Saimi on yleensä järjestänyt ystävilleen kesän aloitusjuhlan syntymäpäivänään 18.6. Nyt kemut on peruttu. ”Se vähän risoo, ettei eristyksissä pääsee halailemaan ihmisiä!” Jutun kuvat on otettu ennen koronapandemiaa.
Saimi on yleensä järjestänyt ystävilleen kesän aloitusjuhlan syntymäpäivänään 18.6. Nyt kemut on peruttu. ”Se vähän risoo, ettei eristyksissä pääsee halailemaan ihmisiä!” Jutun kuvat on otettu ennen koronapandemiaa.

Saimi Hoyerin viime vuosiin on mahtunut myrskyjä. Tuntuvimmin arkea muutti avioero, joka opetti Saimille uudenlaista itsenäisyyttä. – Olen opetellut kantamaan aivan kaikki asiat yksin.

Oravalanmökin rannassa Saimi Hoyer, 45, kurottelee veteen laskettua katiskaa. Tänään se nousee Puruvedestä turhan kevyesti, saalis ei ole kummoinen. Illemmalla pyydys vietäisiin mökinrannasta vähän loitommalle, ehkä siihen kohtaan, missä viime viikolla katiskaan ui iso hauki. Kun se kala perattiin ja jauhettiin vanhassa lihamyllyssä, haukipullia saatiin monta pannullista.

Mökki on Saimin vanhempien kesäpaikka. Kivenheiton päässä on Saimin ja lasten oma kotitalo, ja vähän edempänä Hotelli Punkaharju, jota hän omistaa ja emännöi.

Punkaharjun toukokuisessa aamussa luonto vaikuttaa sekoittaneen vuodenaikoja. Tikka nakuttaa koivun kylkeä, ja joutsenet rakentavat pesää rannan tuntumaan, silti taivaalta leijailee hiljalleen lunta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saimi silmäilee kahta laituriaan huolestuneena: jään voima on painanut ne rikki talven aikana. Korjaustyö on yksi homma lisää työlistalle, jota Saimi on tottunut purkamaan omin käsin. Kansainvälisen uran tehnyt huippumalli, luennoitsija ja matkailuyrittäjä muuntuu lennosta milloin remontoijaksi, sienioppaaksi tai kuuraamaan hotellinsa vessoja, kun tilanne niin vaatii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Viime viikolla ryhdyin etäopastuksella kotini putkiasentajaksi, kun keittiön hana ja allas vaativat vähän säätöä, Saimi selvittää puhelimessa.

Punkaharjun kodista on suunnilleen seitsemän kilometriä lähimpään naapuriin, eikä senkään isäntää voi nyt hälyttää hätiin eristysolojen takia.

Perussairautensa vuoksi Saimin on noudatettava erityistä varovaisuutta uuden viruksen yleis­tyessä. IgG-immuunivasta-ainepuutos altistaa sairastumisille ja voi nopeastikin heikentää Saimin sairaalakuntoon.

– Joudun muutenkin olemaan vähän varovaisempi sairauteni vuoksi, ja nyt entistäkin tarkempi muiden kohtaamisessa. Olen ollut eristyksissä kymmenen viikkoa, ja kun lopulta kävelen ihmisten ilmoille, näytän harmaan juurikasvuni kanssa varmasti aivan Outi Heiskaselta, Saimi nauraa ja miettii kuvataiteilijaa, jonka imagoon valtava harmaa tukka kuuluu.

– Olen myös lämmöllä miettinyt, miltä Anita Hirvonen näinä päivinä näyttää – onkohan hän päässyt värjäyttämään ja hoitamaan kiharapehkoaan? Ainakin omassa lookissani alkaa jo vahvasti olla luontoäitifiilistä läsnä, Saimi sanoo itseironisesti.

Saimi perheineen muutti Punkaharjulle IgG-sairaudestaan johtuneen pitkän sairaalajakson  jälkeen vuonna 2013. ”Se oli oikea ratkaisu. Luonto on ollut  tärkein auttajani.”
Saimi perheineen muutti Punkaharjulle IgG-sairaudestaan johtuneen pitkän sairaalajakson jälkeen vuonna 2013. ”Se oli oikea ratkaisu. Luonto on ollut tärkein auttajani.”

