Meidän Perhe
Nykyään Saga on kahden lapsen äiti. Mielessä on toive kolmannesta.
Nykyään Saga on kahden lapsen äiti. Mielessä on toive kolmannesta.

”Onneksi uskalsin, vaikka elämäni ei ollut valmista”, Saga sanoo. Parasta nuorena äitinä olossa on se, että kuilu sukupolvien välillä ei ole kovinkaan suuri. 

Ihmiset katsovat Sagaa, 30, usein hassu ilme kasvoillaan, kun hän kertoo vanhemman lapsensa olevan 10-vuotias. Kun Saga oli lukiossa, hän teki poikaystävänsä kanssa päätöksen yrittää lasta. Raskausaikana pari kuitenkin päätyi eroon, koska perhe-elämästä oli lopulta erilaiset näkemykset. Saga sai Evelynin yksin, ja hänestä tuli yksinhuoltaja. Onnellinen sellainen.

– Halusin lapsen, ihan valtavasti. Sain keskenmenon ennen Evelynin syntymää, ja minua loukkasi, kun ihmiset olettivat, että lapseni on vahinko, hän kertoo.

Etukäteen häntä mietitytti jaksaminen ja taloudellinen pärjääminen. Oman äidin esimerkki rohkaisi kuitenkin uskaltamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olen aina tiennyt, että esimerkiksi opiskelun ja äitiyden voi yhdistää. Äiti palautti lopputyönsä 29-vuotiaana ollessaan äitiyslomalla kolmannesta lapsestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskausaikana Saga ymmärsi, ettei keho ole vain koriste-esine. 

Raskausaika oli Sagalle eheyttävää. Nuorena hän oli ollut armoton vartaloaan kohtaan, mutta nyt hän ymmärsi, ettei keho ole vain koriste-esine, vaan se voi valmistaa ihmisiä.

– Kun nyt ajattelen esikoisen saamisen ajankohtaa elämässäni, olen tyytyväinen, että uskalsin, vaikka elämäni ei ollut niin valmista.

Elämä vauvan kanssa oli ihanaa. Saga oli kuullut paljon varoittelua siitä, kuinka raskasta arki tulee olemaan, mutta se olikin hänelle helppoa. Sisko oli saanut vauvan juuri ennen häntä.

– Minulla oli realistiset odotukset.

Vauva myös vakautti elämää. Irrallisuuden tunne, joka Sagalla ennen oli ollut, katosi. Toisaalta uusi arki oli myös yksinäistä. Leikkipuiston muut äidit olivat kymmenen vuotta Sagaa vanhempia. Äitikavereita löytyi lopulta yhteisten kiinnostuksen kohteiden kautta, esimerkiksi kantoliinaporukoista, joissa iällä ei ollut väliä.

Sagan harjoitellessa koodaamista esikoinen leikki pehmoilla vieressä. 

Saga kirjoitti ylioppilaaksi 22-vuotiaana, ja 24-vuotiaana hän aloitti diplomi-insinööriopinnot Aalto-yli-opistossa. Kun Saga harjoitteli opiskelukavereiden kanssa koodaamista, Evelyn pelasi pleikkaa ja leikki pehmoeläimillä vieressä.

Saga sanoo huomanneensa, että sukupolvien välinen kuilu on pienempi, kun ikäeroa omaan lapseen ei ole niin paljon.

– Esimerkiksi koulu ei ole muuttunut niin paljon omista vuosistani.

Saga on uskaltanut tehdä omannäköisiä päätöksiä myös myöhemmin. Haave toisesta lapsesta oli voimakas, vaikka kumppania ei ollut, joten Saga päätti toimia ja marssi hedelmöityshoitoklinikalle. Nyt hän on myös kolmevuotiaan Ossianin äiti.

– Ajattelen, että valmista polkua ei tarvitse mennä. Mitään erikoisuutta en ole koskaan yrittänyt tavoitella.

Esikoisen kanssa Sagalla ei ollut varaa ostaa itselleen ehjiä vaatteita, koska talous oli tiukalla. 

Hänen mielestään opiskelu oli helpompaa yhdistää pikkulapsiarkeen kuin työelämä. Nykyinen asiantuntijatyö on nopeatahtista, ja sitä on joskus vaikea yhdistää päiväkodin aikatauluihin.

Rahan suhteen on nyt helpompaa.

– Opiskelevana äitinä löysin kyllä lapselle vaatteet kirpputorilta, mutta kuljin itse paljon rikkinäisissä vaatteissa, koska ei ollut mahdollisuutta ostaa uusia tilalle.

Kunnolliset talvikengät hänellä oli vasta, kun oma isä osti sellaiset. Oli myös aikoja, jolloin hän itse söi kaurapuuroa ja makaronia säästääkseen rahaa. Kaupassa hän laski laskimella ostokset, ettei loppulasku vain ylittäisi tilillä olevaa summaa.

Nykyään perheeseen kuuluu myös Sagan avomies. He asuvat kimppakämpässä toisen lapsiperheen ja opiskelijapojan kanssa. Mielessä on toive kolmannesta lapsesta.

– Onneksi on vielä aikaa.

Tämä on Meidän Perheen artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla