Kuvat
Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
”Kollegat ja alan ihmiset ovat olleet pääosin kannustavia. Moni on sanonut, että itsekin haluaisi kokeilla Yhdysvalloissa siipiään. Ensin en ajatellut kertoa jenkkikuvioistani mitään, mutta sitten mietin, että miksi ihmeessä siitä ei voisi puhua.” Irina Vartia sanoo.
”Kollegat ja alan ihmiset ovat olleet pääosin kannustavia. Moni on sanonut, että itsekin haluaisi kokeilla Yhdysvalloissa siipiään. Ensin en ajatellut kertoa jenkkikuvioistani mitään, mutta sitten mietin, että miksi ihmeessä siitä ei voisi puhua.” Irina Vartia sanoo.

Näyttelijä Irina Vartialla on työviisumi Yhdysvaltoihin, mikä on helpottanut töiden hakemista. Nyt poikkeusaikana näyttelijä on lähetellyt koekuvausvideoita ja löytänyt managerin.

Irina Vartia, 40, lopetti Salatut elämät -sarjassa kaksi vuotta sitten, mutta palaa sarjaan uusissa Pihlajasatu-jaksoissa, jotka nähdään kesällä.

Salkkareiden jälkeen Irina on viettänyt aikaa enemmän Los Angelesissa. Viisi vuotta sitten hän alkoi etsiä Yhdysvalloissa täydennyskoulutusmahdollisuuksia.

– Ajattelin ensin, että en ainakaan Los Angelesiin mene. Lopulta mietin, että sehän on paikka, johon aina lapsena halusin. Ajattelin, että teen siinä samalla sitten turistijuttuja. Onkin ollut hauska, kun olen nähnyt Beverly hills 90210 -sarjan tähtiä samoilla kulmilla, jossa sarja kuvattiin. Tori Spellingiin törmäsin kirpputorilla ja Ian Zieringinolen nähnyt parikin kertaa. Jään aina vähän urpona tuijottamaan siellä julkkiksia, Irina kertoo

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisen reissun jälkeen Irina huomasi, että hän oli jäänyt koukkuun Los Angelesin ilmapiiriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Aloin nähdä valtavat mahdollisuudet ja sen ajatuksen, että kaikki on mahdollista. Että ehkä kulman takana odottaakin joku mieletön proggis!

Irina jatkoi tuolloin töitä vielä Salatut elämät -sarjassa ja järjesteli aikatauluja niin, että pystyi olemaan molemmissa maissa.

– Mutta aika pian sieltä tehtiin selväksi, että jos oikeasti haluan tehdä uraa siellä, minun pitää näyttää naamaa siellä enemmän. 

Työviisumi helpottaa

Irina myöntää, että Yhdysvalloissa tarvitaan paljon itseluottamusta.

– Itse käyn nykyään koulutusohjelmassa, jonne näyttelijät on valittu. Kaikki se lahjakkuus tuntuu välillä kuin olisin näyttelijöiden olympialaisissa. Välillä indie-leffoihin hakiessa on tuntunut turhauttavalta, kun tuntuu, että kaikki sadattuhannet halukkaat ovat samassa paikassa.

Viime keväänä Irina sai maahan työviisumin, mikä on helpottanut töiden hakemista. Viimeksi Irina on kartoittanut työmahdollisuuksia Atlantan suunnassa, jossa kuvataan nykyään paljon jenkkituotantoja. Muun muassa suosittu rakkausreality Love is Blind on kuvattu siellä. Koronan vuoksi huhtikuuksi sinne kaavailtu reissu peruuntui.

– Vielä helmikuussa siellä ollessani naureskelin, kun näin ihmisillä busseissa ja metroissa hengityssuojia. Pääsin Suomeen, kun tilanne alkoi pahentua ja sen jälkeen olin karanteenissa. Ensin olin vähän paniikissa, sillä työviisumi on voimassa vain määräajan. Nyt olen tajunnut, että kaikki sielläkin on pausella ja toimii nyt etänä.

Korona-aikana Irina on lähettänyt koekuvausvideoita ja löytänyt managerin.

– Hän on luvannut kartoittaa mahdollisuuksiani myös Euroopassa, sillä ei tiedä, miten kauan tämä tilanne jatkuu.

Taloudellinen satsaus

Alan töiden saaminen Yhdysvalloissa on vaikeaa, ja pelkkä hakeminen vaatii taloudellista satsausta. Irina on siksikin yrittänyt pitää työväylät samaan aikaan auki myös Suomessa.

– Olen aika hyvin oppinut löytämään semiedullisia asuntoja muun muassa Airbnb:n kautta.

Iästä puhumista hän pitää  leimaavana.

– Varsinkin naisilla siihen liittyy painotuksia. Että etkö ole jo sen ikäinen, että pitäisi olla vauvakuume? Amerikassa ikääni ei ole edes kysytty, enkä sitä mainosta. Näyttelijänä minun pitää olla valmis taipumaan roolihahmon iässä vuosia molempiin suuntiin.

Vierailija

Kaikella ystävällisyydellä, tuli vain mieleeni tuosta otsikosta, kuinka erilainen viesti olisi, jos naaman tilalla olisikin jokin muu kehon osa, kuten reisi. Menestystä näyttelijän uralle Irina!

Sisältö jatkuu mainoksen alla