Eron jälkimainingeissa

Saimi on pysytellyt poissa myös johtamaltaan Hotelli Punkaharjulta, jonka palvelut ovat toistaiseksi tauolla pandemian takia. Sen ovi painettiin kiinni toukokuun alussa ja avataan taas kesäkuussa. Yhden poikkeuksen hän teki sopiessaan työhaastattelun vanhan kartanon pihamaalle.

– Rekryttävä saapui Helsingistä, ja siinä me sitten ­turvallisen välimatkan päästä huutelimme toisillemme hotellin pihalla. Nauroin, etten ole elämässäni vielä tällaista työhaastattelua pitänyt, mutta kaikki sujui hyvin.

Saimi on ollut matkailuyrittäjä neljä vuotta. Silloisen aviopuolison, liikemies Thomas Hoyerin kanssa ­perustettu Punkaharjun Luontomatkailu Oy oli alun perinkin hullunrohkean haasteen edessä, eivätkä vuodet ole olleet sille helppoja. Entisen Valtionhotellin historiallisten rakennusten kunnostaminen on ollut valtava urakka, yritys on kohdannut talousvaikeuksia, ja toissa vuonna Saimi ja Thomas päätyivät eroon 13 yhteisen vuoden jälkeen.

"Suru tuli yhtä suurena kuin rakkauskin aikoinaan."

Saimi kuitenkin kiistää, että valtavaan projektiin ryhtyminen tai vetäytyminen kaupunkielämästä maalle olisi kaatanut avio­liiton.

– Ei työtä käy syyttäminen, ei Punkaharjua, ei hotellia eikä muuttoamme tänne. Asiat vain menivät näin, Saimi sanoo.

– Ennemminkin tunnen, että tämä ikä ja elämänvaihe saavat ihmiset eroamaan, etsimään jotain uutta ja muutosta. Tai sitten tässä iässä vain kasvetaan erilleen. Minä erosin jotenkin etuottia, ja nyt vuorostaan moni ystäväni on eroamassa, jotkut jo toisella kierroksellaan.

Saimi ja Thomas olivat naimisissa vuodet 2006–2018 ja saivat kaksi ­poikaa, Kasparin, 13, ja Hektorin, 11. Perhe asui vuosia Pariisissa ja sitten Helsingissä, kunnes Saimin sairastuttua vuonna 2013 Hoyerit muuttivat Punkaharjulle. Silloin Saimia neuvottiin ­menemään sinne, missä olisi onnellisimmillaan.

– Avioero on todella surullinen asia, jota en toivoisi kenellekään. Meillä on ihan asialliset välit, mutta tietysti niin pitkän yhteisen elämänjakson jälkeen toiseen liittyy voimakkaita tunteita vieläkin. Suru tuli yhtä suurena kuin rakkauskin aikoinaan. Niitä tunneaaltoja ja jälkimaininkeja tulee vieläkin, Saimi kuvailee.

– Samalla ajattelen, että niin kuuluukin: olisi vain epätervettä ja omituista, jos meissä mikään ei liikkuisi kaiken yhdessä koetun jälkeen.

Ei enää poukkoilua

Eronsa jälkeen Saimi on totutellut uudenlaiseen itsenäisyyteen. Omapäinen kulkija hän oli jo nuorena mallina maailmalla, mutta silloin vastuu piti kantaa vain itsestä. Nyt Saimi on kahden pojan äiti. Viime vuonna Thomas myi osakkuutensa yrityksestä uudelle osakkaalle, ja ­perheen yhteiseksi aiotusta Punkaharju-unelmasta tuli yksin Saimin projekti.

"Pitäisi tapahtua jotain todella poikkeuksellista, ­että elämääni kävelisi joku toinen."

– Avioliittoni aikana olin vahvasti parisuhdeihminen, ja yksin jääminen sen jälkeen vaikuttaa vieläkin hurjalta ajatukselta. Pikkuhiljaa itsenäisyys on kuitenkin alkanut taas tuntua hyvältä. Olen opetellut kantamaan aivan kaikki asiat yksin, eikä se pelota enää, Saimi pohtii.

– Minun on hirmu hyvä olla elämässäni naisena ja ­yksin. Pitäisi tapahtua jotain todella poikkeuksellista, ­että elämääni kävelisi joku toinen.

Saimilla oli viime vuonna seurustelusuhde, mutta se ei johtanut mihinkään pysyvään.

– Nuoruuden suhteeni olivat poukkoilua, kun jatkuvasti matkustin maasta toiseen. Olen päättänyt, että sellainen poukkoilu ei ala nyt uudestaan. Haluan antaa ­itselleni aikaa olla omillani lasten kanssa.

Kolmikko neljän seinän sisällä

Saimilla on poikiinsa läheiset välit, ja nyt koronaeristyksissään kolmikko on ollut yhdessä erityisen tiiviisti. Pojat ovat myös nähneet isäänsä.

– Yhtenä iltana ihmettelin, miksi Hektor jotenkin ärähti minulle. Hän vastasi, että voi mamma, se johtuu siitä kun koko ajan näen vain sinut! Saimi huvittuu.

– Ihan niin kuin kaikki muutkin äidit, välillä olen siinä hommassa maailman paras ja välillä maailman huonoin.

Saimi arvioi olevansa helposti lähestyttävä aikuinen, jolle voi kertoa kaikesta ja joka tykkää jutella lastensa kanssa ja verrata näiden kokemuksia omaan nuoruuteensa. Lapsuudenkodissaan näyttelijävanhempien ­Soila Komin ja Jyrki Nousiaisen kanssa tunteet näytettiin ja kaikesta puhuttiin. Sama saa nyt toistua omien poikien kasvatuksessa.

– Hankala olen siinä, että mä vain rakastan heitä niin paljon. Ehkä minunkin pitäisi opetella rajoja. Pojat ovat aina vähän oh no, kun hihkun heidän kaveriporukkansa keskellä, että ’Voi rakas!’

Pojista Kaspar on jo teini-iän kynnyksellä ja Hektorkin pian äitiään pidempi. Saimi alkaa vanhemmuudessaan lähestyä vaihetta, kun lapsista on päästettävä irti ja annettava ­heidän itsenäistyä vuorollaan.

– Tiedän, ettei heidän irtiotostaan tule minulle helppoa.

Vuosi sitten Saimi pelkäsi menettävänsä poikansa, kun Kaspar loukkaantui vakavasti rinteessä. ”Nyt  tiedämme jo, että  hän paranee täysin”,  Saimi iloitsee.
Vuosi sitten Saimi pelkäsi menettävänsä poikansa, kun Kaspar loukkaantui vakavasti rinteessä. ”Nyt tiedämme jo, että hän paranee täysin”, Saimi iloitsee.

Se pahin pelko

Viime keväänä Saimi kävi läpi äidin pahimmat pelot, kun Kaspar joutui vakavaan rinneonnettomuuteen Ruunarinteillä lähellä Savonlinnaa. Pojan alastulo hyppyristä epäonnistui, ja hän paiskautui maahan pahannäköisesti. Eriasteisia murtumia tuli kaikkialle kehoon.

"Siinä joutuu äitinä laskemaan kädet ja antamaan lapsensa hengen paremmille ja osaavammille."

– Oman lapsen menettämisen pelko oli äitiyteni ­hirvittävin hetki, Saimi sanoo.

– On konkreettinen ja raaka luovuttamisen paikka, kun sairaalan leikkaussalin suulla sanotaan, että sinä et näistä ovista pääse pidemmälle. Siinä joutuu äitinä laskemaan kädet ja antamaan lapsensa hengen paremmille ja osaavammille. Itse saatoin vain todeta, että tässä tilanteessa minä en osaa mitään.

Nyt, vuosi onnettomuudesta, Kasparilla on todennäköisesti edessään vielä yksi operaatio Kuopion keskussairaalassa.

– Kaspar joutui useaan leikkaukseen, kun niin moni paikka meni onnettomuudessa tohjoksi. Nyt kuitenkin tiedämme jo, että hän paranee täysin. Se on kokonaan osaavien kirurgien ja suomalaisen terveydenhuollon ansiota, Saimi kiittelee.

Äitinä Saimi on onnellinen siitä, että pojat ovat saaneet elää lapsuuttaan luonnon keskellä, hänelle rakkaissa maisemissa.

– Täällä ei ehkä ole maailman hienointa elokuvateatteria tai hampurilaispaikkaa kodin nurkalla. Mutta iloitsen siitä, jos poikani aikuisena osaavat perata kalan, tunnistaa puita ja sieniä, tai tietävät, miltä luonto näyttää ennen ukkosta, Saimi listaa.

Hänelle luonto on ollut myös terapeutti ja rauhoittaja, pään kasassa pitävä voima.

– Kriiseissä luonto on ollut minulle auttaja ja kanssakulkija.

Myrskyjen yli ja eteenpäin

Saimilla ja hänen ystävällään kuvataiteilija Johanna Oraksella on vääntö. Siinä missä Johanna saa inspiraatiota odottamansa kevään heräävistä väreistä, Saimista on tullut tälle vastavoima ja kyseenalaistaja.

– No katsotaas: toissa keväänä tuli avioero ja hotelli oli suurissa talousvaikeuksissa, viime keväänä poikani joutui rinneonnettomuuteen ja lähipiirissä oli vakavia terveysongelmia, Saimi listaa.

Tänä keväänä, kun kaiken piti jo näyttää toiveikkaammalta, iskikin koronaepidemia.

– Että kyllä näissä kevään sävyissä on oikein myrkynvihreätkin otettu käyttöön. Voisiko ensi keväästä vihdoin toivoa vaaleanvihreää, kepeää kevättä?

Tämän kevään vastoinkäymiset iskivät kovimmin työrintamalle. Hotellin kalenterista pyyhkiytyi pelkästään toukokuulta yksitoista suurta tapahtumaa. Keittiömestari Sami Tallbergin suunnittelemat menut odottavat nyt esille pääsyä. Saimilta peruuntuivat lisäksi kaikki juontokeikat ja puhujaesiintymiset. Osan niistä voi siirtää myöhemmälle, mutta luonto ei odota: villiyrtit nousevat tasan nyt, eikä niistä kertovia kursseja voi vetää enää syksyllä.

"Minulla oli aiemmin tapana ­puskea vaikeista paikoista pää edellä ja tulla rytinällä läpi kuin hirvi ryteiköstä."

Alueellisesti suurimpia iskuja on Savonlinnan oopperajuhlien peruuntuminen. Punkaharjun hotellin toipumista helpottaa, ettei se ole riippuvainen vain oopperavieraista. Tiluksille tullaan kaukaa muutenkin. Poikkeusaikana Punkaharjun hotellilla myyntipalvelun kolmikko on pidetty töissä, mutta muu henkilökunta on jouduttu ­lomauttamaan.

– Minulla oli aiemmin tapana ­puskea vaikeista paikoista pää edellä ja tulla rytinällä läpi kuin hirvi ryteiköstä. Neljä vuotta yrittäjänä on opettanut malttia ja pyytämään neuvoa viisaammilta. Olen löytänyt ­vierelleni ­äärettömän hyviä mentoreita, joille kehtaan sanoa, etten osaa.

Saimin viime vuosiin on mahtunut poikkeuksellisen paljon myrskyjä. Niiden läpi on kannatellut sisäsyntyinen selviytyjä­asenne.

– Asioita, joille ei voi mitään, ei kannata jäädä voivottelemaan. Sen sijaan, että jäisin pyörimään murheeseen, minulla on tapana katsoa sen yli ja eteenpäin, hän miettii.

– Sitten taas on kriisejä, joissa on pysyttävä rauhallisena, varmistettava ensin, että läheisillä on kaikki hyvin, ja mietittävä sitten, mikä on seuraava askel.

On sitten kyse talousvaikeuksista, avioerosta, omasta tai perheenjäsenen sairaudesta, Saimin mielestä erilaisista kriiseistä löytyy yksi yhdistävä seikka.

– Elämässäni mikään ei solju ohi niin, etteikö siitä ­oppisi jotain. Vaikka viime vuosina myrskyjä on ollut paljon, vielä en ole niissä kaatunut.

Saimi Hoyer

  • Helsingissä lapsuutensa viettänyt puhuja ja matkailuyrittäjä syntyi 18.6.1974. Tunnetaan huippumallina, kirjoittajana ja tv-kasvona.
  • Perheeseen kuuluvat 11- ja 13-vuotiaat pojat. Erosi vuonna 2018.
  • Intohimoinen sienestäjä. Vastaa hotelli Punkaharjusta yrittäjäkumppani Mari Kettusen kanssa. Hotelli ja ravintola avaavat ovensa taas 10.6.
Elefantti

Jutun perusteella jotenkin tuntuu siltä, että olikohan se avioero sittenkään heille oikea ratkaisu. Pitkässä suhteessa tulee kyllä vaikeita kausia eteen, mutta niistäkin voi selvitä. Tsemppiä jatkoon kuitenkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla