Sauli Koskinen oli 15-vuotias ja Saana-sisko 18, kun he päättivät ottaa lävistykset salaa vanhemmiltaan. "Saanan lävistys tehtiin huuleen ja minun kieleen. Jäimme kiinni seuraavana päivänä mummolassa, kun pystyimme puhumaan vain mongertaen", Sauli muistele. Kuva Jouni Harala
Sauli Koskinen oli 15-vuotias ja Saana-sisko 18, kun he päättivät ottaa lävistykset salaa vanhemmiltaan. "Saanan lävistys tehtiin huuleen ja minun kieleen. Jäimme kiinni seuraavana päivänä mummolassa, kun pystyimme puhumaan vain mongertaen", Sauli muistele. Kuva Jouni Harala

Koskisten sisarussarjan taiteilijasielut, Sauli ja Saana, ovat aina luottaneet siihen, että elämä kantaa.

Sauli Koskinen, 28, ja hänen isosiskonsa Saana Koskinen, 31, ovat perheen taiteilijasielut. Neljän sisaruksen sarjaan kuuluvat myös esikoinen Salla, 34, sekä Saulin kaksossisko Sara, 28, jotka kuulemma ovat niitä seesteisempiä tapauksia.

– Sallasta ja Sarasta tuli meitä lukeneempia ja perheenäitejä. He pyörittävät isämme rakennusyrityksen toimistoa, missä me tuskin selviäisimme viikkoakaan saamatta paikkaa kaaokseen, Saana ja Sauli sanovat.

– Isä on nauranut, että siskoissa on enemmän ainesta hänen työnsä jatkajiksi kuin ainoassa pojassa, Sauli kertoo ja muistelee isän joskus toivoneen hänestä mäkihyppääjää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– No, tulikin luistelija, sisarukset päästävät ilmoille tarttuvan käkätyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saulista tuli myös tv-ohjelman isäntä ja viihdereportteri – tai ”yleinen viihdyttäjä”, kuten hän ehdottaa tittelikseen.

Siinä missä levottoman Saulin oli aikoinaan vaikeaa keskittyä koulunpenkissä, Saana oli tunnollinen koululainen. Hän toi kotiin hyviä numeroita, ja hänet valittiin Helsingin Kuvataidelukioon, Torkkeliin.

– Vaikka opiskelu kulki helposti, tiesin sisimmässäni, etten jatkaisi sitä lukiota pidemmälle. Yksin ollessani harjoittelin laulamista, koulutin ääntäni ja olin päättänyt, että lukion päättyessä olisin valmis laulajaksi. Jos jotain haluan, olen siinä hyvin määrätietoinen, Saana kertoo.

Nykyään Saana elättää itsensä peruukintekijänä. Mutta on hän myös laulaja, burleskiartisti ja kuvataiteilija. Laulukeikoilla lavalla nousee Miss Saana and the Scudda Hoos, burleskishow’ssa Saana esiintyy tanssija­nimellä Molly Moonstone. Lisäksi Miss Saana Art -töitä on vuosien ajan lähtenyt eri puolille maailmaa Amerikkaa ja Australiaa myöten. 

– Jotta ehdin tehdä kaikkea, herätyskelloni soi viimeistään puoli kuudelta ja keikkailtoina työpäivät venyvät yöhön, Saana sanoo.

"Tiedämme kaikki toistemme asiat"

Molemmat sisarukset uskovat, että elämä kannattelee rohkeita. Sauli oli 17-vuotias vasta koulunsa päättänyt, kun muutti ensimmäisen kerran ulkomaille.

– Vanhemmat ehkä toivoivat minun jatkavan lukioon, mutta ilmoitinkin muuttavani Kanarialle. En viipynyt siellä puolta vuotta pidempään mutta ajattelen edelleen, että se oli hyvää kokemusta. Todistusten sijaan olen kerännyt enemmän oppia elämänkoulussa, Sauli sanoo.

Sellaisena hän näkee osallistumisensa Big Brotheriin vuonna 2007 sekä muuttonsa Amerikkaan 2010. Los Angelesiin veti suhde laulaja Adam Lambertin kanssa, mutta kaupunki jäi Saulin pysyväksi kodiksi parin keväisen eron jälkeen.

– Sauli on siinä erilainen, että hän hyppää rohkeammin tyhjän päälle. Menee uuteen paikkaan ja keksii siellä, mitä tekee. Toisinaan minäkin haaveilen muutosta ulkomaille, mutta työ pitäisi olla tiedossa jo etukäteen, Saana kuvailee.

Vaikka Sauli ja Saana asuvat eri puolilla maailmaa, heidän läheisyys ei ole kärsinyt välimatkasta.

–  Meillä on oma chattirinki, jossa vaihdamme kuulumisia lähes päivittäin. Tiedämme kaikki toistemme asiat. Emme ole koskaan pitäneet salaisuuksia sisarusten kesken. Nekin jutut, joita ei ole viitsinyt kertoa vanhemmille, on jaettu sisarusten kanssa.

Saana on myös nähnyt Saulin arkea Los Angelesissa ja tuntee ystävät tämän ympärillä. Joskus hänestä on tuntunut hassulta seurata Saulia julkisuudessa.

– Varsinkin kun siellä on käsitelty hänen rakkauselämäänsä ja suhdetta Adamiin. Olen kuitenkin aina voinut olla ylpeä hänestä, Saana sanoo veljestään.

– Tiedän, että Sauli on löytänyt paikkansa Losista. Siellä on se energia, jota hän on kaivannut elämäänsä. Vaikka hän on kaukana, me voimme aina puhua kaikesta toisillemme. Kun se yhteys välillämme säilyy, ei toisesta edes synny hirveää huolta.

Lue koko juttu Me Naisten numerosta 50/2013. Voit myös ostaa digilehden täältä. Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan koko jutun täältä. 

Katso kaikki jutut Saulista

Sauli Koskinen

■ Tv-juontaja ja viihdereportteri syntyi Hyvinkäällä 28.3.1985 kaksossiskonsa Saran kanssa.

■ Asuu Los Angelesissa. Erosi keväällä laulaja Adam Lambertista kolmen vuoden seurustelun jälkeen.

■ Voitti Dancing On Ice -kilpailun. Teki tv-sarjan Saulin paras kaveri 
Fox-kanavalle.

Saana Koskinen

■ Laulaja, kuvataiteilija ja burleskiartisti syntyi 29.7.1982.

■ Asuu Helsingissä avomiehensä, kahden kissan ja yhden koiran kanssa.

■ Burleskinimi Molly Moonstone. Artistinimi Miss Saana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla