huomattiin kaikkialla. Hänestä myös kerrotaan häpeilemättä hassuja tarinoita. Näyttelijä Rupert Everett pääsi tai joutui prinsessan kanssa samaan teatterinäytökseen 1980-luvulla. Everett on kuvaillut, kuinka ”prinsessalla oli valtava musta tukka ja hänen rintansa kalisivat kuin kastanjetit, en ymmärrä, mitä niissä oli meneillään”. Kun Everett meni vessaan, prinsessa ei jaksanut odottaa häntä, vaan tuli paukuttamaan kopin ovea.

Hän myös täräytteli teräviä piikkejä silloin, kun sattui huvittamaan. Kun hän tapasi Grace Kellyn, hän tokaisi, ettei tämä näytä yhtään filmitähdeltä. Elizabeth Taylorin suurta kihlasormusta hän moitti avoimesti ”vulgääriksi”.

Liian fiksu prinsessaksi?

Margaret kuoli sairaalassa 71-vuotiaana vuonna 2002. Hänen elämäänsä on usein jälkikäteen kuvailtu surulliseksi ja traagiseksi, ilmeisesti menetetyn ensirakkauden ja hoviin sopimattoman luonteenlaadun takia. Hän myös kärsi ilmeisesti elämäntapansa ansiosta monenlaisista sairauksista.

Margaret ei suotta   kainostellut tupakoida ja nauttia viskiä. Tupakoinnin hän tosin lopetti vanhoilla päivillään, drinksuttelua ei.
Margaret ei suotta kainostellut tupakoida ja nauttia viskiä. Tupakoinnin hän tosin lopetti vanhoilla päivillään, drinksuttelua ei.

Hän oli saanut vuosien varrella useita sairauskohtauksia. Hillittömän, 15-vuotiaana aloitetun tupakoinnin seurauksena Margaretin keuhkoista poistettiin osa vuonna 1985. Tupakoinnin hän lopetti vuonna 1991, mutta drinkkien juomista ei.

Amerikkalainen kirjailija ja Margaretin ystävä Gore Vidal on sanonut, että Margaret oli aivan liian älykäs siihen asemaan, johon hän oli syntyperänsä vuoksi joutunut.

Prinsessa Margaret

Margaret Rose, Snowdonin kreivitär syntyi 21.8.1930 ja kuoli 9.2.2002.

Sai avioliitostaan Antony Armstrong-Jonesin kanssa kaksi lasta, Davidin (s. 1961) ja Sarahin (s. 1964).

Koulutus rajoittui kotiopettajattaren hovissa antamaan opetukseen.

Teki järjestö- ja hyväntekeväisyystyötä, mutta häntä moitittiin muita kuninkaallisia laiskemmaksi.

Tervettä järkeä

Älykäs tai ei, mutta on älytöntä tuhota terveytensä tupakalla ja viskillä. Isosisko on osannut hoitaa terveyttään ja kuninkaallista arvoasemaansa sitäkin paremmin. Sitä voisi kutsua viisaudeksi, josta on usein enemmän iloa ja hyötyä kuin älykkyydestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla