Marie Kondo rakastaa paitsi puhtautta myös valkoisia vaatteita. Kuva: Netflix
Marie Kondo rakastaa paitsi puhtautta myös valkoisia vaatteita. Kuva: Netflix

34-vuotias Marie Kondo on yksi maailman tunnetuimmista järjestelijöistä. Hän uskoo, että siisteys johtaa ennen pitkää maailmanrauhaan.

Pirskahteleeko nukkavieru villapaita? Synnyttääkö anopilta saatu salaattikulho sisimmässä kuplivaa riemua? Millaisia värinöitä sydämessä herättävät hyllymetrit kirjallisuutta?

Näitä kysymyksiä moni suomalainen on viime vuosina miettinyt konmarittaessaan kotiaan, eli siis raivatessaan huusholliaan japanilaisen siivous- ja järjestelyguru Marie Kondon opeilla.

Vaikka konmari-raivauksen kovin hurahdusvaihe on jo ehtinyt hieman laantua, Kondo ja hänen ”siivoamisen elämänmullistava taikansa” sen kun porskuttavat. Nyt Kondo on saanut jopa oman ohjelman. Vuodenvaihteessa Netflixissä alkaneessa Marie Kondo: kodit järjestykseen -sarjassa Kondo pääsee kurkkaamaan Los Angelesissa asuvien amerikkalaisten koteihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omaan hymyilevään tyyliinsä tietenkin: 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka siivoaminen ja raivaaminen eivät kuulostaisikaan erityisen inspiroivalta touhulta, sarja on kiistatta ihastuttavaa katseltavaa! Näin toteaa myös Me Naisten toimitussihteeri Hanni Maula Koti ilman gloriaa -blogissaan.

– Aion jatkossakin pitää roinavuoreni turvassa pullistelevien kaapinovien takana, mutta Kondon uutuussarjassa oli yksi aidosti koskettava sanoma. Kiitollisuus. Kondo kehottaa asukkaita kiittämään kotia siitä, että se on olemassa. Koti ei ole sisustusongelma. Koti on aidosti lahja, joka suojelee meitä (ja niitä rakkaita kasojamme), Maula kirjoittaa.

Vaikka moni tuntee jo ainakin päällisin puolin Kondon siivousmetodin, harva tuntee raivauksen kuningatarta itseään sen kummemmin. Siksipä kokosimme 12 kiinnostavaa faktaa Marie Kondosta listaksi:

1. Hän kiinnostui järjestelystä jo 5-vuotiaana. Ihan totta! InStyle-sivustolla kerrotaan, että siivousguru harrasti päivittäistä siivoamista halki lapsuutensa ja teinivuosiensa.

2. Hänellä on synkkä siivousmenneisyys. Joku voisi kutsua nuoren Kondon toimintaa jopa siivousterrorismiksi. ”Minulla oli tapana heittää pois isäni pukuja ja äitini käsilaukkuja ilman lupaa. Mutta nykyään kadun sitä”, hän on kertonut.

3. Hänen opinnäytetyönsäkin käsitteli siivoamista. ”Olen käytännössä aina ollut siivoushullu”, hän on todennut.

4. Hän ei todellakaan tykkää housuista. The New Yorkerin haastattelussa Kondo kertoi, ettei käytä koskaan housuja, koska ne eivät ole tuoneet hänen elämäänsä iloa enää vuosiin.

5. Valkoisia vaatteita hän rakastaa. Kurkatkaa hänen ihastuttavaa Instagram-tiliään niin huomaatte!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

6. Hän rakastaa kaaosta. Ei ehkä uskoisi siivousgurusta, mutta niin se vain on. Syy kaaoksen rakastamiseen on tosin se, että Kondosta ”tuntuu hyvältä kuvitella, miten siitä pääsee eroon.”

7. Hajut ovat hänelle kryptoniittia. ”Jos huoneessa on haisevaa roskaa, vanhaa ruokaa ja muuta, se häiritsee minua joskus. Mutta tavaran määrä ei minua häiritse, vain se haju”, Kondo on kertonut.

8. Hänellä on aviomies ja kaksi mahdottoman söpöä tytärtä:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

9. Hän osaa pystyviikata ihan mitä vain. Katsokaa nyt vaikka:

10. Myös hänen lapsensa ovat kovia pystyviikkaajia. Tuoreessa sarjassa Kondo kertoo korvaavansa kahden lapsensa iltasadun usein pystyviikkauksella, koska tytöt pitävät siitä.

11. Hän myöntää itsekin, ettei konmarittaminen ole kaikkia varten. Kondon raivausmenetelmä on niittänyt suosionsa lisäksi paljon kritiikkiä. Mutta sepäs ei iloisen letkeää Kondoa erityisemmin haittaa. ”On hyvä, että on olemassa erilaisia järjestelytapoja. Koska minun metodini ei välttämättä säkenöi iloa kaikille ihmisille”, hän on kertonut.

12. Hän uskoo, että siisteys johtaa ennen pitkää maailmanrauhaan. ”Kun kohtaat tavarasi, kohtaat itsesi. Se saa sinut ja ympärilläsi olevat ihmiset iloiseksi”, hän on todennut.

Lsbs

Pitää olla kiitollinen asunnosta. Juu 99% prosenttia ihmisistä tuskin tietää mitä on olla asunnoton. Tai edes pelätä sitä, että kämppä on menossa alta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla