Riku Nieminen pyrkii ostamaan pikemmin palveluilta kuin tavaroita. Kuva: Juha Salminen
Riku Nieminen pyrkii ostamaan pikemmin palveluilta kuin tavaroita. Kuva: Juha Salminen

Ikä ja lapset ovat loiventaneet Riku Niemisen suhdetta rahaan ja kulutukseen. Mutta edelleen hän ajattelee, että maailmassa ei ole kyse siitä, etteikö kaikille olisi riittävästi kaikkea, vaan siitä, miten se jaetaan. 

Riku Nieminen, 31, ja hänen vaimonsa Annika Poijärvi, 33, ovat pyrkineet jo pidempään kuluttamaan mahdollisimman vähän. Freelance-näyttelijäpariskunta tekee hankintoja harvoin, mutta panostaa laatuun. Riku kertoo haluavansa kestävää ja käytännöllistä ja olevansa valmis myös maksamaan siitä.

– Tulen suhteellisen vaatimattomista oloista. Perheemme ei ollut varakas millään tasolla, ja kasvoin siihen, ettei meille juurikaan hankittu uutta, Riku kertoo.

– Köyhän ei kannata ostaa halpaa. Se periaate on juurtunut syvälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muutamia vuosia sitten Rikun suhtautuminen rahaan ja kulutukseen oli vielä paljon jyrkempi. Hän oli osa Zeitgeist-liikettä, jossa ajatellaan, että nykypäivän tiedolla pystyttäisiin luomaan yhteiskunta, jossa kellään ei olisi puutetta elämän perustarpeista. Silloin ei tarvittaisi rahaa, vaan kaikille jaettaisiin tasan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikä ja lapset ovat muuttaneet Rikun ajattelua vähemmän radikaaliksi.

– Ajattelen kuitenkin edelleen niin, että kilpailukulttuuri, kulutushysteria ja jatkuvan kasvun periaate ovat hulluutta. Toivon, että pystyisimme toimimaan enemmän kuin sunnuntaisin kavereiden kanssa brunssilla: kaikki tuovat pöytään jotain ja siitä riittää jokaiselle, hän sanoo.

– Maailmassa ei ole kyse siitä, etteikö kaikille olisi riittävästi kaikkea, vaan siitä, miten se jaetaan.

Miltä näyttävät Rikun viikon menot? Mihin hän käyttää mielellään rahaa, mistä säästää? Lue Rikun koko Viikko kukkarossa -haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta. Voit lukea jutun myös Me Naisten uusimmasta numerosta 37/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla