Kodin Kuvalehti
”Oman polun voi löytää monin tavoin”, muistuttaa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.
”Oman polun voi löytää monin tavoin”, muistuttaa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

Minkä neuvon lastenpsykiatri Jari Sinkkonen haluaisi antaa lakkiaisiaan tai valmistujaisjuhliaan viettäville nuorille?

”Nyt toukokuussa tulee kuluneeksi 50 vuotta ylioppilaskeväästäni. Olin lakin saadessani juuri täyttänyt 18 vuotta ja soitin koulun juhlassa Vuohen tanssin huilulla.

Pyrin Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan, mutta en päässyt sisään. Itse asiassa kukaan perheessämme ei ole päässyt ensi yrittämällä sinne, minne on pyrkinyt.

Minulle tarjottiin paikkaa Sibelius-Akatemiassa, mutta aloitin valtiotieteellisessä. En ymmärrä miksi, sillä ne opinnot eivät olleet minua varten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Meille tuli kotiin Uusi Suomi sunnuntaisin. Heinäkuisena sunnuntaina lehdessä oli ilmoitus lääketieteen opinnoista Sveitsissä. Jos ilmoitus olisi ollut tiistain numerossa, en olisi koskaan nähnyt sitä ja laittanut papereita vetämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin huojentunut, kun pääsin opiskelemaan Fribourgiin Sveitsiin. Suhteeni äitiin oli ollut aivan liian läheinen, eikä muutto Helsinkiin olisi auttanut irrottautumisessa.

Myöhemmin omat lapset ovat seuranneet polkujani: Elina opiskeli valtiotieteellisessä, ja Juhanista tuli muusikko. Olisipa somaa, jos joku menisi lääketieteelliseen, vihjailin kuopuksellemme Katariinalle, mistä hän vieläkin kuittailee minulle. Katariinasta tuli lääkäri.

Vanhemmille sanoisin, että nuoren kanssa kannattaa opintojakin miettiä. Tuli mitä tuli, vanhemman tehtävä on olla tukena. Iloissa, mutta etenkin silloin, kun kaikki menee pieleen.

Valmistuvalle nuorelle sanoisin tänään: ”Älä turhaan kiirehdi ja paahda, mikään ei häviä. Uskalla antaa aikaa kavereille, harrastuksille ja kulttuurille, sillä siten mieli pysyy parhaiten koossa. Ja jos ovet opintoihin eivät heti aukea, muista, että oman polkunsa voi löytää monin tavoin.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

RP-OK

Suurin osa, toivottavasti, valmistuu tai muuten vaan menee tuottaviin töihin eikä muita kuormittaviin ns. parempiin töihin.
Ei yksikään lääkäri tai psykologi ymmärrä mistä heidänkin eurot tulee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla