Suvi oivalsi terapiassa, että lapsuuden vaikutus on näkynyt hänenkin luonteessaan. ”Lapsuuden kokemukset eivät tehneet minusta miellyttäjää, vaan varovaisen.”
Suvi oivalsi terapiassa, että lapsuuden vaikutus on näkynyt hänenkin luonteessaan. ”Lapsuuden kokemukset eivät tehneet minusta miellyttäjää, vaan varovaisen.”

Suvi Tiilikainen palasi aikuisena terapiassa lapsuutensa tapahtumiin. Isän alkoholismi ja taloudellinen niukkuus jättivät kilttiin tyttöön jälkensä.

Suvi on aivan ihana, mutta mitenköhän se pärjää, kun se on niin kiltti?

19-vuotias Suvi Tiilikainen on juuri kruunattu vuoden 2000 Miss Suomeksi, mutta ohjelman juontanut Marco Bjurström on huolissaan. Hän soittaa Suvin äidille Kemiin.

Äiti, joka oli kasvattanut yksin neljä lasta aikuisuuden kynnykselle, arvelee Marcolle puhelimessa, että tytär on käynyt läpi kovemman koulun kuin miltä päällepäin näytti. Suvi itse ei vielä parikymppisenä osannut analysoida omaa kiltteyttään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vasta reilu vuosikymmen myöhemmin, kun Suvi päätyy terapeutin vastaanotolle, hän joutuu miettimään asiaa. Johtuuko kiltteys lapsuuden olosuhteista vai perimästä?

– Olin perheen kolmas lapsi ja totuin siihen, että on helpompi myötäillä ja ottaa muut huomioon. Vanhin siskoni on vahvatahtoisempi, pikkusiskoni muistuttaa minua. Toisaalta, jos meille tuli kinaa auton takapenkillä ja isä korotti ääntään, olimme kaikki yhtä kilttejä. Kukaan ei uskaltanut sanoa mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isän alkoholismi vaikutti koko perheen elämään. Suvi oli vasta 14-vuotias, kun isä menehtyi. Suvi palasi lapsuutensa tapahtumiin kunnolla vasta oman äitiyden ja ihmissuhdepettymyksen myötä.

– Terapiassa oivalsin, miten monet asiat juontavat juurensa lapsuudesta ja vaikuttavat enemmän kuin olin ajatellut. Toisaalta koin pettymyksen eräässä ihmissuhteessa, ja se teki minut entistä varovaisemmaksi uusien ihmisten suhteen. Ei ole kiva miettiä ensimmäiseksi, että mitähän tuo minusta haluaa, elokuussa neljäkymmentä täyttävä Suvi miettii.

Hyväntahtoinen, mutta ei tyhmä

Suvi kuvailee äitiään aikaansaavaksi naiseksi, joka oli aina valmis uhrautumaan, jotta lapsilla olisi siistit vaatteet ja turvaa, jota isältä ei saanut.

– Äiti kulki itse aina ei-niin-hyvissä vaatteissa, jotta meidän lasten kamppeet eivät antaisi aihetta kiusaamiseen. Osasimme myös olla hänelle kiitollisia. En ole ikinä edes teininä huutanut äidille. Katsoin ihmetellen kavereiden kotona, kun he räyhäsivät vanhemmilleen.

– Ymmärsin myös, että rahaa ei juuri ollut ja välttelin viimeiseen asti vaikka uusien jalkapallonappisten pyytämistä, vaikka edelliset olivat puhki.

Suvi on tunnistanut aikuisena itsessään samanlaisia piirteitä kuin äidissä.

– Äitini on aina ollut todella huomaavainen ja kiltti. Vaikka olen varmaan jollain tavalla omaksunut tämän naiseuden mallin, niin en ole kasvanut pumpulissa. Olen herännyt jo varhain huomaamaan elämän todellisuuden. Luen herkästi ihmisten mielialoja.

Tämä intuitio oli Suvin suojana, kun hän missivuoden aikana työskenteli ja rakensi uutta kaveripiiriä Helsingissä. Ja kun kuvaaja usutti nostamaan kuvauksissa hametta ylemmäs, Suvi ymmärsi kieltäytyä.

– Vaikka olin hyväntahtoinen, en ollut tyhmä. Osasin lopulta hyvin arvioida, mihin kannattaa lähteä mukaan ja mihin ei. Vain pari juttua olisin voinut jättää työurallani väliin. Lapsuuden kokemukset eivät tehneet minusta miellyttäjää, vaan varovaisen.

Varovaisuus heijastui myös ihmissuhteisiin. Suvilla on yhä läheinen lapsuuden kaveriporukka, ja parhaan ystävänsä hän on tuntenut 5-vuotiaasta asti. Missipiireistä hän ystävystyi Jenni Dahlmanin kanssa.

– Tykkään höpötellä uusien ihmisten kanssa, mutta kerron itsestäni hyvin vähän. On vain muutama ihminen, joka tietää minusta aivan kaiken.

Itsevarma, imuroiva mies

Yksi heistä on Suvin puoliso ja lasten isä Jukka Tiilikainen. Jääkiekkoammattilaisena pelannut Jukka sai aikanaan osansa Suvin varovaisuudesta, mutta ei luovuttanut, vaikka ehti saada kolmet pakit.

Jukan sinnikkyys ja itsevarmuus tekivätkin lopulta Suviin vaikutuksen.

– Jukka teki alusta asti selväksi, että oli kiinnostunut juuri minusta. Hän ei siirtynyt vaan pokaamaan kaveria vierestä, mikä ei ollut tavatonta yökerhomaailmassa.

Lopulta Suvi lähti treffeille. Pari avioitui viisitoista vuotta sitten.

– Jukka kuunteli minua todella. Hän sanoi alusta asti, ettei minussa ole mitään vikaa. Kun toinen teki tekoja, joista näki, että hän kunnioittaa ja arvostaa, niin itsetuntonikin parantui.

Suvi on ollut yhdessä puolisonsa kanssa 18 vuotta. ”Jukka saattaa talviaamuina vieläkin käydä illalla hiekoittamassa ylämäen ja tankkaamassa auton valmiiksi, jotta minun olisi helpompi lähteä töihin.”
Suvi on ollut yhdessä puolisonsa kanssa 18 vuotta. ”Jukka saattaa talviaamuina vieläkin käydä illalla hiekoittamassa ylämäen ja tankkaamassa auton valmiiksi, jotta minun olisi helpompi lähteä töihin.”

Parisuhteessaan Suvi on aina kokenut olevansa tasa-arvoinen.

– Olemme luonteeltamme erilaisia. Jukalla on maailman suurin sydän, mutta myös vahva temperamentti ja mielipiteet. Minun kiltteyteni näkyy siinä, että en suutu helposti tai riitele räiskyvästi, vaikka olenkin voimakastahtoinen tarpeen tullen. Jukka on kuitenkin aina kannustanut myös minua tuomaan omia näkemyksiäni esille. Siinä olen tullut liittomme aikana rohkeammaksi.

Suvi kuvailee puolisoaan hyväksi isäksi, joka on vahvasti mukana lasten elämässä ja harrastuksissa. Parin esikoinen täyttää kesällä kymmenen, nuoremmat pojat ovat 6- ja 4-vuotiaita.

– Minulle ei ollut itsestäänselvyys, että mies imuroi kotona, ennen kuin tapasin Jukan. Olen kiitollinen, että pojillani on maailman paras isä.

Rajat tulevat vastaan

Nuorena Suvi koki pitkään epävarmuutta omasta ulkonäöstään.

– Isä sanoi aina, että meidän Suvista tulee vielä Miss Suomi. Minulla on aina ollut iho-ongelmia. Ajattelin pitkään, että minulla on malliksi tai missiksi liian huono iho, vaikka vähän haaveilinkin mallin urasta.

Suvi saavutti mallihaaveensa jo missivuoden aikana, kun hänet palkattiin mallitoimisto Paparazzin listoille. Sittemmin peruskoulunsa keskiarvolla 9,6 päättänyt nainen opiskeli meikkitaiteilijaksi ja pääsi meikkiagentuurin listoille. Nyt hän työskentelee omassa yrityksessään, jossa hän tekee kestopigmentointeja yhdessä työntekijänsä kanssa.

Joustavasta ja ahkerasta luonteesta on ollut kauneusalalla hyötyä.

– Tiesin aina, että haluan tehdä töitä käsilläni. Menin äitini mieliksi lukioon ja kävin kerran oikeustieteellisen pääsykokeissa, mutta tiesin koko ajan, että haluan työskennellä kauneuden parissa.

– Kouluaikojen pedantti luonne näkyy työssäni. Asiakkaat kiittelevät monesti, kuinka tarkkaa työtä teen. Olen itselleni todella ankara ja käyn jatkuvasti koulutuksissa oppiakseni lisää. En myöskään tee ikinä liian montaa asiakasta viikossa, jotta jaksan keskittyä täydellisesti jokaiseen.

Kun keskimmäinen poika Justus syntyi, Suvi joutui miettimään jaksamistaan sekä työn ja vapaa-ajan rajoja. Vauva kärsi refluksista eikä siksi nukkunut kunnolla. Samaan aikaan Suvi alkoi odottaa perheen kuopusta. Justuksen univaikeudet kestivät puolitoistavuotiaaksi.

– Justuksen vauva-aikana jouduin ensimmäistä kertaa toteamaan välillä, että nyt en jaksa tai pääse, vaikka tuotinkin siten jollekin pettymyksen. Muut äidit ymmärsivät, mutta oli toisia ihmisiä, joiden oli vaikea hyväksyä uusia rajojani.

Suvi perui koronakriisin takia elokuulle suunnitellut 40-vuotisjuhlat. ”Ehkä taustastani johtuu, että minua ei edes harmittanut. Ne rahat tarvitaan nyt ihan ruokaan.”
Suvi perui koronakriisin takia elokuulle suunnitellut 40-vuotisjuhlat. ”Ehkä taustastani johtuu, että minua ei edes harmittanut. Ne rahat tarvitaan nyt ihan ruokaan.”

Pari vuotta sitten Suvi hakeutui terapiaan, kun hän monen asian summana koki voimavarojensa olevan lopussa. Jukka ja ystävät olivat yrittäneet olla Suvin tukena, mutta Suvi oli hukannut itsensä perhe-elämän ja työkiireiden keskellä.

– En tiedä, olinko tiedostamattani toteuttanut äitini mallia, jossa oltiin vain joko kotona tai töissä. Aika oli toisaalta silloin erilainen. Nykyään äitejä jo kehotetaan ottamaan omaa aikaa.

Kun terapeutin kanssa siirryttiin käsittelemään lapsuutta, Suvi huomasi, että hän oli painanut monet asiat villaisella vuosikymmenien ajan.

– Olin tehnyt myös tiedostamattani paljon oikein. Terapeutti sanoi, että usein alkoholistin lapset päätyvät yhteen isänsä kaltaisen miehen kanssa. Olin onnistunut katkaisemaan sen kierteen.

Vähän itsekkäämpi Suvi

Kahden vuoden terapiajakson jälkeen Suvi tunsi itsensä tarpeeksi vahvaksi. Moni asia oli myös peruuttamattomasti muuttunut.

– Yksi ystäväni sanoi hyvin, että oli Suvi jo aikakin, että sinisilmäisyytesi uusien ihmisten suhteen karisee. Olen tullut terveellä tavalla vähän itsekkäämmäksi.

Suvi alkoi taas urheilla säännöllisesti. Viime vuosina hän on ottanut myös useammin omia minilomia tyttökavereiden kanssa. Viimeksi matkustettiin pitkäaikaisen ystäväporukan kanssa juhlimaan yhden ystävän 40-vuotisjuhlia Espanjaan.

Nyt, kaksikymmentä vuotta Miss Suomeksi kruunaamisen jälkeen, Suvi ajattelee olevansa hyvässä kohdassa elämää. Hänellä on työ, jossa voi kehittää itseään. Lapset alkavat olla jo sen verran isoja, että viihtyvät keskenään omissa leikeissään. Äitiä ei tarvita joka sekunti.

Tiilikaisten arki pyörii lasten harrastusten ympärillä, sillä Jukka toimii valmentajana vanhimpien poikien joukkueissa. Suvi haluaa myös nauttia näistä vuosista.

– Pystyn omassa työssäni laatimaan itse työaikani. Meitä molempia tarvitaan harrastusten pyöritykseen, ja siitä syystä en tee tällä hetkellä ollenkaan esimerkiksi viikonloppuisin töitä.

Elokuuksi Suvi oli varannut nelikymppisiään varten juhlatilan. Tarkoitus oli järjestää ensimmäiset isot juhlat häiden jälkeen. Koronakriisin takia Suvi päätyi perumaan bileet.

– Olin säästänyt rahaa ja maksanut isohkon varausmaksun. Mutta tässä tilanteessa rahoille on parempaa käyttöä: ne tarvitaan nyt ihan ruokaan. Ehkä taustastani on tällaisessa tilanteessa se hyöty, että minua ei edes harmittanut. Aina ei voi saada kaikkea, ja välillä suunnitelmat menevät uusiksi.

Viimeisen vuosikymmenen tapahtumat ovat kasvattaneet myös naisen itsetuntemusta.

– Yritän ajatella niin, että kaiken hopeareunus oli se, että sain menneisyyteni käsiteltyä. Hyväntahtoisuudestani en halua jatkossakaan luopua.

Suvi ­Tiilikainen

39-vuotias vuoden 2000 Miss Suomi ja entinen malli.

Toimi pitkään L’Oréalin päämeikkaajana Suomessa.

Työskentelee nykyään meikkitaiteilijana ja tekee kestopigmentointeja yrityksessään Brows by Suvi Tiilikainen.

Asuu Espoossa jääkiekkoagenttina toimivan puolisonsa Jukka Tiilikaisen ja kolmen pojan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla