Kuvat
Jani Laukkanen
ET
”Ruokimme toisissamme aistillisen nautinnon monipuolisuutta. Seikkailullisuus on yhteinen asia. Kaikki uusi kiinnostaa”, Jari Ehrnroot sanoo.
”Ruokimme toisissamme aistillisen nautinnon monipuolisuutta. Seikkailullisuus on yhteinen asia. Kaikki uusi kiinnostaa”, Jari Ehrnroot sanoo.

Vuosi sitten kirjailija ja kulttuurintutkija Jari Ehrnrooth sai kipakan sähköpostiviestin tuntemattomalta naiselta. Nyt hän ja Maria-Elena Cowell ovat erottamattomat. Liitto on molempien viides.

Maria-Elena Cowellin ja Jari Ehrnroothin suhde alkoi tiistaina 9. tammikuuta 2018 kello 19.51.

Sillä kellonlyömällä hiiltynyt Maria-Elena painoi sähköpostin lähetä-painiketta. Palaute singahti Jarille, joka on Ylen verkkosivujen kolumnisti.

Kirjailijan ja kulttuurintutkijan uusin kolumni vastakkainasettelusta oli Maria-Elenan mielestä sekava. Oli tiiviisti asiaa ja viittauksia Federico García Lorcan runoihin ja tantriseen seksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Alkoi ottaa päähän, että julkisella kanavalla on tämmöistä. Jos minä en tajua, miten joku vähemmän lukenut tajuaa? Tulistuin siitä, Maria-Elena sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viestinnän konsultoinnissa uransa tehnyt Maria-Elena onnistui muotoilemaan tuohtumuksensa niin kohteliaasti, ettei Jari sitä edes huomannut.

Jari vastasi, että filosofinen mielipidevaikuttaja saakin jättää lukijan pieneen hämmennyksen tilaan. Siitä vastauksesta alkoi kuin vahingossa sähköpostinvaihto.

”Maria-Elena hyväksyy kaiken mitä minussa on.”

Joka toinen päivä kirjoitti Jari, joka toinen päivä Maria-Elena. He vuodattivat mielipiteitään taiteesta, politiikasta, filosofiasta, elokuvista ja kirjallisuudesta. Oikeista Asioista.

– En tiennyt, onko Tolstoi naimisissa tai onko hänellä lapsia, Maria-Elena sanoo.

Jari ei edes tiennyt olevansa Tolstoi – tuota nimeä Maria-Elena hänestä käytti, sillä Jari rakastaa totuutta kuten venäläinen kirjailija Leo Tolstoi.

– Sen tajusin, että minä ja Maria-Elena olemme hyvin samanlaisia, Jari kertoo. – Olemme molemmat rönsyileviä ja monipuolisia...

– Uteliaita, Maria-Elena jatkaa.

– Kerrankin ihminen, joka hyväksyy kaiken mitä minussa on, Jari sanoo.

Maria-Elena ja Jari kiusoittelevat toisiaan koko ajan.

Käsi käteen, lehmä teuraalle

Vaikka tutustuminen sai alkunsa kielikiistasta, pian selvisi, että Jari ja Maria-Elena myös kirjoittavat samalla tavalla elävästi ja polveilevasti (esimerkiksi niin että kertovat usein suluissa jonkin poikkipäin sinkoavan ajatuksen).

Tämä oli erityisen tärkeää Jarille, sillä hän uskoo, että kirjoittamisen tapa paljastaa ihmisen sisimmän.

Kymmenennen kirjeenvaihtopäivän kohdalla Jari kysyi, mentäisiinkö kahville. Maria-Elena sanoi ei.

Suhteen kirjallinen lumous voisi särkyä. Jari piti vastausta kursailuna.

Seuraavana iltana sattuma puuttui peliin.

Ystävätär vei Maria-Elenan Helsingin kaupungin taidemuseoon Hamiin katsomaan näytelmän Vanhat mestarit.

Maria-Elena tuli töistä ”hirveissä vaatteissa” ja pipo silmillä. Arvata saattaa, kuka oli menossa katsomaan samaa näytelmää.

Maria-Elena tunnisti Jarin väkijoukosta, koska tämä kiisteltynä yhteiskunnallisena keskustelijana on ollut paljon julkisuudessa. Jari oli autuaan tietämätön Maria-Elenan läsnäolosta, sillä hän oli etsinyt tästä vain yhden kuvan netistä.

– Aloin sitten tehdä kyykkymeikkiä Hamin aulassa, Maria-Elena kertoo.

”Istuimme kuin teinit, jotka rohkenevat ottaa kädestä kiinni vasta kun valot ovat sammuneet.”

Teatteriesityksen aikana Maria-Elena seurasi Jaria takaviistosta: Oliko jompikumpi vieressä istuneista naisista Jarin seuralainen? (Ei ollut.) Nauroiko Jari oikeissa kohdissa? (Nauroi.)

Esityksen jälkeen Maria-Elena meni esittäytymään. Oli selvää, että kahvitreffit sovitaan.

Treffeillä he olivat hermostuneita ja jäykkiä. Kun he menivät kahveilta elokuviin, rakkauselokuvan tapahtumapaikka olikin teurastamo.

– Elokuvassa teurastettiin lehmää, Maria-Elena kertoo ja virnistää.

– Siellä me istuimme kuin teinit, jotka rohkenevat ottaa kädestä kiinni vasta kun valot ovat sammuneet, Jari hekottaa.

Keittiön kattokruunussa on laseja, joita tupareiden vieraat signeerasivat.
Suhteensa alussa pari treffaili taidemuseoissa. Kuvassa Tove Janssonin työ Helsingin kaupungin taidemuseossa.

Seikkailullisuus yhdistää

Ensitreffeistä on nyt runsas vuosi.

Maria-Elena ja Jari istuvat Helsingin rivitaloasuntonsa sohvalla vierekkäin, puhuvat ja nauravat. Tämän haastattelun taustalle lukija voi kuvitella jatkuvaksi äänimatoksi hihittelyä ja naurunpurskahduksia.

Suhde on edennyt hurjaa vauhtia. Jo ensimmäisinä yhteisinä viikkoinaan Maria-Elena ja Jari päättivät, että he menevät naimisiin.

He ostivat sormukset viime vuoden pääsiäisenä ja alkoivat pian jakaa myös arkea. Jari kosi virallisesti tammikuussa, kellonlyömälleen tasan vuosi ensimmäisen sähköpostin lähtemisestä.

Häät pidetään toukokuussa.

– Meillä on kyky jakaa kaikki. Löydämme toisistamme vasteet kaikelle, Maria-Elena sanoo.

Molemmat pitävät elokuun öitä lohdullisina, ihailevat saniaisen muotoa ja kevään kirkuvaa vihreyttä – ja voivat keskustella tällaisesta liikutukseen asti.

– Ruokimme toisissamme aistillisen nautinnon monipuolisuutta. Seikkailullisuus on yhteinen asia. Kaikki uusi kiinnostaa, Jari sanoo.

Molemmat ovat yhteiskunnallisesti intohimoisia.

Maria-Elena on kokoomuksen aktiivijäsen, joka on vapaaehtoistöinään muun muassa avustanut Lotta Backlundin ja Mervi Kataisen eduskuntavaalikampanjoita.

”Olen kokoomuslainen jakopoliitikko.”

Jari on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, joka tiukoilla kannanotoillaan myös ärsyttää. Hän on esimerkiksi esittänyt, että vapauksien vastapainona ihmistä voi vaatia tekemään edes jotain työtä ja huolehtimaan terveydestään.

– Ihmiset provosoituvat, kun unohdat aina mainita, ettet ole romuttamassa koko hyvinvointisysteemiä, Maria-Elena sanoo.

– Sinä olet niin lempeä, ettet haluaisi ottaa keneltäkään mitään pois, Jari härnää.

– Olen kokoomuslainen jakopoliitikko, Maria-Elena vitsailee.

Maria-Elena kutsuu Jaria myös Ykkösaamuksi, sillä Jari aloittaa yhteiskunnallisen vuodatuksen heti kun hän aukaisee silmänsä, eikä Maria-Elenan tarvitse avata radiota. Se on molemmista mukavaa.

– Kerrankin on semmoinen tilanne, että vuoteessa voi myös puhua politiikkaa, Jari sanoo.

Tangat suussa lavalla

Maria-Elena ja Jari lietsovat toisiaan, ja välillä menee överiksi. Kun he menevät ruokakauppaan ostamaan maitoa, he tulevat ulos täysien ruokakassien kanssa.

Tai sitten käy vaikka näin.

Jari meni luennoimaan Jyväskylään opiskelijoille vapaudesta ja itsekurista. Luentopaikalla hän huomasi, että Maria-Elena olikin tullut Helsingistä Jyväskylään yleisöön. Kun luento oli ohi, lavalle lensi pehmohylje. Sitten nalle. Sitten puuterinväriset mummoalushousut. Lopuksi tangat.

– Viskoin niitä sinne lavalle kuin jollekin rocktähdelle, Maria-Elena selventää.

Jari pani tyynesti tangat suuhunsa ja käveli takahuoneeseen.

– Tilaisuuden organisoijat olivat vähän että okei, Jari kertoo ja pyyhkii naurunkyyneleitä silmistä.

Kun Jarilla oli syntymäpäivä, hän tajusi vasta rautatieasemalla, että Maria-Elena oli järjestänyt hänelle matkan Venäjälle Tolstoin kotitilalle.

Maria-Elena oli onnistunut pakkaamaan ja hankkimaan viisuminkin salassa. Jari vastasi samalla mitalla, ja Maria-Elena lennätettiin syntymäpäivänään Jerusalemiin.

He ovat matkanneet myös kohti toistensa tapoja.

Jari oli nuorempana sikariarvostelija ja viininharrastaja, mutta päätyi sitten askeettiseen elämään, johon entisistä harrastuksista jäi lähinnä vain maratonjuoksu.

Nyt Jari juo välillä Maria-Elenan kanssa lasin tai pari. Maria-Elena – railakas skumpan ystävä – on vähentänyt reippaasti juhlimista ja löytänyt itsensä aiempaa useammin kuntosalilta.

Vakavin todiste sitoutumiselle

Sekä Jarilla, 59, että Maria-Elenalla, 44, on neljä avo- tai avioliittoa takana. Jarilla on yksi aikuinen lapsi, Maria-Elenalla yksi aikuinen ja kaksi koulu-ikäistä.

– Minulla oli ennen Jarin tapaamista olo, että tokkopa sitä enää. Olin vuosia pyörittänyt yksin perhettä ja käynyt töissä. Ajattelin, ettei tähän kukaan mahdu, Maria-Elena kertoo.

– Minä ajattelin, että katsotaan mitä elämä tuo. Jos se nyt enää mitään tuo, Jari sanoo.

Mutta miksi he haluavat jälleen naimisiin?

– Jos olisi olemassa avioliitto plus, niin me menisimme siihen. Meille on tyypillistä, että ruokimme toisiamme kaiken ylittämiseen. Haluamme vakavimman mahdollisen todistuksen siitä, että sitoudumme toisiimme, Jari sanoo.

– Jos me vaikka hitsaisimme joitain ruumiinjäseniä yhteen? Maria-Elena ehdottaa.

Jari on kirjoittanut Ylelle kolumnin siitä, että hän on sarjarakastuja, joka seuraa intohimoaan: Miksi kuivua kuolleen suhteen haudassa, kun kevät orastaa ja elämä kuhisee ympärillä?

Pariskunta on pohtinut, riittääkö juuri tämän suhteen intohimo elon loppuun asti.

– Se on kiinnostava asia. Ihmisen perusluonne ei muutu, ja me molemmat tulemme olemaan intohimoisia loppuun saakka. Mutta miten meidän keskinäinen intohimomme ja kohtaamisemme kehittyvät, en tiedä, Jari pohtii.

– Me olemme luovia ja rönsyileviä ihmisiä, joten intohimo varmaan uusiutuu ja uudistuu, Maria-Elena toivoo.

Jari muistuttaa, että he pitävät muutoksesta ja uusista mielenkiinnon kohteista. Toisen muuttuminen pitää vuosien mittaan virettä yllä. Maria-Elenan mielestä heitä yhdistävät epäsuomalaisen isot tunteet. Ilo on riemua, suru viiltää syvältä.

– Kun kiihkeä rakkaus muuttuu kiintymykseksi, kunnioitus ja hyvä tahto ovat todella tärkeitä. Jos ne pettävät, silloin häiritsevät tekijät pääsevät väliin, Jari sanoo.

Arki ei ole tähän mennessä intohimoa tappanut.

– Aiempien liittojen kokemuspohjalla emme riitele turhasta, emmekä niuhota hammastahnatuubin puristamisesta. Ehkä suhteen arvon ymmärtää nyt paremmin. Nerokkaan Paula Koivuniemen sanoin: aikuinen nainen tuntee arvon rakkauden, Maria-Elena sanoo.

Jari tekee kirjoitustöitään kotona ja ajatellessaan siivoilee, joten Maria-Elenalla on kotitöitä paljon vähemmän kuin ennen. He kisaavat siitä, kumpi ehtii ladata kahvinkeittimen illalla aamua odottamaan. Yleensä Maria-Elena voittaa, sillä hän on nopea käänteissään.

Aikuinen nainen tuntee arvon rakkauden.

– Minulla on nyt kumppani, jonka kanssa voin jakaa sekä työn että yksityiselämän asiat täysin. Olemme toimiva duo, joskin vähän semmoisia Kummeli-hahmoja, Maria-Elena sanoo.

Jari on jo oppinut ymmärtämään Maria-Elenan viittaukset eri televisiosketseihin.

– Aikaisemmin olen siteerannut Shakespearea, Dantea ja Tolstoita. Nyt siteeraan Kummelia, Jari sanoo.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Maria-Elena Cowell

  • Syntynyt 1974 Raumalla. Asuu Helsingissä.
  • Työ Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja.
  • Perhe Yksi aikuinen ja kaksi kouluikäistä lasta. Kihlattu Jari Ehrnrooth.
  • Harrastukset Järjestö-toiminta, lukeminen ja liikunta. Opiskelee toista tutkintoa Åbo Akademissa.

 

Jari Ehrnrooth

  • Syntynyt 1959 Ilomantsissa. Asuu Helsingissä.
  • Työ Kirjailija ja filosofisesti suuntautunut kulttuurintutkija ja mielipidevaikuttaja.
  • Perhe Aikuinen tytär. Kihlattu Maria-Elena Cowell.
  • Harrastukset Kestävyysurheilu ja voimailu, musiikki ja taide.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Sisältö jatkuu mainoksen alla