Kuvat
Anniinan kotialbumi
Anniina Olkkonen rakastaa Lapin tuntureita, joita hän myös valokuvaa mielellään.
Anniina Olkkonen rakastaa Lapin tuntureita, joita hän myös valokuvaa mielellään.

– Alkuun minua suorastaan hirvitti muuttaa Lappiin, mutta nyt en voisi olla onnellisempi siitä, että uskalsin lähteä, Anniina Olkkonen sanoo.

Hammaslääkäri Anniina Olkkonen asustelee tällä hetkellä Sallatunturin kupeessa. Hänelle, todelliselle luontoystävälle, paikka ei voisi olla täydellisempi.

Tunturin huippu siintää komeana puiden lomasta. Erityisen iloinen Anniina on siitä, että kotipihassa pyörii kuukkeleita ja retkeilyreitit lähtevät muutaman sadan metrin päästä. Vapaa-aika menee pitkälti luonnon keskellä.

Asuinpaikan ympärillä on paljon mökkejä, joissa asuu hänen mukaansa enimmäkseen lyhytaikaisia vuokralaisia. Anniina muutti itse mökkiin vuokralle elokuussa 2019.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

26-vuotias Anniina on kotoisin Sysmästä, Päijät-Hämeestä ja opiskellut viime vuodet Helsingissä. Ajatus Lappiin muutosta ehti kyteä hänen sisällään pitkään.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jo nuorempana tekemillään Lapin-reissuillaan hän oli miettinyt, kuinka onnellisilta paikalliset vaikuttavat. He saavat asua Lapissa pysyvästi, kokea kaikki vuodenajat ja nähdä ne parhaat revontuliyöt, jotka eivät aina osu turistin kohdalle.

Pohjan unelmalle loivat myös Anniinan isän tarinat Ranuan-työkeikoista, nuoruudenseikkailuista, joissa Lappi näyttäytyi ihmeellisenä, kauniina ja ystävällisenä paikkana.

Tytär päätti, että vielä joskus hänkin lähtee pohjoiseen etsimään omia seikkailujaan ja luomaan omia tarinoitaan.

Viime vuonna Anniinan piti tehdä hammaslääkäriopintoihinsa liittyvä harjoittelu ja hän haki harjoittelupaikkaa Sallasta. Paikasta, jossa hän ei ollut käynyt koskaan aiemmin ja josta hän ei tuntenut ketään etukäteen.

– Haaveilin pitkään siitä, että jonakin päivänä minä vielä lähden pohjoiseen pidemmäksi aikaa. Valmistumisen lähestyessä päätin, että nyt on se päivä. Myöhemmin voi jäädä lähtemättä. Lähtö tuntui jännittävältä ja jopa hieman hirvitti, mutta päätös tuntui koko ajan oikealta.

Alkujaan Anniinan piti olla Sallassa puoli vuotta. Sitten puoli vuotta vaihtui vuoteen, ja sen jälkeen vielä puoleentoista, sillä eihän hän malttanut lähteä pois. Tällä hetkellä hänellä on työsopimus tammikuuhun 2021 saakka; sen jälkeen suunnitelmat ovat vielä auki.

Lappiin muuttaminen kiinnostaa etenkin kahta joukkoa

Suomen suurin ja aidoin elämyspuisto. Unelmiakin suuremmat tunturit. Maaginen luonto.

Hakukonetulosten perusteella Suomen Lappia hehkutetaan monin äärisanoin. Lappiin ei kosiskella pelkästään matkailijoita, vaan sinne halutaan myös asukkaita ja Anniinan kaltaisia sesonkityöläisiä – jotka saattavat jäädä pidemmäksikin aikaa.

Viime vuonna Lappiin muuttajia lahjottiin 15 kunnassa muun muassa tervetuliaispaketeilla, joita annettiin yhteensä 2 747 kappaletta. Sallassa paketti sisälsi lippuja kunnan vapaa-ajanpalveluihin sekä paikallisia ruokatuotteita.

Muitakin kampanjoita on käynnistetty. Esimerkiksi Sodankylä aloitti näyttävän yhteistyön tubettaja Inari Fernándezin kanssa. Inarilla oli ajatus vaihtovuodesta pohjoisessa, ja hän markkinoi kuntaa somekanavillaan.  

Anniinan tavoin monilla tavallisilla suomalaisilla on oma Lappi-fantasiansa. House of Laplandin teettämästä tutkimuksesta ilmenee, että asuinpaikkana pohjoinen kiinnostaa etenkin nuoria seikkailijoita sekä etätyöntekijöitä.

Muuttoa Lappiin suunnittelevat tutkimuksen mukaan etenkin seikkailuhenkiset 20–24-vuotiaat naiset ja luontoa arvostavat 45–49-vuotiaat miehet. Tutkimus tehtiin vuonna 2016, eikä siitä ole uudempaa versiota, mutta House of Laplandista kerrotaan, että Lapin vetovoimatekijät eivät ole muutamassa vuodessa muuttuneet.

Vuosi 2018 oli ensimmäinen vuosikymmeniin, kun Lappiin muutti enemmän ihmisiä kuin sieltä pois. Silloin Lappiin kirjattiin 70 tulomuuttoa enemmän kuin lähtömuuttoja. Mutta viime vuonna, 2019, maakunnan muuttovirta kääntyi miinuksen puolelle, Tilastokeskus kertoo.

Keväällä 2020 Anniina pääsi hiihtämään Sallassa vielä toukokuussa.
Keväällä 2020 Anniina pääsi hiihtämään Sallassa vielä toukokuussa.

”Olen yrittänyt imeä lappilaista elämänasennetta”

Puhdas luonto. Paljon tilaa ja rauhaa. Etenkin näitä kolmea asiaa Lappi merkitsee Anniinalle, ja niitä hän lähti hakemaankin elämäänsä. Lisäksi hän halusi nähdä pohjoisen koko vuodenkierron.

Ensimmäinen talvi Lapissa yllätti Anniinan kuitenkin täysin, vaikka hän tiesi etukäteen, että pohjoisen talvet ovat pitkiä ja ankaria.

Kun lunta riitti kahdeksan kuukauden ajan ja vielä huhtikuussa saattoi olla aamulla 20 astetta pakkasta, se tuntui toisinaan kohtuuttomalta.

Mutta Anniina ei halua valittaa, ei edes jäätävästä talvesta. Hän on oppinut, että mariseminen ei kuulu lappilaiseen elämänasenteen. Pienistä asioista, kuten lumesta ja pakkasesta, ei itketä, eikä niiden anneta lannistaa.

– Alkutalvesta narisin lumen lapioinnista työkaverilleni, joka totesi, että hän on aina pitänyt lumitöistä. Se on hänestä hyvää hyötyliikuntaa ja yhdessä tekemistä perheen kanssa. Eräs rouva taas totesi hymyillen, että tuleepahan hyvin hillaa, jos on luminen talvi.

– Olen yrittänyt parhaani mukaan imeä itseeni lappilaista elämänasennetta. Kenties olen onnistunutkin siinä, sillä lumi ei vielä toukokuussakaan ahdistanut.

Lappilaisiinkin hän on tutustunut. Paikalliset ovat luontoihmisiä, ja jutustelu heidän kanssaan sujuu hyvin.

– Lähes kaikki täällä marjastavat, kalastavat tai metsästävät. Ja tietenkin kelkkailevat. Lapissa hyviä small talkin aiheita ovatkin muun muassa marjastus, metsästys ja hiihto, tai ylipäätään mikä tahansa luontoon liittyvä.


Lappi on opettanut elämään hetkessä

Lappiin muuttaminen on vastannut Anniinan odotuksia, vaikka Salla on kaukana hänen vanhasta elämästään, perheestä ja ystävistä. Välimatkat esimerkiksi kauppoihin ovat pitkiä, mutta netistä voi tilata kaiken, mitä tarvitsee.

Shoppailu ja kuluttaminen unohtuvat kuitenkin helposti pohjoisen erämaassa, jossa arkikin on luksusta luonnonystävälle: revontulien katselua takapihalla, lumikenkäretkiä tunturiin työpäivän jälkeen ja mattojen tamppausta kuukkelit seurana.

Tuntureista on tullut Anniinan sielunmaisemia, joiden kauneutta hän ylistää. Kotituntureiden lisäksi hän on rakastunut Itä-Lapin villeihin tuntureihin, joissa ei muita ihmisiä näy. Hänellä on mukanaan usein kamera, ja hän pitää poluista, joilla saa kulkea omassa rauhassaan.

– Olen onnellisimmillani saappaat jalassa sienimetsässä tai tuulen tuiverruksessa tunturin laella. Mutta jopa lyhyt ajomatka töihin ja takaisin on monesti saanut haukkomaan henkeäni, kun laskeva aurinko on värjännyt tunturit vaaleanpunaisiksi tai kun on ollut oikein kaunis sininen hetki.

Lapin revontulet ovat olleet Anniinalle yksi mieleenpainuvimmista elämyksistä Lapissa.
Lapin revontulet ovat olleet Anniinalle yksi mieleenpainuvimmista elämyksistä Lapissa.

Anniina sanoo, että Lappi on opettanut hänet ennen kaikkea rohkeammaksi ja itsenäisemmäksi. Muutto on tuonut konkreettisestikin paljon uutta ja mieluista elämään, kuten paikallisia tuttavia, kuukkeliystäviä ja leipäjuustoreseptejä.

Onpa hän oppinut elämään myös hetkessä enemmän kuin aiemmin ja nauttimaan siitä.

Esimerkiksi toukokuussa voi laittaa vielä sukset jalkaan, koska aurinkoisilla keväthangilla pystyy hiihtämään, Anniina mainitsee. Kukapa siinä fiiliksessä kesää kaipaisi.

– Jos joku haaveilee Lapista tai vähänkään miettii muuttoa tänne, niin sanoisin, että kannattaa lähteä. En voisi olla onnellisempi siitä, että uskalsin lähteä. Kertaakaan en ole katunut muuttoani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla