Kuvat
Liisa Valonen
Kylli Kukkia häiritsee se, miten ahtaisiin muotteihin ihmiset sullotaan. ”Toivon, että työssäni joogaopettajana voisin vapauttaa naisia kiltteyden ja sovinnaisuuden pakkopaidasta.”
Kylli Kukkia häiritsee se, miten ahtaisiin muotteihin ihmiset sullotaan. ”Toivon, että työssäni joogaopettajana voisin vapauttaa naisia kiltteyden ja sovinnaisuuden pakkopaidasta.”

Kun Kylli Kukk solmi parisuhteen reilusti nuoremman miehen kanssa, yksi asia oli molemmille selvä. Suhde olisi väliaikainen. – Sovimme, että kun hän tahtoo perustaa perheen, päästän hänestä irti.

Viestejä joltakulta Tonilta kilahteli joogaopettaja Kylli Kukkin Messengeriin aina silloin tällöin syksyn 2016 mittaan. Mies oli kiinnostunut ja tahtoi tavata.

Kylli ei vastannut viesteihin. Julkisuuden henkilönä hän oli tottunut erilaisiin tuntemattomilta tuleviin yhteydenottoihin. Useimmat niistä hän jätti sikseen.

Loppiaisena Kyllin puhelin soi. Toni oli selvittänyt hänen numeronsa yhteisiltä tutuilta ja lähestyi nyt suoraan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Muistan, että olin siivoamassa varastoa joogakoulussani Shantissa, kun Toni soitti ja pyysi kahville. Sanoin, etten lähde, koska minulla on hyvä siivousdraivi päällä. Mutta sitten totesin, että tule sinä tänne, juodaan teetä ja jutellaan, Kylli, 48, muistelee tilannetta, jota oikeastaan voisi kutsua parin ensitreffeiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teetä juodessa ihastunut nuori mies kertoi tarkkailleensa Kylliä jo pidemmän aikaa ja ilahtuneensa aina nähdessään hänet sattumalta pyöräilemässä Töölössä. Kyllin värikkäät mekot ja korkeat korot, hymy ja liehuva tukka olivat tehneet vaikutuksen. Miehen kiinnostus oli ilmiselvää.

– Minuun vetosi Tonin vahva ja suora, alfaurosmainen tapa lähestyä. Hän ei häkeltynyt lainkaan ikäerostamme – siitä, että olin häntä kolmetoista vuotta vanhempi. Hän iski minut ihanasti, Kylli muistelee.

– Suomalaiset miehet voisivat ylipäätään olla rohkeampia ja lähestyä naisia suoremmin. Itsevarmuus on seksikästä. Helposti luullaan, että minulla olisi kavaljeereja joka sormelle, mutta se ei pidä paikkaansa. Luulen, että miehet vähän pelkäävät kaltaistani näyttävää ja ryhdikästä naista, Kylli arvelee.

Kuukausi ensitapaamisen jälkeen hän ja Toni asuivat jo yhdessä.

Yhdessä toistaiseksi

Hauskanpitoa ja hengailua – sitä suhde oli alusta asti, ja Kyllistä se toimi mainiosti.

– Jo ensitreffeillä tulivat puheeksi myös perheasiat. Se, että Tontsa on kolmekymppisenä miehenä parhaassa perheenperustamisiässä. Minä taas olen häntä selvästi vanhempi ja hyväksynyt sen tosiasian, etten tässä elämässä enää halua biologisia lapsia, Kylli kertoo.

Hänen perheettömyytensä ei ollut suunniteltua, elämä vain meni niin. Pääsyynä Kylli pitää epäonneaan rakkausasioissa. Nuoruudenliitto päättyi miehen alkoholinkäyttöön, myöhempi vakava suhde siihen, että mies osoittautui väkivaltaiseksi narsistiksi.

Kylli ei halunnut asettua esteeksi Tonin mahdollisten perhehaaveiden tielle.

– Sovimme, että olemme yhdessä nyt, mutta siinä vaiheessa, kun hän tahtoo perustaa perheen, päästän hänestä irti. Asetimme siis tavallaan suhteellemme aikarajan.

Kylli sanoo, että asetelma ei ahdistanut häntä.

– Sydämessäni tiesin, että tulee hetki, jolloin minun täytyy antaa hänen mennä, ehkä vähän potkiakin häntä eteenpäin.

– Muistan, miten jo suhteen alussa katselin Tonia hänen kavereittensa pienten lasten kanssa ja ajattelin, että vitsi miten hyvää isäainesta hän olisi. Hän oli lasten kanssa lämmin, leikkisä ja luonteva.

Salamana avoliittoon

Pikainen yhteen muutto ei alun perin ollut Kyllin suunnitelmissa.

Vain vähän ennen Tonin tapaamista hän oli julistanut ystävilleen, että hänen seuraava rakkautensa olisi aikuinen deittailusuhde, jossa kummallakin olisi oma koti ja erillinen elämä.

Ei siis ihme, että ystäviä vähän nauratti, kun Toni tammikuussa 2017 kantoi kamansa Kyllin 46,5 neliön töölöläiskotiin.

– Tonin oma kämppä oli homeessa, ja hän sai siellä hengitystieoireita. Tuntui luontevalta muuttaa yhteen. Ajattelin, että why not? Silloin olimme ehtineet käydä kolmilla treffeillä, Kylli sanoo.

Toni sujahti luontevasti hänen elämäänsä. Tavaraa miehellä ei ollut liiaksi asti, joten vaatteet mahtuivat kaappeihin Kyllin vaatteiden lomaan, hammasharja löysi paikkansa kylpyhuoneen hyllyltä. Toni osoittautui mieheksi, joka korjasi jälkensä, kokkaili ja maksoi oma-aloitteisesti osan laskuista, sähköstä ja asunnon vastikkeesta.

Yhdessä treenattiin, luettiin ja kuunneltiin äänikirjoja.

– Yhdessäolomme oli helppoa ja mukavaa. Myös fyysinen ulottuvuus toimi hyvin, mikä merkitsee minulle paljon. Olen aina rakastanut seksiä ja läheisyyttä, Kylli kuvailee.

Molempien kaverit kannustivat, mutta oli niitäkin ihmisiä, jotka paheksuivat keski-ikäisen naisen ja selvästi nuoremman miehen suhdetta.

– Joku lähetti minulle Shantiin härskin viestin, jossa sanottiin, että sinulla on se toyboy. Se ei todellakaan pitänyt paikkaansa – Toni ei ollut minulle mikään lelu. Olimme kaksi sielua, joiden universumi oli tarkoittanut kohtaavan tässä elämänvaiheessa, Kylli selittää.

– Toni arvosti minussa aikuisen naisen viisautta, luonnollisuutta ja kypsyyttä. Minä taas nautin siitä, että sain johdattaa Tonia henkisemmille poluille.

Kyllille mustasukkaisuus ja omistamisen halu ovat vieraita tunteita. Siitä syntyi parin ensimmäinen kunnon riitakin.

Kuin perhonen kämmenellä

Katsele ympärillesi. Elä ja koe, nauti ja käy tanssimassa. Jos jokin romanssi on syntyäkseen, anna palaa. Näin Kylli evästi Tonia, kun tämä syksyllä 2017 oli lähdössä pariksi kuukaudeksi yhdistetylle työ- ja lomareissulle Espanjaan.

– Sanoin, etten voi olettaa eläväisen nuoren miehen olevan minun takiani selibaatissa kuukausitolkulla. Totesin, että teet niin tai näin, olet tervetullut kotiin. Rakastan sinua ja haluan, että nautit elämästäsi, Kylli muistelee.

Miesystävän vahva reaktio yllätti hänet.

– Toni suuttui tosi paljon. Mitä hemmettiä? hän huusi. Vei aikansa, ennen kuin sain hänet ymmärtämään joogaan kuuluvan filosofian, jonka avaimia ovat takertumattomuus ja rakkaudellisuus, Kylli selventää ajatteluaan.

– Seuraavalla kerralla, kun sama asia tuli puheeksi, Toni ei enää raivostunut. Hän oli kuitenkin suhteen loppuun asti meistä kahdesta se mustasukkaisempi, Kylli toteaa.

Annettu vapaus ei vähentänyt parin sitoutumista toisiinsa.

– Toni ei käyttänyt antamaani mahdollisuutta, mutta minua ei todellakaan olisi häirinnyt, vaikka hän olisi tehnyt niin. Suhteissa ihmisten pitäisi panna sivuun mustasukkaisuus ja huono itsetunto ja antaa toisilleen enemmän tilaa hengittää, Kylli sanoo.

– Rakkaussuhde on kuin perhonen kämmenellä – jos koetat vangita sen väkivalloin, tapat sen. Jos annat sille tilaa, se kukoistaa.

Eron hetki

Kylli Kukk on oppinut, että rakkaus voi olla hyvää ja tyydyttävää, vaikka se kestäisi vain hetken. Ja että nainen voi elää täyttä elämää, vaikka ei olisi äiti.

Hänen ja Tonin yhteinen taival päättyi sopueroon vajaan kahden vuoden jälkeen, syksyllä 2018.

– Eroomme ei liittynyt draamaa eikä kolmansia osapuolia. Tulimme vain siihen tulokseen, että tehtävämme toistemme elämässä on nyt täytetty, Kylli sanoo.

– Itkimme yhdessä, kun tajusimme, että nyt on eron aika. Ymmärsimme kuitenkin toisiamme tässäkin asiassa.

Syksyllä Kylli teki jokavuotiset ulkomaanreissunsa. Lokakuussa hän oli viikon tantrafestivaaleilla Ibizalla, marraskuussa Balilla vetämässä joogaretriittiä.

Sillä välin Toni pakkasi tavaransa ja muutti pois.

– Päätimme jatkaa suhdettamme ystävinä. Oli aika antaa Tonin mennä, Kylli kertoo.

Uudenlainen suhde on toiminut hyvin. Kylli auttaa exäänsä hyvinvointiasioissa kuten nukkumisongelmissa, Toni puolestaan toimii tarvittaessa Kyllin tukena it-asioissa. Viikoittain soitellaan, silloin tällöin käydään yhdessä lenkillä tai kokkaillaan.

– On ihanaa, kun on ystävänä rakas ihminen, jonka kanssa voi jutella ihan kaikesta. Toivon sydämestäni Tonille kaikkea hyvää, Kylli sanoo.

– Olen sanonut Tonille, että jos hän jonakin päivänä perustaa perheen ja hänen lapsensa äiti hyväksyy sen, voin tarvittaessa toimia apukäsinä ja hoitaa lasta, jotta vanhemmat saavat parisuhdeaikaa, Kylli sanoo.

Kokemusta lastenhoidosta hänellä riittää. Kyllin Pärnussa asuvalla veljellä on neljä lasta, jotka ovat hänelle läheisiä ja tärkeitä. Niin ovat myös Kyllin kolme kummityttöä.

– Vielä Tonilla ei perhevirityksiä ole. Toistaiseksi olemme molemmat onnellisia sinkkuja.

Kyllin äiti menehtyi leukemiaan kaksi vuotta sitten. Menetys sai Kyllin miettimään ikääntymistä, luopumista ja omaa paikkaansa sukupolvien ketjussa. Surussa häntä on lohduttanut ajatus siitä, että elämä on jatkuvaa muutosta. Mikään ei ole pysyvää, eikä ketään ihmistä voi omistaa.

– Äidin menetys oli minulle suuri suru, tietenkin. Mutta ajattelen, että meistä jokaisen pitää kunnioittaa elämän suurempaa suunnitelmaa. Emme saa takertua sieluun, joka on tehnyt tehtävänsä täällä, Kylli sanoo.

– Ajattelen, että äitini jatkaa elämäänsä minussa ja veljessäni.

Kylli saa paljon voimaa ja rauhaa ajattelutavastaan.

– Ikääntyminen ei ahdista minua, otan iloisesti vastaan jokaisen vuoden. Kuolemakaan ei pelota, koska olen elänyt niin täydesti ja oppinut paljon, Kylli kertoo.

Mutta eräs muutos elämään olisi lämpimästi tervetullut.

– Totta kai haaveilen siitä, että vielä tapaisin jonkun ihanan miehen. Jonkun, jonka kanssa voisimme kasvaa yhdessä.

– Mutta mahtavasti pärjään ilmankin. Minulla on ihana työ, upeat työkaverit, paljon ystäviä ja läheisiä. Voiko enempää pyytää?

Vierailija

Arvostan Kylliä, hän on mielestäni hieno nainen. En jutun luettuanikaan silti ymmärrä tuota eroa. Vaikuttaa siltä, että Kylli päätti miehen puolesta, että hänen kuuluu päästä isäksi. Ja nythän mies on yhä sinkku. Kylli on kertoo olevansa ihan tyytyväinen lapsettomanakin. Mitäs jos mieskin on ihan tyytyväinen?

Vierailija

No eihän 13 vuoden ikäero tuossa iässä mikään älytön ole. Mieskin kuitenkin jo ihan keski-iässä itsekin alkaa olemaan. Välttämättä ulkonäöllisestikään ei ikäeroa heti huomaa. Eri asia, jos 48vuotiaalla naisella alle kolmekymppinen mies!

Sisältö jatkuu mainoksen alla