Kuvat
Milka Alanen, Liisa Valonen, Jouni Harala, Amanda Aho, Tuomas Kolehmainen ja Piia Arnould
Kuka se siinä askartelee?
Kuka se siinä askartelee?

Julkisuudesta tutut henkilöt kertovat Me Naisten Unelmakartta-juttusarjassa menneistä, nykyisistä ja tulevista unelmistaan. Arvaatko, ketkä ovat tehneet nämä unelmakartat? 

Me Naisten Unelmakartta-juttusarjassa tunnetut ihmiset kertovat, miten heidän unelmilleen kävi, ja millaisia asioita he haluavat vielä saavuttaa elämässään. Haastateltavat askartelivat myös unelmakartan.

Unelmakartan voi toteuttaa vaikkapa leikkaamalla aikakauslehdistä kuvia, joista tulee hyvä mieli ja jotka kuvastavat omia haaveita. Unelmakarttaan voi myös kirjoittaa tai leikata lehdistä motivoivia sanoja ja lauseita. 

Unelmakartan avulla voi konkretisoida unelmia ja tavoitteita. Sen tekeminen saattaa auttaa haaveiden toteuttamisessakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokosimme alle Me Naisten Unelmakartta-jutuissa nähdyt unelmakartat. Sinun tehtäväsi on arvata, kuka tunnettu henkilö on kunkin haaveen ja unelmakartan takana! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Unelma: Haluan oppia nukkumaan paremmin

Tämän unelmakartan tekijä haaveili kirjailijan ammatista ennen kuin päätyi nykyiselle alalleen. Unelmakartassaan hän haaveilee luonnon rauhasta, matkustamisesta ja paremmista unista. Näin hän kertoo unelmistaan: 

”Olen tyytyväinen elämääni enkä etsi mitään. Pilke silmäkulmassa voisi sanoa, että en pyri jatkuvasti kehittymään ihmisenä. En unelmoi mistään sellaisesta, että ”nyt olen löytänyt rauhan” – vaikka monen mielestä voisin sen varmaan löytääkin. 

Unelmoin siitä, että oppisin nukkumaan paremmin ja menemään sänkyyn aikaisemmin. Nukahtaminen on vaikeaa, kun liian paljon asioita pyörii päässä.

Haaveilen myös luonnonläheisemmästä elämästä. Minulla on luonnon ja meren kaipuu.”

2. Unelma: Toteutan suuria musiikkihaaveita

Tämän unelmakartan tekijä on avannut juhlakauden, haaveilee showsta sekä haluaa olla simply the best. Näin hän kertoo:

”En ole koskaan haaveillut lottovoitosta tai omasta paratiisisaaresta. Arvostan enemmän taloudellista varmuutta kuin mieletöntä rikastumista ja olen tyytyväinen, että olen voinut saavuttaa sen. Rahankäyttöni ei ole muuttunut ollenkaan kymmenessä vuodessa. Olen ylpeä siitä, ettei minun ole tarvinnut rakennuttaa palatseja ympärilleni.

Minulla on tapana suunnitella pitkälle. Tiedän suunnilleen, mitä kymmenen vuoden päästä tapahtuu. Stadionin keikat pyörivät mielessä jo kauan sitten. Olen toteuttamassa urani suurimpia musiikillisia haaveita ja tunnen olevani valmis niihin.”

3. Unelma: Haluan rauhaa, mutten lomaa

”Ihmisyys vaatii varjelua”, lukee tämän julkisuudesta tutun henkilön unelmakartassa. Kartasta löytyy myös kippistelyä ja merenrantakohteiden kuvia. Näin unelmakartajn tekijä kertoo:

”En ole haaveilijatyyppi, ja minulla on ollut vain vähän ääneen lausuttuja unelmia. Yksi niistä on kuitenkin ollut, että saisin elää meren äärellä. Nyt saan. Siirtymä sujui helposti, kun mieheni luona oli tilaa niin ajatuksille kuin lapsille.

Vaikka haaveilen rauhasta, olen lakannut haaveilemasta lomasta. Koko konsepti on minulle vieras: kaksi viikkoa Thaimaassa jouluna on aivan absurdi käsite.

Työni on niin epäsäännöllistä, että ajattelen olevani koko ajan vähän lomalla ja vähän töissä. Minulla riittää aamuja, jolloin voin nukkua pitkään ja lukea kirjaa koko päivän. Vaikka leikkasin unelmakarttaani rantakuvan Balilta, en minä osaa sitä kalenteriini sijoittaa.”

4. Unelma: Omakotitalo, joita tulikin kaksi

Perhe, golfkenttä ja terveellinen ruoka ovat esillä tässä unelmakartassa. Kartan tekijä kertoo elämästään näin: 

”Kun asuin lapsena kerrostaloasunnossa Koroistentiellä Ruskeasuolla, haaveilin niin kovasti omakotitalosta, että piirtelin niistä pohjapiirustuksia. Vanhempani eivät olleet erityisen hyvätuloisia, mutta he saivat säästettyä omakotitaloon, kun olin 9-vuotias. Oli aivan ihanaa olla Kantsun kimmoja! Minulla oli Kannelmäessä paljon kavereita. Pidimme nuorena hauskaa, ja välillä meni aika kovaakin.

Jos olisin tiennyt, että elämästä tulee tällainen ja että saan kaksikin omakotitaloa, olisin miettinyt, että apua, miten klaaraan tämän kaiken. Mutta kaikki on tullut pikkuhiljaa, ja on tuntunut siksi luontevalta.”

5. Unelma: Sisäinen rauha ja luottamus tulevaisuuteen

Yllä oleva unelmakartta on kauniiden luontokuvien lisäksi täynnä tekstiä. ”Elämä jatkuu” ja ”selviämme yhdessä” ovat myös suurempia teemoja kartan tekijän elämässä, kuten jutusta käy ilmi: 

”Vanhempieni kohtalo on vaikuttanut valintoihini. Olen ymmärtänyt, että omia juttuja täytyy uskaltaa viedä eteenpäin. Koskaan ei voi tietää, kuinka paljon on aikaa tai miten elämä menee.

Minulla ei ollut unelmia lapsena. Kukaan ei ollut ikinä kertonut minulle, että sellaisia voisi olla.

Unelmoin tasapainon löytymisestä ja säilymisestä. Siitä, että asiat olisivat balanssissa ja saavuttaisin sisäisen rauhan. Saisin vielä lisää vahvistusta siihen, että tulevaisuuteen voi luottaa. Ettei koko ajan tarvitsisi miettiä, mitäköhän huominen tuo tullessaan.”

6. Unelma: Asua Berliinissä

Jos edellinen kartta oli tekstipainotteinen, löytyy tästä kartasta lähinnä kuvia – sekä runonpätkä. Paljastettakoon, että kartan laati kirjailija. Näin hän kertoo:

”Mietin joskus, että olisi ihana asua jugendneliöissä, talossa, jossa on veräjähissi ja koristemaalauksia rappukäytävässä. Perheenä sellaiseen ei ole varaa, mutta ehkä joskus. Kenties sitten kun poikani asuvat jo omillaan, pääsen toteuttamaan tämän unelman.

Toivon myös, että voisin joskus asua vähän aikaa ulkomailla, mieluiten Berliinissä. Olisi hienoa haahuilla siellä ihmisten joukossa, tutustua johonkin paikkaan perin pohjin ja muuttaa passiivinen saksantaitoni aktiiviseksi.

Ja kirjoittaa samalla kirjoja, joita kaikki lukisivat ja jotka saisivat kaikki mahdolliset palkinnot.”

7. Unelma: Parisuhteen jatkuminen

Tämän unelmakartan tekijän onni löytyy arjesta. Hän valitsi karttaan myös sellaisia lausahduksia kuin ”asenteiden muuttaja” ja ”vastaus löytyy lapsesta”. Näin kartan tekijä kertoo: 

”Nyt unelmoin ainoastaan siitä, että parisuhteemme jatkuu tällaisena. Olen tasainen tyyppi, todellinen keskitien kulkija. En ole koskaan hurahtanut mihinkään tai kokenut tunteiden vuoristorataa. Elämä saa olla mieluummin arkista aherrusta.

Elämme varmaankin erilaista arkea kuin mitä meistä kuvitellaan. Aikani uppoaa arjen haasteisiin. Emme juurikaan matkustele. Yksi haaveistani onkin, että ensi vuonna pääsisimme yhdessä johonkin lämpimään. Haluaisin nähdä lasten riemun, kun he vielä suostuvat reissuun kanssamme.”

8. Unelma: Olla vapaa lääkkeistä ja kivuista

Vammat veks! julistaa tämä unelmakartta. Sen keskiössä on myös sana NYT. Kartan tekijä kertoo, että hänen unelmansa ovat muuttuneet pieniksi, mutta sitäkin arvokkaammiksi: 

”En haaveillut urani aikana valmentamisesta, mutta onnettomuuden jälkeen aloin nähdä asian toisessa valossa. Enää minua ei kiinnostanut kilpailu, vaan se, että saisin ihmiset innostumaan liikkumisesta. 

En ole käyttänyt onnettomuuden jälkeen pisaraakaan alkoholia. Haluan, että mieleni on skarppi. Vihaan opiaattipohjaisia kipulääkkeitä, sillä ne sumentavat pään. Toiveeni olisi, että voisin jonain päivänä olla kokonaan vapaa lääkkeistä ja kivuista.”

9. Unelma: Purjehdusreissu ja matka Yhdysvaltoihin

Pirteän pinkistä unelmakartasta löytyy paljon eläimiä, maapallo sekä kirjan kuva. Sen tekijä kertoo jutussa, että hänellä ja hänen puolisollaan on varsin erilaiset haaveet: 

”[Puolisoni] kävi hiljattain baristakurssin ja unelmoi pyörän päällä liikkuvasta pikkukahvilasta sekä höyrylaivoilla matkustamisesta. Minä puolestani purjehdusreissuista ja siitä, että pääsisin joskus tapaamaan Yhdysvalloissa asuvia etäisiä sukulaisiani.

Erilaiset haaveet saattavat tarkoittaa sitä, että vielä tulee aikoja, jolloin teemme tahoillamme eri juttuja. Ehkä meillä eläkepäivinä voisi olla jännittävä deittailusuhde, jossa kohtaamme silloin tällöin eri puolilla maailmaa?”

10. Unelma: Matka Uuteen-Seelantiin

Tästä unelmakartasta löytyy villasukkia, etukyykkyjä ja lumisia maisemia – sekä onnen läikähdyksiä. Sen askarrellut henkilö kertoo haastattelussa menetyksestä ja potee ilmastoahdistusta:

”Kun olimme kolmekymppisiä, [puolisoni] syytti minua kerran siitä, ettei minulla ole mitään unelmia. Löin pöytään yhden – tahtoisin matkustaa Uuteen-Seelantiin. Vuonna 2016, lapsemme menetyksen jälkeen, päätimme tehdä unelmasta totta. Teimme matkan poikien kanssa, ja maa oli todella uskomattoman kaunis.

Tuolloin en vielä osannut ajatella, että isolla porukalla maapallon toiselle puolelle lentämisessä olisi mitään väärää.

Sittemmin matkahaaveisiin on tullut kitkerä sivumaku. Ajattelevana ihmisenä ilmastonmuutos on pakko ottaa huomioon. Omia matkahaaveitaan pitää suhteuttaa. Miten mielekkäitä ja oikeutettuja ne oikeastaan ovat?”

11. Unelma: Että jälkikasvu löytäisi paikkansa

Tummasävyistä sielukkuutta, lukee tässä unelmakartassa. Sen tekijä on muusikko, joka valitsi karttaansa myös luontokuvia ja soittimia. 

”Unelmoin välillä rauhasta ja hiljaisuudesta. On tavallaan siunaus, että olen kiertävässä bändissä, joka keikkailee paljon. Joskus pääsen myös olemaan yksin työhuoneella. Tarvitsen sitä. Olen hiljaa itseni kanssa tai käyn avannossa ja saunassa.

Haaveilen siitä, että jälkikasvu löytää oman paikkansa ja voi tehdä asioita, jotka ovat heille tärkeitä. Se on hyvä toive tässä oudossa maailmassa. Toivon mukaan meillä on tytärteni kanssa hyvät, avoimet välit.”

12. Unelma: Leffasoundtrackin tekeminen

Tämä askartelija valitsi karttaansa Jennifer Lopezin, lentokoneen ja tekstin ”Kapinahenkeä!”. Näin hän kertoo unelmistaan:

”Rakastan elokuvia, ja haluaisin tehdä joskus leffasoundtrackin. Mieluiten johonkin vähän surulliseen rakkauselokuvaan.

Mielessäni on myös monia mikrounelmia, joiden toteuttaminen on kiinni vain töihin tarttumisesta. Haluaisin esimerkiksi olla parempi kitaristi ja soittaa törkeän hienon kitarasoolon, mutta se tarkoittaa, että minun pitäisi oikeasti panostaa harjoitteluun.”

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla