Gloria

Glorian Aakkoset-klassikkosarjassa Anni Hautala kertoo muun muassa, mikä häntä naiseudessa ihmetyttää.

A Aamulypsy. Juontamani radio-ohjelma täyttää pian kolmetoista vuotta. En edes tiedä, miltä tuntuisi elää normaaleja arkiaamuja. Herään 5.20, puen ja lähden suorilta palomiestyyliin töihin. Pesen hampaatkin vasta työpaikalla, jotta muu perhe ei herää kolisteluihini.

B Böle. Tallensin ystäväni Pasin numeron kännykkääni 90-luvulla nimellä Böle GSM enkä ole muuttanut sitä vieläkään. Pasila edustaa minulle kaupunginosaa, jossa teen töitä. Suurin osa tv-ohjelmista kuvataan siellä, ja jopa ihan ensimmäinen työpaikkani oli Pasilan aseman Carrols.

C Chisu. Hän on paras ystäväni. Tunnemme lapsuudesta ja meidän välillämme on sanaton ymmärrys. Haaveilimme pikkutyttöinä, että menestyisimme aikuisina. Oli aivan selvää, että Chisusta tulisi laulaja, mutta minulle piti keksiä rooli. Harrastin taitoluistelua, joten kuvittelimme minut luistelemaan hänen ympärilleen laulun tahtiin. Tätä ei valitettavasti saatu koskaan toteutettua, mutta lavalle olen hänet juontanut. Chisun kanssa voin puhua kaikesta, myös siitä, miltä julkinen elämä tuntuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

D Dinosaurus. Kun Jurassic Park -elokuva aikoinaan ilmestyi, se oli aivan mieletön kokemus. Olen aina rakastanut dinosauruksia ja oli hauska palata dinojen pariin oman lapsen innostuksen ansiosta. Meillä on paljon dinosauruskirjoja, joiden yksityiskohdat hän muistaa täydellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

E Erkkeri. Haaveilen, että jonain päivänä asun vielä helsinkiläisessä vanhassa asunnossa, jossa on iso erkkeri ja sen edessä pyöreä ruokapöytä

F Faarao. Äitini luki minulle aikoinaan Mauri Kunnaksen Hui kauhistusta niin paljon, että huomasin nyt sitä lapselleni lukiessani, että muistan siitä edelleen osia ulkoa.

G Gideon. Ostimme viime kesänä bingokoneen kaverini Virpin vetämän juhannusbingon innoittamana, ja sen pelaamisesta on tullut uusi mökkiperinteemme. Parasta bingossa on bingoemännän rooli, kun saa kuuluttaa vastauksia, kuten Bertil 36 tai Gideon 5.

H Henttu. Se on tyttönimeni, ja moni kutsuu minua edelleen sillä nimellä. On hauskaa, että alkuperäinen nimi jää usein elämään kaveripiirissä nimenvaihdoksen jälkeenkin. Hentut ovat kotoisin Itä-Suomesta. Olen viettänyt lapsuuden kesät Saimaan rannalla.

I Innostus. Innostun helposti ja olen silloin hyvin malttamaton. Juuri nyt intoilen siirtolapuutarhamökkimme sisustustuksesta, jota suunnittelen Huvila ja Huussi -ohjelman Mikko Vesasen avustuksella.

J Jossittelu. Se on pahe, johon sorrun jatkuvasti. Pystyn jossittelemaan jopa yli kaksikymmentä vuotta sitten tapahtuneita asioita. Ymmärrän kyllä, että sitä pitäisi kitkeä.

K Kateus. Luulen, että ilman kateutta maailma olisi huomattavasti parempi paikka. Kaikki lottoavat, mutta kukaan ei saisi voittaa. Yritän olla olematta kateellinen kenellekään ja iloita muiden menestyksestä.

L Lapsi. Onneni, aarteeni, iloni ja suurin rakkauteni. Toistelen sitä myös hänelle. Olemme kumpikin hyvin temperamenttisia, mutta rakkaudenosoituksemme ovat myös suuria. En ole mistään muusta yhtä onnellinen kuin siitä, että olen saanut lapsen.

M Mitä lapsesi tekisi? -ohjelma. Se on käsittämättömän hauska formaatti. Harvoin telkkarin tekeminen on ollut näin hauskaa. Lapset ovat reippaita ja rohkeita eivätkä kainostele.

N Naiseus. Naiseudessa, kuten ihmisyydessä yleensäkin, on omituisia asioita. Esimerkiksi on älytöntä, että koemme tarpeelliseksi piilotella tamponeja taskussa, jos menemme julkisessa tilassa vessaan. Miksi koemme edelleen, että kuukautiset pitää piilottaa? Olen saanut kuulla töissä muutaman kerran olevani hankala. Miestä ei ehkä leimattaisi vaikeaksi vain siksi, että hän tietää oman arvonsa.

O Onnellisuus. Ihmeellinen käsite, jota kaikki tuntuvat tavoittelevan, minä myös . Pidän kiitollisuuspäiväkirjaa, jonka avulla yritän löytää jokaisesta päivästä onnen hetkiä. Sen avulla yritän myös visualisoida tulevaisuuden haaveet todeksi.

P Potentiaali. Saisinpa kaiken potentiaalini käyttööni. Sitä rajoittaa pelko siitä, mitä muut ajattelevat ja pelko siitä, mitä tapahtuu, kun astuu tuntemattomaan.

Q Queen. Luukutin nuorena Queenin Bohemian Rhapsodya ja osasin biisin sanat ulkoa. Nyt elokuvan myötä Queen on ollut taas paljon mielessä, ja kuuntelemme heidän musiikkiaan myös poikani kanssa.

R Rakkaus. Olisi tärkeää olla itselleen ja muille lempeä. Rakkaus ja koulutus pelastaisivat tämän maailman.

S Suora lähetys. Inhoan ja rakastan suoria lähetyksiä. Teen niitä jatkuvasti radiossa, mutta myös säännöllisesti televisiossa. Viimeiset 30 sekuntia ovat kamalat, sitten punainen valo syttyy ja se on menoa. En edes halua tottua suoriin lähetyksiin. Adrenaliini saa minut onnistumaan.

T Toiminta. Olen toiminnan ihminen ja huono olemaan paikoillani. Välillä tuntuu, etten saa mitään tehdyksi, mutta kun haluan, saan nopeasti asioita aikaan. Silloin siivoan, maksan laskut ja kokkaan neljä ruokalajia kerralla.

U Uni. Olen lapsesta saakka jännittänyt nukkumaanmenoa etenkin vieraissa paikoissa. Nukun aina liian vähän, koska en malta mennä ajoissa sänkyyn. Herään myös todella usein kolmelta enkä saa enää unta.

V Veljet. Toinen veljeni on lentäjä ja toinen on fyysikko. Siskoni on toimittaja. Ihailen heitä muun muassa siksi, että he ovat saaneet koulunsa päätökseen, kuntaas eräs A. Hautala näyttää roikkuvan valtiotieteellisessä tiedekunnassa lopun ikänsä. Olemme kaikki hyvin samannäköisiä, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Minä olen esimerkiksi paljon heitä äänekkäämpi ja temperamenttisempi.

W Winner. En pidä lautapeleistä, koska olen aika huono häviäjä. Olen menettänyt miljoona kertaa hermoni Aliaksessa. Olen kuitenkin juontanut monenlaisia kilpailuja. Haluaisin, että kaikki saisivat voittaa ja minun on mahdotonta hyvästellä häviäjiä. Sydämeni särkyy joka kerta!

X X-mas. Rakastan joulua. Minun puolestani joululauluja saa alkaa tykittää jo lokakuussa. Pidän perinneruuista, lahjojen antamisesta ja joululeffoista, joissa on onnellisia perheitä. Joulun päätyttyä homma täytyy kuitenkin panna nopeasti pakettiin. Ahdistun, jos näen joulufiilistelyä väärään vuodenaikaan.

Y Ystävät. Minulla on onneksi ollut aina paljon ystäviä. Olen saanut uusia ystäviä jokaisessa elämänvaiheessani. He ovat yksi elämän suurimmista rikkauksista.

Z Z-kirjaimet sanassa pizza. Vaikka rakastankin fine diningia ja erilaisia ravintoita, lempiruokani on kuitenkin pizza. Yksinkertainen margherita on makuuni, ja on mahtavaa, kun napolilaisuunit ovat rantautuneet suomalaisiin pizzerioihin.

Å Åbo. Lähdin ystävieni kanssa parikymmentä vuotta sitten ensimmäistä kertaa Ruisrockiin Turkuun. Päätimme nukkua henkilöautossa, jonka takapenkit kaadoimme. Koska Suomessa kesällä tulee yöllä kylmä, pakkauduimme peittoihin ja makuupusseihin. Heräsimme järkyttävään helteeseen, ja auto oli tulikuuma. Sen jälkeen olen pyrkinyt yöpymään hotellissa.

Ä Äiti. Äitini on viisas ja auttanut minua aina monin tavoin. Se, että olen saanut tulla äidiksi, on ollut suurin kokemani onni.

Ö Ö-ravintola. Se sijaitsee Tallinnassa ja olen halunnut käydä siellä jo pitkään. Ravintoloitsijat ovat kotoisin Saarenmaalta, ja menu saa inspiraationsa pohjoisen luonnosta.

Tämä on Glorian artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloria.

Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt kesä-heinäkuun 2019 Gloriassa.

Kuka?

Anni Hautala, 37, juontaja. Asuu perheineen Helsingissä.

Harrastaa ruokaa ja mökkeilyä.

Opiskellut valtiotieteitä.

Marsupilami

Kumma juttu, miten tuokin nainen luulee olevansa ainoa ihminen, joka menee aamulla kuudeksi töihin. Moni menee, ja tekee vielä täyden työpäivän siihen päälle.
Jotain vikaa pitää olla ihmisissä tuossa perheessä(samoin kun sen toisen aamulänkyttäjän), jos siellä ei voi elää normaalisti aamuisin.

Vierailija

"Opiskellut valtiotieteitä"... Miksi ihmeessä nelikymppinen edelleen kehuskelee sillä, että on 15 vuotta sitten päässyt sisään yliopistoon? Hän on muutaman johdantokurssin siellä suorittanut ja jättänyt opinnot kesken, siinä ei ole mitään mainitsemisen arvoista. Pelkästään noloa hokea edelleen opiskelevansa, ja 15 vuotta sitten kesken jätetyistä opinnoista jauhaminen ei todellakaan anna hänestä yhtään fiksumpaa kuvaa, vaikka sitä yrittääkin. Selvästi kova paikka hänelle, kun itsellä ei ole mitään koulutusta, tuossa haastattelussakin sanoo, että koulutus pelastaisi maailman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla