Sanna Marin kertoo tuoreessa Ison-Britannian Voguessa avoimesti yksityiselämästään ja siitä, miten selätti huijarisyndrooman.

Suomalaiset saivat hieraista silmiään, kun Ison-Britannian Vogue julkaisi kuvan toukokuun numeronsa kannesta. Rihannan vieressä kannessa nimittäin komeilee otsikko: ”Meet the world's youngest female prime minister”, siis ”Tapaa maailman nuorin naispääministeri”. 

Arvostettu muotilehti haastatteli pääministeri Sanna Marinia tammikuussa Helsingissä Kesärannassa. Nyt koko haastattelu on julkaistu englannin kielellä Voguen verkkosivuilla. Sen otsikko kuuluu: Sanna Marin, maailman nuorin pääministeri, puhuu seksismistä, huijarisyndroomasta ja kestävästä kehityksestä.

Tammikuun 28. päivä koronavirus ei ollut vielä kaikkien huulilla. Voguen toimittaja Sirin Kale kuvailee, kuinka Sanna Marin ei vielä tiedä, että hänen on jätettävä rakas Tampereen-kotinsa ja muutettava Emma-tyttärensä ja Markus-puolisonsa kanssa pääministerin asuntoon Kesärantaan, mistä käsin koronakriisiä on helpompi käsitellä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marin kertoo Voguessa tyttärestään Emmasta, jonka kolmevuotissyntymäpäivä osui haastattelun kanssa samalle päivälle: 

– Hän ei ymmärrä mitään tästä. Kerran hän katseli lehteä, jossa oli kuva minusta, ja sanoi: ”Typerä lehti! Ei äiti.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marin kertoo Voguen haastattelussa avoimesti myös lapsuudestaan. Marinin vanhemmat erosivat, kun hän oli taaperoikäinen, ja hän on nähnyt isäänsä vain kerran sen jälkeen. Marin on kertonut lapsuudestaan aiemminkin, muun muassa Me Naisten haastattelussa

– Jos kysyt minulta, tuntuuko minusta siltä, että minulla olisi isä, vastaan, että ei tunnu. En ole kasvanut hänen kanssaan ja sanoisin, että minulla ei ole isää.

Vanhempien eron jälkeen Marinin äiti löysi naispuolisen kumppanin. Marin kehuu Voguessa Suomen suvaitsevaisuutta, mutta kertoo myös, että samaa sukupuolta koskevien parisuhteista ei puhuttu lähes lainkaan vielä 1990-luvulla.

Vuonna 2015 Marin kertoi Me Naisissa, että koki olonsa näkymättömäksi nuorena, koska omasta perheestä ei voinut puhua avoimesti. 

Voguessa kerrotaan, että Marin on lähtöisin vähävaraisesta perheestä ja on perheensä ensimmäinen yliopiston käynyt jäsen, joka työskenteli kaupan kassalla elättääkseen itsensä. Siitä häntä arvosteltiinkin pääministeriksi valinnan aikoihin. 

– En ymmärtänyt sitä. Suurin osa nuorista ihmisistä työskentelee kaupoissa tai muilla matalapalkkaisilla aloilla, kun he kasvavat, Marin tuumii Voguessa nyt.

Irti huijarisyndroomasta

Voguen toimittaja Sirin Kale kuvailee, että 34-vuoden iässä moni vielä kamppailee aikuisuuden kanssa, mutta Marin on jo luotsaamassa viiden puolueen naisjohtoista hallitusta. Jutussa todetaan, että Marin on kenties maailman ainoa pääministeri, joka julkaisee Instagramissa imetyskuvia

Brittilehden artikkelissa suitsutetaan vuolaasti myös Marinin toimia koronakriisin aikana. Lehden mukaan pääministerin johtajuutta on kehuttu Suomessa hillityksi ja rauhalliseksi.

Marin kertoo haastattelussa myös, miten pääsi yli monia milleniaalinaisia vaivaavasta huijarisyndroomasta.

– Olen tietysti tuntenut, etten ole ehkä niin hyvä kuin ihmiset luulevat. Mutta kun vietät enemmän aikaa politiikan parissa ja teet työsi, ymmärrät, että kaikki ovat vain ihmisiä ja jokainen työ on ihmisen kokoinen.

Voguen artikkeli päättyy kuvaukseen suomalaisesta sisusta, joka on jutun kirjoittaneen toimittajan mukaan täydellinen sana kuvaamaan Sanna Marinia.

– Haluan varmistaa, että kaikki voivat elää hyvän elämän huolimatta taustoistaan. Siitä olen kiinnostunut: asioista. En ole koskaan kiinnittänyt itseeni liiemmin huomiota.

Vierailija

Kaisa90. .Voi sitä kateuden määrää.Vai "kokematon ja epäpätevä"Ymmärrätkö edes hävetä.Et tietenkään ,kun oot noin etevä "valopää"

Sisältö jatkuu mainoksen alla