"Syöpähoitojen aikana päätin taistella, jotta lapseni eivät jäisi ilman äitiä. Nyt olen saanut lisää syitä elää. Haluan nähdä lapsenlapseni kasvavan", uuden rakkauden löytänyt Maarit Feldt-Ranta sanoo. Kuva Liisa Valonen
"Syöpähoitojen aikana päätin taistella, jotta lapseni eivät jäisi ilman äitiä. Nyt olen saanut lisää syitä elää. Haluan nähdä lapsenlapseni kasvavan", uuden rakkauden löytänyt Maarit Feldt-Ranta sanoo. Kuva Liisa Valonen

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta ehti menettää monta läheistä ja sairastua syöpään ennen kuin oivalsi, mikä on tärkeintä.

Neljä vuotta sitten kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, 45, ajoi betoniseinään. Tai siltä hänestä tuntui, kun lääkäri kertoi diagnoosin. Maaritin oudot vatsakivut paljastuivat tuolloin mahasyöväksi, jonka paranemisennuste on heikko. Vain 25 prosenttia mahasyöpään sairastuneista naisista on elossa viiden vuoden kuluttua.

Maarit on yhä. Hän on käynyt haastattelupäivänäkin Helsingin Meilahden syöpäklinikalla tähystyskuvauksessa mahdollisten muutosten varalta.

– Ihmiset hokevat aina, että pääasia on pysyä terveenä. Minulle terveys ei ole enää ollenkaan pääasia. Tärkeintä on, että olen onnellinen ja saan elää hyvää elämää, Maarit sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se ei ole aina ollut helppoa. Elämä on heittänyt Maaritin alas jyrkänteeltä aina silloin, kun hän on osannut sitä vähiten aavistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun olin tipahtanut tarpeeksi monta kertaa, tajusin, että liiallinen suunnittelu on turhaa. Aina tulee uusia jyrkänteitä, joilta on vain uskallettava hypätä ja katsoa, mitä siitä seuraa.

Minulle kaikki on bonusta

Askeleen tyhjän päälle Maarit otti myös keväällä vuonna 2012, kun hän päätti erota miehestään. Päätös oli samalla 15-vuotisen uusperhe-elämän ja Karjaan puutaloidyllin loppu. Mukana tuli luopumisen suru ja pohjaton syyllisyys puolison uhrauksien vuoksi. Mies oli huolehtinut perheen arjesta, kun Maarit kävi läpi syöpähoitoja.

– Vaikean sairauden voi parantaa, mutta se vaikuttaa väistämättä parisuhteeseen, työhön ja persoonaan. Syöpä muutti kaiken. Myös minut. Tajusin, etten voi jäädä enää entiseen, Maarit tunnustaa.

Hetkittäin syyllisyys asuu Maaritissa yhä, mutta päällimmäisenä 183-senttisestä naisesta paistaa onni. Kuluneen vuoden aikana Maaritin kohdalle on osunut nimittäin kaksi hyvää hyppyä.

Viime joulukuussa hänestä tuli Melissan isoäiti, kun 20-vuotias Hanna-tytär synnytti esikoisensa. Tänä vuonna Maarit yllätti itsensäkin rakastumalla vanhaan työtuttavaan, politiikantoimittaja Vesa Kallionpäähän.

– Suomalaiseen luonteeseen kuuluu, että onni pitäisi kätkeä. Minusta se on hölynpölyä. Olen käynyt niin lähellä kuolemaa, että nautin jokaisesta hetkestä ja aion myös näyttää sen. Minulle kaikki tämä on bonusta.

Lue Maaritin koko haastattelu Me Naisten numerosta 48/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi.

Maarit Feldt-Ranta

Kansanedustaja syntyi 26.4.1968 Karjaalla, jossa hän asuu yhä.

Perheeseen kuuluu poika Kalle, 18, ja tytär Hanna, 20. Maaritilla on myös tytärpuoli Cecilia, 23, edellisestä suhteesta. Viime vuonna hänestä tuli Melissa-tytön isoäiti.

Seurustelee nykyään MTV3:n politiikantoimittajan Vesa Kallionpään kanssa.

Kansanedustajana Maarit on ollut vuodesta 2007. Vuosina 2005-2008 hän toimi SDP:n puoluesihteerinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla