Marco Bjurströmin juontama Hyvät katsojat -visailuohjelma nähdään syyskuusta alkaen TV1-kanavalla ja Yle Areenassa lauantaisin klo 21.15. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marco Bjurströmin juontama Hyvät katsojat -visailuohjelma nähdään syyskuusta alkaen TV1-kanavalla ja Yle Areenassa lauantaisin klo 21.15. Kuva: Jonna Öhrnberg

Marco Bjurströmiä harmitti, ettei häntä pyydetty uudistuneen Bumtsibumin juontajaksi. – Syyksi sanottiin, että olen liian vanha. Se oli tekosyy, Marco kertoo.

Viihteen ja kulttuurin monitoimimies Marco Bjurström, 52, palaa pitkän tauon jälkeen televisioon uuden Hyvät katsojat -visailuohjelman juontajana.

– Olin ajatellut, etten enää tule takaisin televisioon. Kun minulle soitettiin ja kerrottiin ohjelmasta, ajattelin, että nyt on sellainen idea, että jos minut siihen huolitte, täällä olen, Marco kertoo Hyvät katsojat -ohjelman kuvauksissa.

Syyskuussa Ylellä alkavassa ohjelmassa tutut henkilöt kisaavat joukkueissa tv-tietämyksellään toisiaan vastaan.

– Kaikki kilpailijat ovat tv-staroja, he ovat hyviä esiintymään, joten he uskaltavat heittäytyä.

Tanssin, teatterin ja viestinnän parissa töitä tehnyt Marco tuli koko kansalle tutuksi juontaessaan musiikkivisailu Bumtsibumia vuosina 1997–2005. Ohjelmaa esitettiin uudistettuna vuonna 2017, mutta Marcon tilalla juonsi Kalle Lindroth. Marco myönsi tuolloin suoraan, että hän olisi mielellään jatkanut ohjelman juontajana.

– Se Bumtsibumin yritelmä, paluu, minkä he yrittivät tehdä, tuntui pahalta. Tiesin, että se menee metsään. Se harmitti. Myös se harmitti, että syyksi minulle sanottiin, että olen liian vanha. Se oli tekosyy, Marco sanoo nyt.

– Yhteiskunnassa on vähän semmoinen ajatus, että pitää saada nuorempi tekijä. Mutta nyt on se hetki, jolloin asia on muuttumassa. Monessa työpaikassa halutaan 50+ -ikäisiä tekijöitä. 

” Yhteiskunnassa on vähän semmoinen ajatus, että pitää saada nuorempi tekijä.”

Hän ei kuitenkaan halua haikailla menneiden perään.

– En ole katkeroituvaa sorttia. Meille kaikille on aikamme ja paikkamme, ja on luonnollista, että asioiden täytyy muuttua.

Tv-pestin lisäksi Marcon kevät ja alkukesä ovat olleet kiireiset. Marcon ohjaama, Frans Emil Sillanpään elämästä kertovan Sillanpää-oopperan esitykset jatkuvat Hämeenkyrössä Myllykolun kesäteatterissa. Teatteritöiden lisäksi Marco on osakkaana veljensä Janekin ja hänen vaimonsa Lauran vetämässä Pompier-ravintolassa.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä, Marco naurahtaa.

Vierailija

Ruutuun palaava Marco Bjurström: ”Olin ajatellut, etten enää tule takaisin televisioon”

No itse ainakin katson mieluummin vähän vanhempaa juontajaa, jolla on älyä, iloa ja elämänkokemusta kuin jotain parikymppistä tyhjäilmeistä piipittäjää, jolla ei ole mitään substanssia nuoruuden lisäksi ja nuoruus kun ei pelkästään riitä, tarvitaan muutakin että olis kiinnostava ja nuori vailla elämänkokemusta harvoin on.
Lue kommentti

Kruununprinsessa Victorian kuninkaallinen kesä oli, no, ihan kuin kenen tahansa muunkin lapsiperheellisen ihmisen.

Kesäloma alkaa olla lusittuna kuninkaallisillakin.

Ruotsin kuningashuoneen Instagramissa esitellään nyt hellekesän kohokohtia. Kuvat on luonnollisestikin napsinut kruununprinsessa itse, kuinkas muuten.

Millaista sitten on pohjoismaalaisen hovin jetset-elämä vuonna 2018?

Kruununprinsessa Victorian kesään kuului reippaasti edustustilaisuuksia, mutta ehti hän viettää ihan ehtaa lomaakin prinssi Danielin, prinsessa Estellen, 6, ja prinssi Oscarin, 2, kanssa. 

On päästy lasten kanssa marjaan ja rapsuteltu ponia. Sekoiltu purjeveneen kannella ja muutenkin tehty vesihommia. Tämän lempeän tavallisuuden keskellä oma loma alkaa tuntua aika hyvältä suoritukselta: ei prinsessakaan lähtenyt Kreikan aurinkoon. Luultavasti häneltäkin jäi se kaavailtu suursiivous tekemättä ja lomakirjat lukematta. Varmaan tuli valvottua vähän liian myöhään ja poltettua nenä aurinkorasvoista huolimatta. Koska kesä!

Tämä rakastettava tavallisuus on varmasti osa Ruotsin hovin kylmäävää PR-strategiaa, mutta ei siitä voi olla hurmaantumasta.

Åh, vad härligt!

 

Syksyllä Vain elämää -ohjelmassa nähtävä Lauri Ylönen kertoi kieltäytyneensä ohjelmaan osallistumisesta useaan otteeseen.

The Rasmus -yhtyeen laulaja Lauri Ylönen oli vain 16–vuotias, kun yhtye löi läpi. Hypeen liittyi myös ikäviä lieveilmiöitä.

– Olimme teinibändi ja monien tyttöjen seinillä julisteissa. Se ärsytti jäbiä ja uran alkuaikona lavalle lensi pulloja ja muuta roinaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin, Lauri sanoo.

Vakavin tilanne sattui, kun Lauri oli 25–vuotias. Salon keikalla yksi yleisöstä heitti leatherman-puukon lähelle laulajan kaulavaltimoa.

– Tilanne oli sekava. Pelästyin todella, sillä olisin voinut kuolla. Puukon kaikki terät olivat pystyssä.

– Lähdin lavalta ja Eero tuli huutamaan mikrofoniin, että kuka vittu se oli. Fanit ottivat tekijän kiinni, sen jälkeen paikalle tulivat poliisit, Lauri muisteli Vain elämää -ohjelman lehdistöpäivässä.

”Joskus olen miettinyt, miten suojaton olen, kun laulan vaikka silmät kiinni biisiä.”

Laulaja on yksi syyskuussa alkavan kauden artisteista. Kuvaukset nostivat vanhoja muistoja pintaan.

– Kyllä tapahtunut oli useasti mielessä. Kun astuin lavalle ja valot häikäisivät niin, että en näe yleisöä, mietin, että voiko tuolla olla taas joku sekopää, Lauri sanoo.

– Nykyään tapahtunut tulee mieleen harvemmin. Joskus olen miettinyt, miten suojaton olen, kun laulan vaikka silmät kiinni biisiä. Mutta tuollaisille ajatuksille ei saa antaa liikaa valtaa.

Kahden pojan isä

Yhtyeen menestys on vienyt Lauria ympäri maailmaa. Viime vuodet hän on asunut Kaliforniassa, jonne hän muutti ex-vaimonsa Paula Vesalan kanssa. Parilla on 10–vuotias Julius-poika.

”Toisen lapsen myötä kuolemanpelkoni on pahentunut.”

Lauri sai viime vuoden lopussa toisen pojan nykyisen avovaimonsa Katriina Mikkolan kanssa. 

– Siitä on tosiaan kymmenen vuotta, kun olen viimeksi vauvan kanssa säätänyt. Vähän on pitänyt muistella, että miten tämä nyt menikään. Käytännön asioissa osaan ottaa iisimmin, Lauri sanoo.

– Toisaalta toisen lapsen myötä kuolemanpelkoni on pahentunut. Se sai alkunsa kun ensimmäinen lapsi syntyi. Nyt pelkään jopa lentämistä. Toinen on niin pieni, eikä pärjää, jos minulle käy jotakin. 

Kiertueella vapaa vastuusta

Ihmisenä Lauri arvelee muuttuneensa 25 Rasmus-vuoden aikana vähän.

– Se ehkä johtuu siitä, että lyötiin hetkessä läpi, kupla sulkeutui ja jäimme sen sisään. Meillä on perheitä ja lapsia, mutta kun lähdetään keikkareissuille, kaikki on samanlaista, epätodellista. Siellä ei ole vastuita ja sääntöjä, Lauri sanoo.

– Sama pikkupoika näkyy välillä isän roolissa. Kun muut aikuiset vaikka juttelevat ja juovat lasten synttäreillä kahvia, niin tykkään riehua lasten kanssa.

”Vetäydyin kuvausten jälkeen joka ilta omaan rauhaani.”

Laurissa on myös introvertimpi puoli.

– Sen takia kieltäydyin monta kertaa Vain elämää -ohjelmasta. Se on niin intiimi, eikä siellä voi olla tuppisuuna. Nytkin vetäydyin kuvausten jälkeen joka ilta omaan rauhaani, mutta kuvaukset olivat mahtava kokemus.

The Rasmus julkaisee 14.9. uuden singlen, jonka Lauri on kirjoittanut yksinäisyydestä.

Juttua muokattu 21.8. klo 7.57. Täsmennetty, että Ylöstä heitettiin puukolla.

äideillä samaa

Toisen lapsen syntymä pahensi Lauri Ylösen kuolemanpelkoa: ”Nyt pelkään jopa lentämistä”

Samanlaisia pelkotiloja ollut itselläkin heti lasten syntymän jälkeen, esim. autolla ajaminen pelotti tosissaan, ettei nyt vaan sattuis mitään... Meni kyllä ohi muutamassa kuukaudessa. Jännä, että miehilläkin voi olla samanmoista, pidin ihan biologisena vaivana tuota mutta ehkä olikin henkistä laatua sitten.
Lue kommentti