Siskon ottama valokuva mullisti nuoren Meeri Koutaniemen minäkuvan. Kuvat: Sanoma-arkisto/Jani Laukkanen ja Maaria Koutaniemi
Siskon ottama valokuva mullisti nuoren Meeri Koutaniemen minäkuvan. Kuvat: Sanoma-arkisto/Jani Laukkanen ja Maaria Koutaniemi

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi kertoo uutuuskirjassa hetkestä, jolloin hän oppi tunnistamaan oman kauneutensa. Sama hetki sai hänet syttymään toden teolla valokuvataiteesta.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi on mukana Anneli Juutilaisen uutuuskirjassa Kirjeitä nuorelle itselle (Docendo). Teos sisältää kirjeitä, joita suomalaiset, julkisuudesta tutut henkilöt ovat kirjoittaneet nuorelle itselleen. Meeri Koutaniemen lisäksi kirjassa ovat mukana muun muassa Krista Kosonen, Ellinoora, Riku Rantala ja Vappu Pimiä.

Meeri kertoo kirjassa rajusta koulukiusaamisesta, joka alkoi hänen ollessaan kuudennella luokalla. Meeriä kiusattiin tummien piirteiden ja muista poikkeavan ulkonäön vuoksi.

– Eniten sain kuulla kiusaajiltani naiseuden ja kauneuden puutoksesta. Näyttävästi pukeutuvaa tyttöä huoriteltiin, koska nuoren tytön ulkonäkö oli helppo seksualisoida ja sen jälkeen demonisoida, Meeri kirjoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiusaamiseen liittyvät muistot ovat arkoja. Meeri kertoo kirjassa, että hän antoi kiusaajien sanojen vaikuttaa itseensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Menin koulupäivän jälkeen kotiin ja saatoin heijata itseäni sängyllä toistellen: ”vitun huora, vitun huora, vitun huora.” Olisinpa silloin ymmärtänyt, että vain rakkaimmilla ihmisilläni on oikeus määritellä minua, enkä olisi saanut antaa kiusaajieni tuhota omakuvaani.

Kuvaushetki siskon kanssa muutti kaiken

Meeri mukaan hänen itsetunnossaan tapahtui käänteentekevä hetki 14-vuotiaana, kun Meerin neljä vuotta vanhempi sisko Maaria halusi ottaa Meeristä valokuvia.

– Olin juuri tullut suihkusta, iso tukkapehkoni sojotti korkkiruuvikiharoilla ja jalkani olivat karvaiset, Meeri kuvailee.

Meeri puki sääriensä suojaksi mustat sukkahousut ja istahti portaille. Hän kertoo olleensa ärsyyntynyt siitä, että joutui siskon kuvaan malliksi ollessaan ”rumimmillaan”.

Maaria-sisko kuitenkin arvosti Meerin erikoisia piirteitä ja otti hänestä mustavalkokuvia. 

Tämä siskon ottama kuva sai Meerin arvostamaan itseään ja oivaltamaan kauneutensa: 

Kuva: Maaria Koutaniemi
Kuva: Maaria Koutaniemi

– Hänen asenteensa välittyi minulle, ja kuvien kautta aloin nähdä itseni eri tavalla. Niiden avulla tunnistin saman kauneuden, minkä hän näki minussa.

Kuvaushetken jälkeen Meeri kertoo oivaltaneensa valokuvan eheyttävän merkityksen ja sen, kuinka kuvan avulla voidaan luoda minäkuvaa uudelleen.

– Peilissä olin nähnyt vain muiden haukkuman ja itsetuhoisen tytön, mutta valokuvat olivat paljon lempeämpi ja todennäköisempi peili, Meeri kertoo kirjassa.

– Olisinpa ymmärtänyt, että kiharatukkainen, pienirintainen ja karvainen tyttö voi olla myös kaunis, jotta olisin säästynyt itsevihalta ja tyytymättömyydeltä.

Samalla hetkellä Meeri syttyi valokuvataiteesta ja aloitti mustavalkokuvien ottamisen itsekin. Nykyisin hänet tunnetaan ihmisoikeuksia ja vähemmistöjä käsittelevistä henkilökuvista sekä niin Suomessa kuin ulkomaillakin palkituista kuvareportaaseista.

Onko sinun elämässäsi ollut vastaavanlainen hetki, joka vaikutti positiivisesti itsetuntoosi? Kerro siitä alla olevassa kyselyssä!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla