Hanna ja Anders Westerholm tutustuivat vuonna 2012 Helsingin Flow-festivaaleilla.
Hanna ja Anders Westerholm tutustuivat vuonna 2012 Helsingin Flow-festivaaleilla.

Ravintolayrittäjä Anders Westerholmilla on liuta menestyviä ravintoloita, kolme rakasta lasta ja romanttisena säilynyt parisuhde. Silti hän perää jo vaimoltaan Hannalta perheen seuraavaa tavoitetta.

Helsingin Vanhan kauppahallin Storyssa on keskipäivällä vilinää. Käytävällä seisoo lastenvaunujen kanssa paikan omistaja, ravintola-yrittäjä Anders ”Andu” Westerholm ja hänen vaimonsa Hanna, joita ihmiset pysähtyvät jatkuvana virtana tervehtimään ja onnittelemaan. Vaunuissa nukkuu perheen tuore lisäys, kolmas poika Viggo.

Andu ja Hanna ovat tuttu näky Storyssa. Tänne he poikkesivat matkalla Naistenklinikalle synnyttämään, samoin kuin myös sieltä palatessaan, kahden päivän ikäinen vauva kainalossa.

– Piti syödä! Andu nauraa ja tilaa lounaaksi silakkapihvit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhan kauppahallin Story on ollut avoinna nyt viitisen vuotta. Paikasta ja konseptista käytiin aikoinaan tiukka, julkinen kilpailu. Kun voitto varmistui, Andu soitti ensimmäiseksi Hannalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olit silloin kyllä sairaan onnellinen ja ylpeä, muistelee Hanna.

10 olohuonetta kaupungissa

Andun ja hänen yhtiökumppaninsa Matti Sarkkisen yritys We Are Group omistaa tällä hetkellä kymmenen ravintolaa Helsingin keskustassa. Story-kahvilaravintoloiden lisäksi helsinkiläisille tuttuja paikkoja ovat Sushibar + Wine -ravintolat, Bar Cón -tapaspaikat sekä Vin-Vin- ja Bier-bier -baarit.

– Andulle mikään ei ole liian isoa tai haastavaa, ja hän kehottaa minuakin ottamaan haasteita vastaan. Itseluottamukseni on kasvanut valtavasti Andun kanssa, sanoo Hanna. Hanna on hiljattain myynyt podcast-tuotantoyrityksensä ja suunnittelee siirtyvänsä äitiysloman jälkeen henkilöstöjohtamisen ja valmentamisen pariin.

Ravintoloiden lisäksi Andu on osakkaana niin viininmaahantuontiyrityksessä Viinitiessä kuin parikymppisenä perustamassaan Rähinä Recordsissakin.

– Ilman räppiä en olisi se, joka olen nyt, Andu sanoo.

Kapasiteettiyksikkö ei enää tee uutta musiikkia, mutta bändin biisit raikaavat kotona tämän tästä. "Pojat ovat ihan haltioissaan levyistäni", Andu kertoo.

Kaikki on mahdollista

Viime joulukuussa Andu oli taas hetken Kapasiteettiyksikkö-yhtyeen Andu ja seisoi räppäämässä Helsingin jäähallin lavalla.

– Se tuntui täysin utopialta, että minä, nykyinen amatööriräppäri olen yksi pääesiintyjistä jäähallin loppuunmyydylle yleisölle, hän myhäilee.

Keikka oli osa Rähinä Recordsin juhlavuotta. 20-vuotisen taipaleen kunniaksi vanha jengi päätti palata juurilleen: konserttien lisäksi Kapasiteettiyksikkö julkaisi uuden biisin, ja possen taipaleesta ilmestyi kirja 7 veljestä – 20 vuotta Rähinää.

– Meistä viidestä perustajajäsenestä enää Elastinen ja Uniikki tekevät musiikkia ammatikseen. Halusimme taas tuntea saman tekemisen ilon, mistä Rähinä sai aikoinaan alkunsa.

Andu hurahti räppiin teini-iässä. Intohimosta kasvoi ammatti heti lukion jälkeen: vuonna 2000 tuli levytyssopimus ja vuonna 2003 perustettiin oma levy-yhtiö.

– Olimme musiikin tekemisessä äärimmäisen tavoitteellisia. Ensin piti saada levytyssopimus, sitten tehdä erinomainen levy ja sitten päästä keikoille. Ja jos Kapasiteettiyksikön uusi albumi ei ollut Suomen suosituimpien joukossa, päätimme yrittää kovempaa.

Parikymppiset miehet elättivät itseään musiikkityylillä, joka oli Suomessa tuolloin aivan uutta.

– Olin 1990-luvun Yhdysvaltain itärannikon voimaannuttavan räppimentaliteetin aivopesemä. Siihen kuuluu ”kaikki on mahdollista” ja ”ryysyistä rikkauksiin” -ajattelu. Onneksemme sille oli Suomessakin sosiaalinen tilaus, ja sitä musiikkia me halusimme tehdä.

"Olemme Hannan kanssa aika fatalisteja: kerran täällä ollaan, joten elämästä pitää nauttia", Andu sanoo.

Tällaista Helsinkiin!

Räppiuralta ruoka-alalle päätyminen on Andun mukaan sattumusten summa, mutta jälkiviisaasti ajatellen oppikoulu alalle käytiin jo lapsuudessa. Andun äiti Kirsi Vänttinen oli lentoemäntä ja isäpuoli Lasse Vänttinen lentokapteeni, isä Folke West taas teki matkaohjelmia. Etenkin äitinsä mukana Andu sinkoili pitkin maailmaa.

– Me matkustimme ihan koko ajan, ja sillä oli iso rooli siinä, millaiseksi kasvoin. Etenkin suosikkikaupunkiimme New Yorkiin matkustimme pari kertaa vuodessa.

Räpin pääkaupunki oli nuorelle Andulle pyhiinvaelluspaikka, josta tarttui aina mukaan uusia levyjä ja vaatteita, jollaisia ei Helsingistä löytänyt.

Kaupunkimatkailussa tärkeitä olivat aina ravintolat ja hotellit. Andu alkoi oppia, miten maailmalla rakennetaan palveluja. Reissuilla syntyi vähitellen sisäänrakennettu ymmärrys, joka on auttanut nykyisessä roolissa We Are Group -yrityksen suunnan ja vision rakentajana.

Vuonna 2006 hän suuntasi pää kylmänä ravintolabisnekseen, ja vuotta myöhemmin 26-vuotiaat Andu ja Matti marssivat Kauppatorin kupeessa sijaitsevan japanilaisen ravintolan Raku Yan häkeltyneen omistajan pakeille ja tarjoutuivat ostamaan paikan.

– Näimme, että paikka voisi olla paljon enemmän. Ei meillä rahaa ollut, mutta olimme vakuuttaneet pankin ja Finnveran siitä, että hommassa oli järkeä. Ja olihan siinä!

– Eikä meillä ollut silloinkaan esimerkkejä siitä, että jotkut parikymppiset jätkät olisivat tehneet vastaavaa. Se oli meille ihan normaalia kehitystä, mutta eihän siinä ollut mitään normaalia.

Andun mielestä pahinta olisi katkeroituminen. "Jos ei tule mitään terveydellisiä haasteita, niin en yksinkertaisesti anna kohtalolle sitä mahdollisuutta."

Romanttinen toimintasankari

Vuosi 2012 ei ollut ollut hyvä. Oikeastaan se oli ollut hirveä. Andun ja Matin liiketoiminta oli kriisissä, osin ylimitoitettujen riskien takia.

Sitten tuli elokuu ja Flow-festivaali Helsingin Suvilahdessa. Siellä Andu tapasi Hannan.

– Tulimme aivan erilaisista taustoista, minä räppikuplasta ja Hanna suomenruotsalaisesta kuplasta, mutta oli erittäin nopeasti selvää, että tässä on jotain erityistä. Etenimme siitä sitten supernopeasti.

Mutta ei vielä ensimmäisillä treffeillä.

– Minua viehätti se, että Andu oli niin romanttinen. Kävimme kolme kertaa treffeillä ennen kuin Andu edes pussasi minua, Hanna nauraa.

Ensitreffit sovittiin Taiteiden yöksi Andun viinibaariin Vin-Viniin. Perinteisen Töölönlahden kierroksen ja ravintolaillallisen jälkeen Andu saattoi Hannan kotiovelle ja toivotti hyvät yöt kuin kunnon herrasmies.

– Hannaa ärsytti, kun olin niin kunniallinen, Andu kiusaa Hannaa ja jatkaa:

– Se oli aivan ihanaa aikaa, kuin suoraan jostain elokuvasta.

Hän kosi Hannaa, kun he olivat seurustelleet kahdeksan kuukautta, toukokuun kahdeksantena päivänä.

– Olin nähnyt unta, että Andu kosii minua kahdeksas päivä, ja Andu muisti uneni.

Ensimmäinen parin kolmesta pojasta, Elliot, syntyi tasan vuotta myöhemmin. Siitä puolentoista vuoden päästä syntyi Daniel.

Kaikki lähellä

Silakkapihvien ja munkkikahvien jälkeen on aika lähteä kotiin. Viggo on jo simahtanut vaunuihin, ja kotiin Katajanokalle on lyhyt kävelymatka. Kaikki on lähellä, eikä kiireisistä päivistä kulu yhtään ylimääräistä työmatkoihin tai lasten vienti- ja hakureissuille.

Perhe on asunut Katajanokalla kolmessa eri kodissa, joista uusimmassa puolisen vuotta. 1800-luvun lopussa rakennettua jugendkivitaloa on alettu muuttaa toimistokäytöstä asunnoiksi, ja Andu ja Hanna ovat rappunsa toiset asukkaat.

Ovi avautuu kauniin ja valoisan kodin avaraan halliin. Kaikki on vielä kolmen lapsen perheessäkin uudenkarheaa, sillä asunto remontoitiin ennen muuttoa lattiasta kattoon. Harmoniseen kotiin tuovat luonnetta Andun hankkima taide, seinillä ovat muun muassa naapurissa asuvan ystävän Manuela Boscon taulu, graffititaiteilija EGSin työ sekä Matti Sarkkisen isän Kari Sarkkisen valokuvateos. Keittiö-olohuoneen aikuisnurkkaukseksi kutsutun sohvaryhmän päällä roikkuu Jenni Hiltusen valtava maalaus Shitgirl.

Kivenheiton päässä uudesta kodista asuvat sekä Andun että Hannan äidit, samoin kuin monet ystävät pariskunnan laajasta tuttavapiiristä. Illanvietot ovat viime aikoina ymmärrettävästi siirtyneet usein ravintoloista kodin seinien sisälle, niin on lasten kanssa helpompaa. Ja kyläilijöitä piisaa.

– Pojat kysyvät usein, että kuka meille tänään tulee, Hanna nauraa.

Westerholmien perheessä ei juuri ehditä makoilla sohvalla.

Viiden posse

Koko perhe on pian lähdössä viemään viisivuotiasta Elliotia tämän ensimmäisiin purjehdustreeneihin. Tämä myös pelaa tennistä ja laskettelee.

– Ehkä tämä on jokin miesjuttu, mutta yhdessä tekeminen on todella tärkeää, ja se saattaa mennä joskus överiksikin. Haluan vain, että pojilla on lämpimiä muistoja siitä, että he tekivät kanssani kivoja asioita.

Isyyden ensimetreillä Andu joutui paljon pohtimaan, millainen isä haluaa olla.

– Minulla ei ole ollut varsinaista isän mallia. Folke muutti aikaisessa vaiheessa pois kotoa. Sittemmin elämään tuli isäpuoli Lasse, mutta molemmat ovat olleet minulle enemmän kavereita kuin kasvattavia auktoriteetteja.

Andu on päättänyt olla läsnä oleva isä, ja työ onneksi joustaa.

– Perheen ansiosta tulee lähdettyä kotiin ajoissa, sillä haluamme tehdä paljon perheen kesken asioita. Meillä ei paljon sohvalla makoilla.

Perhe myös matkustaa paljon: viikonloppuisin vapaa-ajan asunnolleen Hankoon tai ulkomaille, mukaan Andun työreissulle.

Kesän tekemiset on jo suunniteltu, edessä ovat reissu Gotlantiin sekä automatka Saksaan. Kesä on aikaa, jolloin Andu ja Hanna palkitsevat itseään alkuvuoden puurtamisesta.

– Olen jo hankkinut Chouette-samppanjatkin valmiiksi Gotlannin-reissua varten, ei elämä meitä sillä tavalla yllätä. Paitsi kolme kertaa on yllättänyt, Andu nauraa.

"Hanna toi ilon minun elämääni. Ja sitten nämä meidän kolme kaveria vielä lisäksi", Andu sanoo.

Mistäs sitten haaveillaan?

Kolmas Story avataan pian Pasilan Triplaan, ja suunnitteilla on ketjun laajentuminen muualle Suomeen. Bar Cón avasi viime vuoden lopussa toisen paikan Helsingin Kallioon, ja sinne avautuu pian myös uusi Sushibar + Wine -ravintola. Andu ei nyt visioi uusia ravintolakonsepteja vaan kehittää olemassa olevia paikkojaan.

– Olen paljon ylpeämpi siitä, että Sushibar + Wine täyttää jo kymmenen vuotta kuin siitä, että perustaisin Helsingin keskustaan uuden trendiravintolan.

Andu vakuuttaa yrittävänsä muistaa myös pysähtyä ja olla kiitollinen.

– Elastisen kanssa todettiin aikoinaan biisissä, että hyviä asioita tapahtuu hyville ihmisille. Meistä tuli juuri viisi ja olemme terveitä, duuni inspiroi ja arki ei ole onnistunut tappamaan romantiikkaa. Näkemällä vaivaa voi näköjään voittaa karman puolelleen.

– Kuumotan silti Hannaa, että mistä me nyt unelmoidaan. Unelman pitää olla vähän utopistinen, mutta silti tavoitettavissa.

Hän palaa vielä huhtikuiseen päivään, jolloin Viggo syntyi. Yhteisen aamiaisen jälkeen Andu ja Hanna veivät pojat päiväkotiin, lähtivät Naistenklinikalle synnytyksen käynnistykseen, jonka jälkeen he tulivat lounaalle Storyyn. Hannan levätessä Andu suunnitteli uutta ravintolaa, kunnes tuli aika lähteä takaisin sairaalaan.

– Kaksi tuntia myöhemmin meillä oli siinä uusi lapsi, sitten tuli kaverit sisään samppanjan kanssa, se oli ihan sellainen elokuvasuoritus. Oli perhettä ja duunia ja frendejä, se oli täydellinen päivä.

Tämä on Glorian artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloria.

Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt kesä-heinäkuun 2019 Gloriassa.

Ravintolayrittäjä Anders ”Andu” Westerholm, 38, ja yrittäjä Hanna Westerhom, 36.

Andersin ja Matti Sarkkisen We Are Group -konserni tunnetaan ravintoloista Sushibar + Wine, Vin-Vin, Bier-Bier, Story-kahvila-ravintolat sekä Bar Cón -tapasravintolat.

Perheeseen kuuluvat lapset Elliot, 5, Daniel, 3, ja parikuukautinen Viggo.

Perhe asuu Katajanokalla, vapaa-ajan asunto Hangossa.

Voi elämä

Tervetuloa vakavasti sairaiden lasten osastolle kertomaan, että näkemällä vaivaa voi voittaa karman puolelleen tai että, hyviä asioita tapahtuu hyville ihmisille.
Olenko turhempaa ja typerämpää juttua lehdestä aikoihin lukenutkaan. Kovin on suppea maailmankuva ja elämänkatsomus tällä herralla maailmanmatkailusta huolimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla