ET

Jukka Rintala ponnisti Porista muotimaailman huipulle.

Ammatinvalintatunnilla koulussa piti kirjoittaa paperille, mitä aikoo tehdä isona. Opettaja luki toiveet ja sanoi kovaan ääneen: ”Yksi teistä luulee tietävänsä, mitä hänestä tulee.”

Se olin minä. Tiesin 12-vuotiaasta lähtien haluavani muotisuunnittelijaksi. Se ei ollut Porissa vuonna 1964 tavallista, mutta onneksi isäni ja äitini tukivat luovia haaveitani. Nuorta ei saa latistaa.

Ura omin voimin

Olin aikeissa pyrkiä Taideakatemiaan, mutta sitten työt seurasivat toisiaan, ja maalaaminen jäi mekkojen varjoon. Valitsin pienyrittäjän ja freelancerin tien ja loin urani omin voimin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1980–1990-luvuilla minulla olisi ollut tilaisuus lähteä tekemään uraa Yhdysvaltoihin tai Dubaihin. Kirsti Paakkanen sanoi, että ”jos Jukka olisi New Yorkissa, hän olisi varmaan miljonääri”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työt pitivät minut kuitenkin Suomessa, ja hyvä niin. Ajattelin realistisesti, että jos en täällä pärjää, niin mitä teen ulkomailla?

Käyttövaate voittaa glamourin

Lama-aika 90-luvulla kaatoi monta isoa vaatetusteollisuuden toimijaa, ja työt kävivät vähiin. Silloin piti vain itse rohkeasti lähestyä asiakkaita. Miljonääriä minusta ei tullut. Mutta mitä tekisin, jos minulla olisi paljon rahaa, mutta ei ideoita?

Suomalaisilla on tapa lokeroida ihmisiä. Minustakin on yritetty tehdä pelkkää Linnan juhlapukujen tekijää. Glamour toki nostaa mielialaa kaikkina aikoina, mutta käyttövaatteen suunnittelun oppiminen on tärkeämpää kuin juhlamuodin luominen.

Vaatetusteollisuus on ollut minun korkeakouluni. Sellainen mahdollisuus puuttuu nyt monilta.

Mitä minä miljoonilla tekisin?

En syntynyt kultalusikka suussa, ja se on hyvä, olen joutunut tekemään kaiken itse. Kaikki toivomani asiat ovat tulleet tielleni ennemmin tai myöhemmin. Kuulostaa naiivilta, mutta niin se on: kun on pitkäjänteinen ja uskoo omaan näkemykseensä, se kääntyy omaksi hyödyksi.

Sarjassa ihmiset kertovat, millaisen neuvon antaisivat nuoremmalle itselleen.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Jukka Rintala

  • 66-vuotias muotisuunnittelija.
  • Kesällä näyttelyt Savonlinnassa ja Laukon kartanossa, joissa on esillä sekä pukuja että maalauksia.
Vaikea asia

Suomessa ei ole juhlia joissa tarvitsisi iltapukua.Ja jos tarvitsisi sellaisen aivan ja varmasti jokin ei toimi.Jos on nuori lihaton nainen jokin loiko voi jotenkin sopia.Onkohan edes kankaita saatavilla.Juhlapuvun pitaa sopia malliltaan kantajalle.Sen pitaa kiristaa maaratyista paikoista.Koska se on juhlapuku se ei muutkin kayttoon sovi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla