Kuvat
Jonna Öhrnberg
Sampo ja Minttu ovat rakentaneet Lappiin uuden kodin, jossa on tilaa koko perheelle.
Sampo ja Minttu ovat rakentaneet Lappiin uuden kodin, jossa on tilaa koko perheelle.

Sampo ja Minttu Kaulanen vannovat perinteisen liikunnan ja perheruuan nimiin. Mielentilojensa vaihtelua Sampo helpottaa kylmällä. – Saatan ottaa saunaan mukaan saavillisen lunta, johon laitan jalat.

Kyläkauppias Sampo Kaulanen ja hänen vaimonsa Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen viettivät eilen Iskelmä Gaalassa harvinaista vapaailtaa. Pari on elänyt koko liittonsa ajan kahden kodin taktiikalla.

Minttu on asunut kuukaudesta kaksi viikkoa Tampereella kahden edellisestä liitosta olevan tyttärensä kanssa, ja toiset kaksi viikkoa Lapissa, missä he yhdessä Sampon kanssa pyörittävät kyläkauppaa. Parilla on yksi yhteinen tytär.

Nyt Mintun 20-vuotias esikoinen on muuttanut Lappiin kyläkauppaan töihin. Keskimmäinen opiskelee Lapissa tämän kevään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Lapsi halusi kokeilla, millaista Lapissa asuminen on. Tämä on tällainen ekskursio, ensi syksyksi hän palaa yhdeksännelle luokalle Tampereelle, Minttu kertoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pari on rakentanut Lappiin uuden kodin, johon koko porukka mahtuu.

– Emme ole rakentamassa mitään linnaa. Neliöitä on 130, ja jokaiselle on talossa omat sopit, Minttu kuvailee.

30 pudotettua kiloa

Pari on myös muuttanut elämäntapojaan. Mintun elämäntaparemonttia seurattiin kesällä Suurin pudottaja Suomi -ohjelmassa. Hän arvelee, että on pudottanut yhteensä yli 15 kiloa.

– Minulla ei ole ollut mitään tavoitepainoa tai tavoitefarkkuja, mihin pyrkisin. Isoin konkretia on hyvä olo. En ole enää kireä, enkä ole koko ajan väsynyt. Energiaa on enemmän, ehkä liikaakin, Minttu sanoo.

– En kyttää painoa, vaan keskityn kehonkoostumukseen. Sampon personal trainer sanoi, että painoni saattaa vaihdella 4–6 kiloa ihan hormonitoimintaan liittyen. Ainoastaan, jos rasvaprosentti kasvaa, teen jotakin väärin.

Myös Sampo on pudottanut painostaan 15 kiloa. Molemmat vannovat perinteisen liikunnan ja perheruuan nimiin. Koko perhe syö samaa ruokaa.

Sampolla on ollut välillä ongelmia mielen kanssa, mistä hän on puhunut avoimesti myös julkisuudessa.

– Kuun alussa oli taas vähän alavireisempi jakso, mutta olen oppinut, että ne pitää vain lusia läpi. Liikunta ja oikea ravinto auttavat.

Sampo on aloittanut myös kylmäharjoittelun.

– Saatan ottaa saunaan mukaan saavillisen lunta, johon laitan jalat. Kylmä auttaa mielentiloihin. Olin vasta myös hengitysretriitillä, jossa oltiin kaulaa myöten jäissä viisitoista minuuttia. Tein siellä meditaation ja onnistuin ensimmäistä kertaa näkemään sakroja. Se oli hieno kokemus.

Sampo painottaa, ettei metodia kannata kuitenkaan kokeilla omin päin.

– Siinä on omat riskinsä, jos vaikka menettää tajuntansa ja hukkuu, mutta ohjattuna se on turvallista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla