Kuvat
Suvi Elo, Kotkaslahtien kotialbumi, MVphotos
Meidän Perhe
Silmäterä. Sara (vas.) ja Sofia leikkivät mielellään Molly-koiran kanssa.
Silmäterä. Sara (vas.) ja Sofia leikkivät mielellään Molly-koiran kanssa.

Suomalaiskaksoset Sara ja Sofia ovat Instagramissa kuuluisiksi tulleita lapsimalleja. Katso vaihtokuva, joka näyttää, miten hämmästyttävästi Sara muistuttaa tunnettua huippumallia.

Sara ja Sofia Kotkaslahti ovat raisiolaisia tokaluokkalaisia ja lapsimalleja, jotka ovat solmineet sopimuksen lontoolaisen lapsimallitoimiston Kids Londonin kanssa.

– Tietääksemme tämä on ensimmäinen kerta kun suomalaiset lapsimallit tekevät kansainvälisen sopimuksen, tyttöjen turkulaisena ”emotoimistona” toimivan Modelpointin Sari Salo kertoo.

Kaksosten Saraetsofia-nimisellä Instagram-tilillä on yli 23 000 seuraajaa, ja tiliä hoitaa äiti Renata.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsimalli saa jo sananan monen karvat pystyyn. Mieleen saattavat tulla jopa amerikkalaistyyliset, tällätyt lapsimissit, jotka keikistelevät aikuismaisesti röyhelömekoissa ja yliampuvassa meikissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Mallinhomma on yksi harrastuksista, niin kuin tanssiminen tai voimistelu.”

Kun Marjo Niittyviita, 2010-luvun alussa Supermarjo-realitystä julkisuuteen noussut ohjelmatoimistoyrittäjä, kaavaili vuonna 2012 järjestävänsä alle 12-vuotiaille tytöille lapsimallitapahtumaa, siitä nousi valtava kohu. Negatiivista palautetta tuli niin paljon, että hän perui nopeasti tapahtuman järjestämisen.

Nykyaikaan sopii huonosti ajatus siitä, että pikkutyttöjä alettaisiin arvioida ulkonäön mukaan ja korostaa yhä nuoremmille sitä, miten tärkeässä roolissa ulkonäkö elämässä on. Toisaalta prinsessaleikit kuuluvat monen lapsen elämään, eikä pienten tyttöjen kiinnostuksen kohteiden paheksuminen suojele lapsia sen enempää kuin edistä sukupuolisensitiivistä kasvatustakaan.

Kotkaslahtien kodin iltapäiväkahvipöydässä ajatukset amerikkalaisista lapsimisseistä tuntuvat kaukaisilta. Sofia ja Sara kurkottelevat lautasilleen muffineja ja luettelevat harrastuksiaan, joita ovat käsityökerho koululla tiistaisin, maalaaminen ja partio, paitsi Sofialla, joka kokeili partiota, mutta ei siitä niin välittänyt. Siellä piti hänen mielestään nimittäin sohia jollakin pelottavalla puukolla.

– Tämä mallihomma on meillä enemmänkin kuin yksi harrastuksista, vähän niin kuin joillakin on tanssiminen tai voimistelu, tyttöjen isä Hannu Kotkaslahti kuvailee.

Hänen on vaikea kuvitella, miten lapsimalliharrastus voisi vahingoittaa tyttöjä ja heidän kasvamistaan.

”Vaikea kuvitella, että tämä nousisi tytöillä hattuun.”

– Meillä on jalat maassa, ja tytöillä on sellaiset luonteenlaadut, että hankala uskoa, että heille nousisi tämä jotenkin hattuun.

Äiti nyökyttelee vieressä.

Saraa ja Sofiaa eivät ulkonäköasiat ainakaan vielä niin erityisesti kiinnosta. Poseeraaminen valokuvissa on yksinkertaisesti hauskaa, samoin muotinäytöksissä lavalla kävely – ja Saran mielestä erityisesti kävelemisen harjoitteleminen, jotta kävely, pyörähdys ja kääntyminen menevät niin kuin on neuvottu. Mutta se tuntuu vain yhdeltä hauskalta tekemiseltä muiden joukossa.

Vaikka näytökset ja kuvaukset kuulostavat hohdokkailta, lapsimallin työllä ei Suomessa lyödä rahoiksi.

– Lapset saavat palkkiot ja meille vanhemmille korvataan matkakulut, Hannu kuvailee.

Kansainväliset kuviot kiinnostaisivat siksikin, ettei mallintyö pelkästään maan rajojen sisällä ole Suomessa aikuisillekaan kokopäiväammatti.

– Meille sanottiin, että jos täällä saa vaikka pari sataa euroa yhdestä keikasta, niin kansainvälisissä ympyröissä voi saada kymmenen kertaa enemmän, Hannu sanoo.

Sen verran tyttöjen saama huomio hivelee, että perhe mielellään katsoisi, mihin asti rahkeet riittäisivät.

Pyynnöstä tytöt näyttävät, miten catwalkilla kävellään: käsi lantiolle, sitten askeleita eteenpäin, pysähdys, käsi lantiolle, pyörähdys ja kävely takaisin.

– Kun kääntyy, niin tämä jalka menee tonne, Sofia näyttää.

Sitten he livahtavat leikkeihinsä.


Thylane Blondeau on itse kommentoinut joitakin Saran Insta-kuvia ja hämmästellyt yhdennäköisyyttä lapsuuskuviinsa.
Lomamatkalla Saraa alettiin pysäytellä kadulla, koska hän muistuttaa huippumalli Blondeauta.
 

Katso vaihtokuvasta Saran ja huippumalli Thylane Blondeaun, 18, hämmästyttävä yhdennäköisyys. Vaihda kuvaa liikuttamalla pystyviivaa sivusuunnassa.

Lue Saran ja Sofian tarina Meidän Perheestä 6/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla