Kuvat
Sanoma-arkisto
Varhaisesti keskeytynyttä raskautta kutsutaan kemialliseksi raskaudeksi. ”Ikään kuin se tekisi tunteistani asiaa kohtaan vähemmän oikeita”, Nuorgam sanoo.
Varhaisesti keskeytynyttä raskautta kutsutaan kemialliseksi raskaudeksi. ”Ikään kuin se tekisi tunteistani asiaa kohtaan vähemmän oikeita”, Nuorgam sanoo.

– Äitimyytti luo epärealistisia odotuksia äideille. Keskenmenosta ei puhuta, koska se on epäonnistumista ja luo edelleen häpeää, sillä eihän hyvä äiti anna lapsensa kuolla, Miisa Nuorgam sanoo.

Diili-ohjelmasta tuttu elektronisen urheilun moniosaaja ja Yle Kioskin toimittaja Miisa Nuorgam, 27, on kertonut sosiaalisessa mediassa kohdanneensa suuren surun.

Nuorgam sai noin viikko sitten tietää olevansa raskaana, mutta hän sai keskenmenon – vain muutama päivä sen jälkeen, kun hän oli tehnyt positiivisen raskaustestin.

– Olin jo edellisviikolla ihmetellyt tuntemuksia kropassa, mutta ajattelin, että kuvittelen vain. Rinnat turposivat, koko ajan väsytti ja pitkin päivää tuli sellaisia erikoisia etovan olon aaltoja. Kun menkat olivat muutaman päivän myöhässä, tein raskaustestin, Nuorgam kertoo Me Naisille hetkestä, kun hän alkoi epäillä olevansa raskaana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miisa Nuorgam (@miisanuorgam) on

Ensimmäinen hänen tekemänsä raskaustesti oli negatiivinen. Kun hän seuraavalla viikolla lähti työmatkalle Helsinkiin, kuukautiset olivat lähes viikon myöhässä. Nuorgam oli jo heittämässä hotellihuoneessa tekemäänsä raskaustestiä roskiin, kunnes hän huomasi siihen ilmestyneen vaaleanpunaisen viivan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Koska olin aikoinaan edellisen puolison kanssa yrittänyt lasta, erotin sen viivan heti negatiivisesta. Jännitti, itketti ja oksetti. Laitoin heti viestiä muutamalle ystävälle, kumppanilleni ja perheelle, että onko tämä nyt positiivinen vai eikö ole, Nuorgam kertoo.

Hän teki vielä uuden testin, joka vahvisti raskauden.

Nuorgam ja tämän nykyinen kumppani eivät varsinaisesti yrittäneet lasta, vaikka toki tiedostivat mahdollisuuden. Nuorgamin sairastaman endometrioosin ja aiempien yritysten perusteella raskaus vaikutti epätodennäköiseltä.

”Onneksi olkoon, olet viidennellä raskausviikolla!” toivotti sairaanhoitaja Nuorgamille puhelimessa ja kertoi, että laskettu aika on lokakuun alussa.

– Latasin raskausajan sovelluksen, joka kertoi vauvan olevan unikonsiemenen kokoinen ja parin päivän päästä yhtä suuri kuin appelsiininsiemen, Nuorgam kertoo.

Hän oli jo aiempaa raskautta yrittäessä päättänyt, että tulee puhumaan aiheesta avoimesti alusta asti, ja jakoi onnelliset raskausuutiset lähipiirilleen jo samana päivänä. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miisa Nuorgam (@miisanuorgam) on

Ympärillä vain onnellisia vauvatarinoita

Vain parin päivän kuluttua kaikki oli kuitenkin jo toisin. Nuorgam heräsi kotonaan kovaan vatsakipuun ja runsaaseen verenvuotoon, josta hän tiesi, ettei kaikki ollut hyvin. Raskaus oli keskeytynyt.

– Itkin koko päivän, kun keskenmeno tapahtui. Siitä on nyt vajaa viikko ja saan edelleen itkukohtauksia, Nuorgam sanoo.

– Olin vihainen, että keskenmenon varhaisuuden vuoksi raskautta ei lääketieteellisesti ”lasketa” oikeaksi, vaan se on ainoastaan jokin epämääräinen kemiallinen raskaus. Ikään kuin se tekisi tunteistani asiaa kohtaan vähemmän oikeita.

Lääkärikeskus Mehiläisen mukaan kemiallinen tai biokemiallinen raskaus tarkoittaa varhaiseen keskenmenoon päätynyttä raskautta, jossa hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa, että raskaustesti näyttää positiivista. 

Arvion mukaan jopa puolet hedelmöityksistä päätyy keskenmenoon niin varhain, ettei nainen edes tiedä olleensa raskaana. Terveyskirjaston mukaan kokonaisuudessaan 10–15 prosenttia raskauksista päätyy keskenmenoon, yleensä ennen 12. raskausviikon päättymistä.

Äitimyytti luo epärealistisia odotuksia

Nuorgam haluaa olla avoin arasta aiheesta sen vuoksi, että keskenmenoista pitää hänen mielestään puhua enemmän. Kun ympärillä on ainoastaan onnellisia vauvatarinoita, keskenmenoista ei uskalleta kertoa häpeän ja epäonnistumisen leiman takia.

Myös Nuorgam huomasi syyllistävänsä itseään tapahtuneesta.

– Minua ihmetytti, että sitä oikeasti alkaa syyttää itseään. Aikaisemmin ajattelin, että no eihän sille nyt kukaan mitään voi ja tosi harvoin se keskenmeno kenenkään syy on, mutta jotenkin ne ajatukset löysivät myös omaan päähäni, hän kertoo.

– Ylipäätään keskenmenoista ei tunnuta puhuvan yhtään mitään, ja siksi saattaa tuntua siltä, että olisi yksin tilanteessa. Itseäni on avoimesti puhuminen. En osaisikaan pitää sitä salassa. Se oli minulle iso asia, joka varmaan tulee vaikuttamaan minuun aina. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miisa Nuorgam (@miisanuorgam) on

Keskenmenon jälkeen onnelliset vauvatarinat ovat aiheuttaneet Nuorgamissa vastareaktioita. Vellovassa surussa hän on tuntenut katkeruutta niitä kohtaan, joilla kaikki on mennyt raskaudessa hyvin.

– Tuntuu epäreilulta ja väärältä, että koko nuoruuteni suvussakin on heitetty vitsiä siitä, kuinka suvun naiset tulevat raskaaksi pelkästään istumalla samoilla saunan lauteilla miehen kanssa. Se ei ole ainakaan omalla kohdallani ollut lähellekään sellaista. En myöskään tiedä, onko kukaan suvussa saanut keskenmenoa. Niistä ei ainakaan ole puhuttu.

Nuorgam uskoo äitimyytin elävän vahvana edelleen. Sillä hän tarkoittaa, että yleensä odotuksesta ei puhuta ennen kuin 12 ensimmäistä raskausviikkoa ovat takana, koska riski keskenmenoon ensimmäisellä kolmanneksella suurempi ja epäonnistuminen vielä häpeällisempi.

”Että etkö nyt tähän maailman luonnollisempaa asiaan muka pysty?”, Nuorgam kuvaili Twitter-päivityksessään.

– Äitimyytti luo epärealistisia odotuksia äideille. Keskenmenosta ei puhuta, koska se on epäonnistumista ja luo edelleen häpeää, sillä eihän hyvä äiti anna lapsensa kuolla. Se yleinen stigma keskenmenoista estää niistä avoimesti puhumisen, ja siihen pitäisi tulla muutos. Siksi näistä on tärkeää puhua avoimesti, vaikka se altistaakin ikäville kommenteille, Nuorgam sanoo.

– Ja koska tiedän, että kaikki eivät halua puhua asioistaan julkisesti tai käsitellä suruaan avoimesti, yritän itse antaa sen samastumisen kohteen heidän puolestaan.

Vierailija

Minusta tuntuu vaikealta ymmärtää, että keskenmeno aiheuttaisi häpeää. Tai että joku arvostelisi naista sen takia, että tämä saa keskenmenon.

Vierailija

Mikä ihmeen äitimyytti nykyaikana?! Keskenmeno on luonnollinen tapahtuma.

Jos endometrioosia on, niin raskaaksi tuleminen on vaikeampaa kuin ilman sitä, ja siksi keskenmeno voi tuntua raskaammalta. Mutta en ole kyllä kuullut enkä itse neljä keskenmenoa kokeneena tuntenut, että olisin "epäonnistunut" naisena.

Sain keskenmenoja elävänä syntyneiden lasten väleissä (neljä syntynyttä lasta), koska olin liian väsynyt saamaan sikiötä maaliin. Kaikki keskenmenot tapahtuivat alkuraskaudessa, viikoilla 12. Totta kai keskenmeno tuntuu haljulta, ja koko hormonitasapaino menee uusiksi. Itse ajattelin, että se on luonnon tapa suojella minua raskaudelta, jota en olisi kunnolla jaksanut, kun syntyneet lapset olivat aika lähekkäin syntyneitä.

Jos keskenmeno tapahtuu myöhemmin, se on varmaan paljon raskaampi juttu.

Elämään kuuluu kuolema, niin se vaan on. Jonain päivänä esim. jokaisen omat vanhemmat kuolee, eikä siinä auta vikinä, eikä Fb-peukutukset. That's real life!

Sisältö jatkuu mainoksen alla