Kodin Kuvalehti
Reino treenaa keinutuolissa laulamista. ”Anne Mattila ja Mari Rantasila ovat suosikkejani.”
Reino treenaa keinutuolissa laulamista. ”Anne Mattila ja Mari Rantasila ovat suosikkejani.”

Mikä tekee huoneesta kodin? Kodin Kuvalehti kysyi palvelutaloon muuttaneilta, mitä he halusivat ottaa mukaansa, kun tuli aika muuttaa pois omasta kodista. Reino Martiskaisen, 82, rakkain esine on vanha keinutuoli.

”Keinutuolissa on tunnearvoa, mennyttä elämää, nuoruutta.

Keinutuoli tuli meille Helsingin Mellunmäkeen 50 vuotta sitten anopin ulkovajasta. Minulla ja anopilla oli hyvät välit. Kun asuimme puolisoni kanssa nuorina vuokrayksiössä, hän tuli joka lauantai ruokakassin kanssa käymään. Sanoin, että älä nyt, kyllä me pärjätään. Minulla ei ole muuta elämää kuin te, hän sanoi.

Jouduin eläkkeelle lihanleikkaajan työstä 53-vuotiaana, kun selkä meni huonoksi. Keinutuoli oli silloin tärkeä paikka. Aina kun menin siihen, nukahdin heti. Nukahdan edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaimoni sairasti Parkinsonin tautia. Olin hänen omaishoitajansa kymmenen vuotta, kävin syöttämässä sairaalassa ja palvelutalossa. Se oli niin paha tauti, että kuolema oli lopulta helpotus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jäin yksin perheasuntoon, ja yksinäisyys alkoi kalvaa. Jalat olivat huonot, enkä pystynyt käymään kaupassa. Kun yläkerran naapuri muutti palvelu­taloon, tulin perässä. Oli selvää, että keinutuoli lähtee mukaan.

Täällä minulla on ihan uusi elämä. Lauleskelen ja kirjoitan tarinoita. Kun istun kahvion tuolissa, ohi kulkee asukkaita ja vieraita, nuoria ja vanhoja. Ympärillä on elämää koko ajan.”

Kodin Kuvalehti kysyi kuudelta palvelutaloon muuttaneelta, mikä on heidän rakkain esineensä, joka tekee palvetulosta kodin. Lue juttu Kodin Kuvalehdestä 17/2019. Voit lukea sen myös digilehdestä tai tähtiartikkelina alla olevasta linkistä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla