Kuvat
Pia Inberg
ET Terveys
Leena Sarvi piipahtaa kävelyllä useita kertoja päivässä Rafa-pomeraniankoiransa kanssa.
Leena Sarvi piipahtaa kävelyllä useita kertoja päivässä Rafa-pomeraniankoiransa kanssa.

Tyylikonsultti Leena Sarvi on viime vuosina käynyt läpi isoja kriisejä. Omat rajut vaihdevuosioireet jäivät kuitenkin sivuun, kun puolisolla todettiin syöpä. – Elämä ei ole reilua, opettavaista kylläkin.

Nyt se taas tulee, kuuma aalto. Tyylikonsultti Leena Sarvi, 57, istuu muotinäytöksen pukuhuoneessa meikattavana esiintymistä varten, kun äkäinen puna aloittaa hyökkäyksensä kaulan ihoa pitkin kohti kasvoja.

Se kohoaa niin vauhdilla, ettei muiden katseilta ehdi piiloutua, ja helähtää ulos otsahikenä. Missä olisi nenäliina tai pieni pyyhe, jolla taputella kasvot kuivemmiksi?

– Jaa, sulla on taas niitä, miespuolinen maskeeraaja huomauttaa lisätessään meikkiä Leenan kasvoille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällaisia kohtauksia Leena Sarvella oli muutama vuosi sitten tämän tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sellaista on monen naisen elämä viidenkympin kieppeillä: kuumia aaltoja monta kertaa päivässä, äkillisiä kiukunpuuskia ja huonosti nukuttuja öitä.

– Vaihdevuosia ei pääse pakoon, niiden läpi on vain mentävä. Oireet eivät tietenkään ole miellyttäviä, mutta ne kuuluvat naisen elämään, Leena sanoo.

Viuhka joka laukussa

Alkuun Leena pani yllättävät hikipuuskat lämpimän sään piikkiin.

Hikoilun jatkuessa hän arvasi, mistä oli kyse. Käsilaukkuihin alkoi ilmestyä viuhkoja viilennysvälineiksi.

– Pian bongailin kaupungilla muita viuhkojen heiluttelijoita. Kävi samoin kuin lasta odottaessa: aiemmin en ollut kiinnittänyt raskaana oleviin naisiin mitään huomiota, mutta kun itse olin siinä tilassa, aloin nähdä heitä kaikkialla.

Leena huomasi myös riitelytapojensa muuttuneen.

 ”Oli hämmentävää, että kiihdyin yhtäkkiä nollasta sataan. ”

Ennen hän oli pitkävihainen murjottaja, nyt hänestä tuli äkkipikainen kiukuttelija, joka suutahteli milloin mistäkin.

– Oli hämmentävää, että kiihdyin yhtäkkiä nollasta sataan. Saatoin suuttua silmittömästi vaikkapa siitä, ettei tiskejä ollut laitettu astianpesukoneeseen. Seuraavassa hetkessä jo rauhoituin.

Myös yöunet alkoivat heiketä. Leena heräsi kuumiin aaltoihin monta kertaa yössä. Yksi aalto kesti kerralla kolmesta viiteen minuuttiin. Aamuyöllä herätti vessahätä.

Leena oli kuullut etukäteen jos jonkinnäköisiä kauhutarinoita vaihdevuosista, erityisesti hikoiluista. Sen suhteen hän kokee kuitenkin päässeensä aika vähällä.

– Nukuin kuin Marilyn Monroe, vain hajuvesi yöpukunani, hän naurahtaa.

Monet tuttavapiirissä turvautuivat vaihdevuosioireiden takia hormoneihin.

”Hormonit eivät sopineet minulle ollenkaan.”

Leenakin päätti kokeilla, vaikka vieroksuu ylimääräisiä lääkkeitä eikä ollut tyttärensä Bibin syntymän jälkeen käyttänyt hormoniehkäisyäkään.

– Lopetin korvaushoidon lyhyeen. Hormonit eivät sopineet minulle ollenkaan, ne aiheuttivat niin rajuja mielialavaihteluita.

Leena kokeili myös lisäravinteita. Jauhettu salvia toimi ja helpotti oloa. Paras olo on kuitenkin nyt, kun oireet ovat lähes kokonaan loppuneet.

Ihmiset pysäyttävät Leenan usein kadulla pyytääkseen tyylivinkkejä.

Puolison raju sairaus

Samaan aikaan, kun Leenan oireet olivat pahimmillaan, hänen aviomiehellään Seppo Hannikaisella eli Sepillä todettiin kurkkusyöpä.

Syövän takia Sepi joutui käymään syto-staatti- ja sädehoidoissa ja laihtui, koska oli letkuruokinnassa. Leena siirsi sivuun omat murheensa.

– Sepin syöpä antoi perspektiiviä omaan tilanteeseeni. Minulle tapahtuvat muutokset olivat normaaleja, hänen vaivansa eivät. Kun tulin kotiin, Sepi saattoi istua keinutuolissa ravinnepussinsa kanssa, eikä hänellä ollut voimia juuri muuhun kuin nukkumiseen. Siihen verrattuna minulla ei ollut mitään hätää.

Leena purki pahaa oloaan työhön. Hän raatoi lähes kellon ympäri, kävi nukkumassa kotona muutaman tunnin ja lähti taas. Sepille se sopi, sillä hän halusi tuolloin olla paljon omissa oloissaan.

– Tuo aika on mielessäni yhtä sumua. Työ oli ainoa keino saada ajatukset muualle. Tunsin myös suurta kiukkua. Miksi meille piti käydä näin?

”Se, että molempien elämä mullistui yhtä aikaa, jätti meihin jälkiä.”

Sepin syöpä saatiin rankkojen hoitojen avulla kuriin, ja vähitellen miehen voimat palautuivat. Nyt hän jatkaa työskentelyä rakennusalan konsulttina oman firmansa kautta, vaikka voisi jo olla eläkkeellä. Sepi on Leenaa 15 vuotta vanhempi.

Syöpä oli vaikuttanut Sepin elämään suuresti jo ennen omakohtaista kokemusta.

Hänen ex-vaimonsa ja tyttärensä menehtyivät kumpikin hyvin nuorena aggressiiviseen perinnölliseen rintasyöpään.

– Sepin paraneminen oli suuri helpotus. Pieni huoli painaa silti edelleen takaraivossa. Se, että molempien elämä mullistui yhtä aikaa, jätti meihin jälkiä. Nykyään ajattelen, että elämä ei ole reilua, mutta opettavaista se on, Leena miettii.

Huumoria ja suhteen huoltoa

Leena ja Sepi ovat olleet yhdessä 25 vuotta, joista 23 naimisissa. Yhteinen tytär Bibi on 20-vuotias

– Sepi suhtautui vaihdevuosioireiluuni huumorilla. Hän esimerkiksi löyhytteli peittoa öisin, koska kuumenin hänen mielestään liikaa. Sepin kauhistus on, että joudumme hotelliin, jossa on vain yksi iso peitto, Leena nauraa.

Leena on huomannut vaihdevuosien myötä muutoksia myös seksuaalisuudessaan.

– Vanhempaa konetta pitää vähän lämmitellä, se ei käynnisty enää nappia painamalla. Mutta eivät nämä muutokset yllättäen tule, vaan kehittyvät pikkuhiljaa. Yhtäkkiä vain oivaltaa, että okei, näin tämä tästä eteenpäin menee.

Aikuisiän yhteiselo vaatii Leenan mielestä suhteen huoltamista. Parisuhteeseen pitää muistaa satsata.

– Kalenteriin on ruksattava irtiottoja, vaikka vain päiväksi. Kannattaa myös lähteä välillä pois kotoa: leffan katsominen elokuvateatterissa on parempi vaihtoehto kuin sen tuijottelu kotisohvalla, jossa puhelin, sähköpostit ja pyyhkimättömät pölyt pyörivät koko ajan mielessä.

Leena rentoutuu pianoa soittamalla kotonaan Helsingin Kruununhaassa.

Värisevä sydän

Vaihdevuosioireiden ja Sepin vakavan sairauden lomassa Leena melkein unohti vaivan, jota hän on potenut teini-iästä saakka.

– Tiesin, että rinnassa tuntuneet omituiset muljahdukset eivät ole normaali asia. Välillä sydän hakkasi tiuhaa tahtia, välillä se jätti muutaman lyönnin välistä. Ymmärsin, että epämiellyttävä oloni johtui sydämestä, mutta lääkäri ei löytänyt minusta mitään vikaa.

Lopulta Leenalla kävi tuuri. Sydämen eteisvärinä eli flimmeri oli päällä, kun häneltä leikattiin solisluu vuonna 2011. Niin vaiva pystyttiin vihdoin toteamaan.

– Sain lääkityksen, jonka jälkeen kardiologi ehdotti minulle katetriablaatiota eli operaatiota, jossa sydämeni sisälle mentäisiin reisilaskimon kautta. Ensin kieltäydyin, koska minua pelotti. Ajatus siitä, että sydämeeni kosketaan, tuntui kurjalta.

”Sydänoperaatio kohensi merkittävästi elämänlaatuani.”

Vaihdevuosioireiden alettua Leena mietti, voisivatko sydänoireet olla yksi selitys sille, miksi hän heräilee öisin.

– Tajusin, että operaation avulla öihini voisi tulla helpotusta. Päätin, että otetaan kaikki sellainen pois, mikä tuo huonoa oloa.

Leenan katetriablaatio tehtiin vuosi sitten. Päätös mennä toimenpiteeseen osoittautui oikeaksi.

– Sydänoperaatio kohensi merkittävästi elämänlaatuani, voin nyt huomattavasti paremmin kuin ennen. Koska oireet paranivat kertaheitolla ja sydän pysyy nyt rytmissä pelkällä pienellä lääkityksellä, minun ei tarvitse kiinnittää enää mitään huomiota asiaan.


Vanhenemisen ihanuus

Ikääntymisen suhteen Leenalla ei ole ollut ongelmaa.

– En todellakaan tavoittele ikuista nuoruutta. Paljon helpommalla pääsee, kun hyväksyy oman ikänsä. Minusta vanheneminen on ihanaa!

Kehon muutokset ovat tietenkin tosiasia. Aamuisin liikkeet hidastuvat, koska kroppa on yön jäljiltä jäykkä. Liikunta on Leenan mukaan pakollista, että jaksaa.

Leenalla on kaksi pomeraniankoiraa, joiden kanssa hän lenkkeilee päivittäin. Lisäksi hän pyrkii käymään kuntosalilla pari kertaa viikossa. Talvisin hän laskettelee ja kesäisin pyöräilee tandemilla Sepin kanssa.

”Syömme joka ilta yhdessä.”

– On tärkeää myös syödä hyvin. Onneksi mieheni on gurmeetason kokki, joten mikäs minulla on ollessa. Rentoudumme syömällä joka ilta yhdessä koko perheen kesken.

Koska Leena työnsä puolesta neuvoo ihmisiä tyyliasioissa, hänet pysäytetään usein kaduilla ja kaupassa vinkkien toivossa. Mikä on paras ripsiväri? Kannattaisiko minun ottaa vaaleat raidat hiuksiini?

– Moni myös avautuu hyvin henkilökohtaisista asioista. Suomalaiset eivät taida osata small talkia, vaan menevät heti syvään päähän. Minua se ei haittaa. On vain ihanaa ja antoisaa, kun saa yhteyden toiseen ihmiseen.

Onpa Leena työn puolesta pitänyt korkkarikoulua transvestiiteillekin.

– On siinä opetettavaa, kun kaksimetrinen rekkakuski haluaa oppia kävelemään hame päällä. Transvestiitit pukeutuvat usein yliampuvasti ja liioittelevan naisellisesti. Silloin yritän muistuttaa, että saa, muttei ole pakko.

Tällainen minusta tuli

Leenan tulevaisuudentoiveet ovat yksinkertaisia: että pysyisi terveenä ja saisi nauttia jäljellä olevista vuosistaan.

Leena toivoo saavansa jakaa eläköitymisen ilot mahdollisimman pitkään Sepin kanssa. Paljon matkusteleva pari haaveilee muutosta Ranskan Normandiaan. Toistaiseksi se on vasta ajatuksen tasolla, koska molemmat ovat yrittäjiä eivätkä millään malta lopettaa tai edes vähentää töitä.

Juuri nyt Leena tuntee ikään kuin seisovansa tasanteella ja katselevansa siitä uteliaana kohti tulevaa.

– Kun lisääntymisikäni on nyt lopullisesti ohi, on ollut ihanaa kohdata se nainen, jollainen minusta tuli.

Eteisvärinä eli flimmeri

  • Eteisvärinä eli flimmeri on sydämen rytmihäiriö. Sydän lyö välillä joko liian nopeasti tai jättää lyöntejä välistä. Flimmeristä on harvoin haittaa sydämelle, mutta se voi tuntua epämiellyttävältä.
  • Flimmeri on yleinen vaiva, joka yleistyy ikääntyessä. Yli 40-vuotiaista jopa joka neljäs kokee eteisvärinän elämänsä aikana.
  • Eteisvärinälle altistavat huonot elintavat, kuten tupakointi ja ylipaino, sekä erilaiset muut sydänsairaudet. Kolmasosalla potilaista taipumukselle ei löydy selitystä sairauksista, rakennevioista eikä elin­tavoista.
  • Eteisvärinä voi myös olla oireeton. Sitä on kuitenkin hyvä hoitaa, koska se lisää riskiä saada aivoinfarkti.
  • Rytmihäiriökohtaus päättyy usein itsestään, mutta pitkittyessään se voidaan palauttaa rytminsiirrolla. Siirto ei paranna eteisvärinätaipumusta, vaan oireet voivat jatkua.
  • Kohtauksia voidaan ehkäistä lääkkeillä ja joskus myös katetriablaatiolla, jossa sydämen seinämää käsitellään pienellä sähkövirralla.

Lähde: sydän.fi

 

Leena Sarvi

Syntynyt 1961 Järvenpäässä.

Asuu Helsingissä.

Perhe Puoliso Seppo Hannikainen, yhteinen tytär Bibi, 20. Sepolla on 3 aikuista lasta aiemmasta liitosta.

Harrastukset Kuntosaliharjoittelu, koiralenkit, matkustelu.

Motto Pyri onnellisuuteen.

Tämä on ET Terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET Terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/etterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla