Kuvat
Reuters & Instagram
Serena Williams aloitti tenniksen pelaamisen 3-vuotiaana, siirtyi ammatilaiseksi 14-vuotiaana ja voitti ensimmäisen grand slam -turnauksensa 17-vuotiaana. Hän piti maailmanlistan ykkössijaa yhteensä 319 viikon ajan.
Serena Williams aloitti tenniksen pelaamisen 3-vuotiaana, siirtyi ammatilaiseksi 14-vuotiaana ja voitti ensimmäisen grand slam -turnauksensa 17-vuotiaana. Hän piti maailmanlistan ykkössijaa yhteensä 319 viikon ajan.

Serena Williams kertoi tällä viikolla julkaistussa Harper’s Bazaarin haastattelussa elämänsä vaikeimmasta ottelusta ja siitä, miksi naisen pitää kätkeä tunteensa.

Legendaarinen Wimbledonin tennisturnaus huipentuu tänä viikonloppuna finaaleihin. Yksi turnauksen valovoimaisimmista tähdistä on huomenna finaaliottelussa pelaava 37-vuotias Serena Williams. Hän jahtaa turnauksessa jo uransa kahdeksatta mestaruutta.

Serena on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaista urheilijoista, mutta hänessä on paljon muutakin ihailtavaa. Tällä viikolla ilmestynyt Harper’s Bazaar -lehden haastattelu muokkaamattomine kuvineen oli jälleen loistava muistutus siitä, miksi Serena on niin hemmetin upea.

”Miksi intohimoinen nainen leimataan hulluksi?”

Serena palasi haastattelussa viime syyskuuhun ja US Openin finaaliin, jonka ratkaisuhetkistä nousi iso kohu. Serena hermostui ottelun tuomarin kyseenalaisista päätöksistä ja sai liudan käytösrangaistuksia, jotka lopulta ratkaisivat koko pelin vastustajan hyväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tunsin itseni nujerretuksi ja epäkunnioitetuksi urheilulajissa, jota rakastan ja jolle olen omistanut koko elämäni, Serena muistelee haastattelussa ottelun jälkeisiä tunnetilojaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Finaali jäi kaivelemaan Serenan mieltä niin, ettei hän saanut edes nukutuksi.

– Mietin, miksi en saa ilmaista turhautumistani, kuten muut. Olisinko ollut siinä tilanteessa, jos olisin mies? Teinkö väärin, kun puolustin itseäni? Miksi intohimoinen nainen leimataan tunteelliseksi, hulluksi ja epäloogiseksi, mutta mies nähdään kiihkeänä ja vahvana?

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

‪Honored. Joyful. Happy. Determined.‬

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams) on

Terapian avulla Serena ymmärsi, että eniten ahdistusta aiheutti tieto siitä, mitä kohu teki hänen vastustajalleen Naomi Osakalle. Kyseessä oli Osakan ensimmäinen Grand Slam -voitto, ja naisen suuri saavutus jäi täysin finaalin tapahtumien varjoon. Serena päätti kirjoittaa Osakalle kirjeen, jossa hän pyysi anteeksi tapahtunutta.

– Hän vastasi, että ihmiset voivat sekoittaa vihan vahvuuteen, koska he eivät osaa erottaa niitä toisistaan. Hän myös kannusti minua jatkamaan itseni puolustamista uraauurtavaa suorapuheisuutta. Vastaus sai minut kyyneliin.

Buuauksia, haukkuja, pienempi palkka...

Serena kertoo, että kohu sai hänet tajuamaan, kuinka eriarvoisesti naisia kohdellaan työelämässä.

– Me emme saa näyttää tunteitamme, emme saa olla intohimoisia. Meidän pitäisi vain istua ja olla hiljaa, eikä se sovi minulle. On häpeällistä, että yhteiskuntamme rankaisee naista siitä, että hän on oma itsensä.

Serena kertoo, millaista kohtelua hän on joutunut kokemaan urallaan. Koko stadion buuasi, kun hän asteli teini-ikäisenä kentälle. Häntä on nimitelty kaikilla mahdollisilla haukkumanimillä ja hänen kroppaansa on arvosteltu. Hänelle on maksettu pienempää palkkaa kuin samalla tasolla pelaaville miehille.

– Lyhyesti sanottuna, minulla ei ole koskaan ollut helppoa. Ajattelen kuitenkin seuraava tyttöä, joka tulee näille kentille näyttäen samalta kuin minä. Ehkä se, että uskallan puhua epäkohdista suoraan, voi auttaa häntä.

Serenasta tuli äiti syyskuussa 2017, kun hän sai tyttärensä Alexis Olympian. Serena on puhunut kauniisti äitiydestään, ja jatkoi samaa linjaa tässäkin haastattelussa.

– Tyttäreni on syy siihen, että uskallan sanoa mielipiteeni ääneen, ja että otin lopulta mailan käteeni myös viime syyskuun jälkeen.

Serena palasi pelikentille vain viisi kuukautta synnytyksen jälkeen. Hänen sijoituksensa maailmanlistalla oli tippunut äitiysloman aikana ykkössijalta sijalle 451. Serena ei luovuttanut, vaan taisteli tiensä takaisin huipulle, ja voitti ensimmäisen grand slaminsa viime toukokuussa. Nyt supernainen jahtaa uran kahdeksatta Wimbledonin mestaruutta.

Jokainen meistä tarvitsee luonteeseensa ripauksen Serenaa: periksiantamattomuutta, suorapuheisuutta ja rohkeutta puolustaa itselleen tärkeitä asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla