Sampo Marjomaa ei saanut jättää jäähyväisiä Suomen kansalle Hauskat kotivideot -ohjelmassa. – Outous ja weirdous on meissä asuva supervoima, hän sanoo.

Nelonen paljasti maanantaina, että kanavan ikiklassikko Hauskat kotivideot -ohjelma uudistuu täysin, kun Suomen suosituin tubettaja Roni Back ottaa sarjan haltuunsa syyskuussa. Uudistus tarkoittaa samalla sitä, että ohjelman sydämenä 15 vuotta tunnettu Sampo Marjomaa lopettaa ohjelman juontamisen. Samalla klassikko saa uuden nimen: Hauskat kotivideot by Roni Back.

Sampo Marjomaa kertoo saaneensa yllättävän puhelun kanavalta maaliskuun puolivälissä.

– Ne eivät jatka mun kanssa ohjelmaa, jota mä olen tehnyt viisitoista vuotta rakkaudella Suomen kansalle. Sanottiin diplomaattisesti, että mun osalta tämä päättyy tähän, Marjomaa sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olisin henkilökohtaisesti halunnut jättää jäähyväiset Suomen kansalle, ikään kuin tehdä valtikan vaihdon. Että se ei olisi sellainen, että urpo katosi, ja nyt tilalla on toinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marjomaa kertoo tunteidensa olevan yhä ristiriitaiset ja haikeat, mutta samalla hän on myös ylpeä ja kiitollinen siitä, että on saanut tehdä ohjelmaa.

– Tärkeintä ovat ihmiset, jotka ovat rakastaneet tätä ohjelmaa ja jotka ovat kasvaneet tämän parissa.

Marjomaa kokee tärkeänä sen, että hän on ollut osa suomalaista populaarikulttuurin historiaa. Viisitoista vuotta on pitkä aika varsinkin nykyajan mediassa, Marjomaa huomauttaa.

– Viisitoista vuotta on kolmannes minun elämästäni, ja ohjelma on myös minulle monumentaalinen, tärkeä ja sydämen asia. Koska olen suhtautunut koko ohjelmaan kunnianosoituksena suomen kielelle ja kulttuurille, niin se on enemmän kuin yksi jobi tai random-ohjelma telkkarissa.

Suomalaisten outoudessa on voimaa

Ohjelman 15-vuotisen historian aikana Marjomaa on nähnyt paljon suomalaisten kotivideoita. Uransa aikana hän on oppinut paljon suomalaisista ja suomalaisuudesta. Marjomaa kertoo, että suomalaiset ovat ennakkoluulottomia ja outoja, ja kommunikaatiotapamme ovat hyvin erityiset.

– Suomalaiset on outo, luova ja älykäs kansa. Suomalaiset ovat kreisejä, ja meidän pitää korostaa sitä meidän outoutta. Me halutaan kertoa itsellemme fantasiaa, että me ollaan arkisia ja ihan tavallisia. Mutta kun me ollaan aika outoja.

Hän nostaa esiin kansalliset harrastuksemme avantouinnin, risulla ruoskimisen saunassa, metsissä samoilun ja järkyttävät pakanatavat.

– Ihan jo pohjoismaalaisten joukossa me ollaan perinteisesti ne friikit, outo gootti-serkku, ja meidän pitäisi olla ylpeitä siitä ja käyttää sitä hyväksi. Tehdä se meidän vahvuudeksi. Outous ja weirdous ovat meissä asuva supervoima.

Marjomaa sanoo, että suomalaisten vahvuus on myös pieni väkiluku. Se mahdollistaa yhteisen huumorin.

– Kun meitä on se muutama miljoona, me tiedämme toistemme asioista paljon, ja se on ollut kotivideoissa vahvuus. Kun sanon Anita Hirvonen, niin suurin osa tietää, mitä se tarkoittaa. Väkirikkaassa Saksassa ja Ranskassa tällainen ei toimi, sä et voi tehdä niin nopeita ja specifejä viittauksia.

”Toivottavasti jatkan tv:n kanssa”

Marjomaalla on paljon muistoja Hauskojen kotivideoiden ajalta. Erityisesti special-jaksot kuvausmatkoineen ovat jääneet mieleen. Marjomaa on matkustanut kuvaajansa kanssa Tennesseessä Dolly Parton -huvipuistossa, Havaijilla ja Japanissa Hello Kitty -hahmolle omistetussa Harmony Land -huvipuistossa. Havaiji-specialin hän mainitsee yleisön rakastamaksi.

– Siinä kumuloituu sellainen eskapismi, aurinkorannat ja lomatunnelma. Sitä ihmiset kaipaavat, kun he haluavat unohtaa viikon murheet.

Marjomaan huumori jakaa ihmisiä. Hän itse korostaa ohjelman sosiaalista merkitystä, sitä, että ohjelma on koonnut perheet yhteen ja ollut sellainen, missä on kaiken ikäisille jotakin.

Liikuttaviakin kohtaamisia on uran aikana sattunut. Kerran eräs nuori nainen tuli kiittämään Marjomaata. Tämän isä oli kuollut, ja aika oli ollut hyvin surullista koko perheelle. Nuori oli huomannut äitinsä nauravan ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, kun tämä oli katsonut sohvalla Marjomaan ohjelmaa.

– Se oli äärimmäisen liikuttava hetki. Siinä tajusin, mikä on sellaisen sydämellä tehdyn komedian merkitys, sanoo Marjomaa.

Vaikka Marjomaa tunnetaan Hauskojen kotivideoiden käsikirjoittajana, toimittajana ja juontajana, hän on myös muusikko, näyttelijä ja ohjaaja. Marjomaan suunnitelma ei ole pysähtyä paikoilleen.

– Toivottavasti jatkan tv:n tai liikkuvan kuvan kanssa. Ja mikä on nyt ollut merkittävää, olen kirjoittanut fiktiivistä rikossarjaa.

olipa harmi

Onpa harmi! Tusina-tubettajia saavat halukkaat katsella ihan siellä YouTubessa ja Roni on vielä tavanomaista kankeampi tapaus. Typerää vaihtaa.

Vierailija

Sääli! Sampo on niin sydämellinen ja veikeä juonnoissaan, että pelkästään se on saanut hymyn huulille. Toivottavasti hän näkyy myös jatkossa televisiossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla