Mitä tässä (pallokuvassa) oikein tapahtuu? Kuva: Reuters / Kevin Lamarque
Mitä tässä (pallokuvassa) oikein tapahtuu? Kuva: Reuters / Kevin Lamarque

Presidentti Niinistö tapasi presidentti Donald Trumpin keskiviikkona Valkoisessa talossa. Tapaamisesta tallentui jälkipolville monia hetkiä, jotka osoittavat, että presidentti Niinistöllä on lehmän hermot.

”Hän oli äärettömän tyylikäs. Hänellä oli rento asento koko ajan hässäkästä huolimatta.”

Näin kehonkielivalmentaja ja tietokirjailija Sami Sallinen arvioi Ilta-Sanomissa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kehonkieltä tämän tavatessa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Valkoisessa talossa keskiviikkona.

Ja tottahan se on. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Video- ja kuvamateriaalit todistavat, että presidentti Niinistö selvisi kunnialla tapaamisesta, joka itse asiassa vaati häneltä melkoisia lehmän hermoja. Tapaamisen oli määrä käsitellä Suomen ja Yhdysvaltain suhdetta, mutta lehdistötilaisuudessa huomion veivät lähinnä Ukraina-skandaali ja Trumpin virkarikostutkinta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi presidentti Niinistö joutui kokemaan myös jokseenkin hämmentävältä näyttäneen tilanteen, jossa Trump kosketti häntä yllättäen polveen. Twitterissä on levinnyt giffi tästä erikoisesta hetkestä. Yhdysvaltalaistoimittaja John Aravosis tviittasi sen yhteydessä, että ”Suomen presidentti joutui kokemaan me too-hetken Donald Trumpin kanssa”.

Katso giffi, jossa Trump taputtaa Niinistöä polvelle.

Videotallenteen perusteella Trumpin kosketus tapahtui sellaisessa hetkessä, jossa puhuttiin Suomesta. Tilanne eteni seuraavasti:

Toimittaja: ”Suomi on maailman onnellisin maa.”

Trump: ”Suomi on onnellinen maa.” (Koskettaa Niinistön jalkaa.)

Toimittaja: ”Mitä voitte oppia Suomesta?”

Kuvamateriaalin perusteella emme tiedä, mitä presidentti Niinistö itse ajattelee tapahtuneesta. Kokiko hän esimerkiksi tulleensa häirityksi? Tai oliko Trump vähintäänkin liian tuttavallinen?

Voimme vain arvailla.

Videon perusteella näyttää kuitenkin sitä, että hetki olisi ollut presidentti Niinistölle kiusallinen. Trump koskettaa Niinistön polvea, ja Niinistö reagoi tähän ikään kuin torjumalla kosketuksen omalla kädellään. 

Trumpin seurassa yllätyksiä voi toki sattua. Hän on tunnettu omalaatuisesta, dominoivaksikin kutsutusta tavastaan kätellä. Useimmiten hän kättelee kohtaamiaan ihmisiä pidemmän tovin. Lisäksi hänellä on tapana vetää vastapuolen kättä itseään kohti.

Niinistölle satelee sympatiaa

Polvelle koskettaminen ei ollut ainoa erikoinen hetki presidenttien tapaamisessa.

Niinistö joutui myös kuunteluoppilaaksi Trumpin yli kymmenen minuuttia kestäneelle monologille. Talouslehti Wall Street Journalin toimittaja Rebecca Ballhaus tviittasi kuvan Niinistön ilmeestä monologin aikana. Kuvasta tuli nopeasti Twitter-hitti, ja Niinistö sai myös monilta sympatiaa

 

Kalifornian kuvernööri Gavin Newson jopa pahoitteli Twitterissä, että Niinistö joutui seuraamaan sivusta Trumpin vaahtoamista.

 

Videolla Trump pitää monologiaan, Niinistö kuuntelee. Video: Reuters / HS/TV

Niinistö kommentoi tapaamista hillitysti ja totesi, että Trump tunsi Suomen ”huomattavasti paremmin“ kuin kaksi vuotta sitten.

Moni onkin kommentoinut Twitterissä, että suomalaisilla on syytä olla ylpeitä presidentistään, kun vertaa Niinistön ja Trumpin käytöstä. Ja kyllä, olemmehan me! 

Myös tällaisia ilmeitä Reuters tallensi, kun Trumpilta kysyttiin Ukraina-kriisistä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla