Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.
”Tuuli riepottelee hautausmaalle paljon oksia puista. Ei ole iso työ täällä käydessä kerätä muutama risu”, Pirkko-Liisa sanoo.
”Tuuli riepottelee hautausmaalle paljon oksia puista. Ei ole iso työ täällä käydessä kerätä muutama risu”, Pirkko-Liisa sanoo.

Pirkko-Liisa Marttinen hakee rauhaa eläinten hautausmaalta Helsingin Keskuspuistosta.

Metsän ympäröimänä, kaukana kaupungin kiireistä sijaitsee erityinen hautausmaa. Kynttilät tuikkivat haudoilla ympäri vuoden, mutta joulun aikaan hautausmaalla vallitsee erityinen tunnelma, kun ihmiset saapuvat sytyttämään kynttilän edesmenneen perheenjäsenen muistoksi. Kynttilät syttyvät niin Rikulle, Arjalle, Serille, Penille kuin Misullekin – rakkaille edesmenneille lemmikeille.

HESYn ylläpitämä eläinten hautausmaa sijaitsee Helsingin Keskuspuistossa, jossa se on ollut jo vuodesta 1947. Alueelle on haudattu monenlaisia rakkaita lemmikkejä: lähes 3000 haudan joukosta löytyy kissojen ja koirien lisäksi niin siilejä, undulaatteja, hamstereita kuin etanakin. Hevosenkin voi haudata hautausmaalle, mutta vain tuhkauurnassa.

Kaksi ensimmäistä englanninvinttikoiraansa, Vallun ja Nikin, hautausmaalle haudannut Pirkko-Liisa Marttinen vierailee haudalla vähintään kaksi kertaa kuukaudessa. Joulunaika ei ole poikkeus: ensin hauta käydään putsaamassa noin viikkoa ennen, jotta aattona voi rauhassa tulla sytyttämään kynttilät ja pysähtymään hetkeksi haudan äärelle, metsän keskelle.

– Se kauhea kiire ja minuuttiaikataulu, mikä meillä monesti on, helpottaa metsässä. Se vaan jää jonnekin, kun puhdistaa hautaa ja katsoo, että se on nätti. Jollekin se rauhoittuminen voi olla vaikka juoksulenkki, mutta minulle se on tämä metsä.

Aika helpottaa

Vallu oli Pirkko-Liisan ensimmäinen koira, jonka saamiseksi oli toivottu vanhemmilta lupaa jo pitkään. Kun Pirkko-Liisa ja pieni Vallu-poika lopulta kohtasivat, se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

– Koko sydämestäni rakastuin häneen. Saatiin kulkea yhdessä 10 vuotta, kunnes pitikin jo sitten etsiä hänelle paikkaa täältä hautausmaalta.

Pirkko-Liisan äiti kertoi tyttärelleen eräänä päivänä unesta, jossa Vallu oli lähtenyt uimaan ja uponnut veden alle. Rannalla olijat olivat huutaneet koiran perään, kunnes sen pää oli ilmestynyt vedenpinnan yläpuolelle ja kaikki olivat helpottuneita siitä, että koira selviää. Pian Vallu oli kuitenkin uponnut uudestaan eikä enää noussut.

Vallun kohtaloksi koituikin suurempi koira, joka puraisi Vallua nivuseen. Vallu joutui pureman takia leikkaukseen, johon tiedettiin liittyvän riski sydämen pysähtymisestä. Lääkäri ehti leikkauksen jälkeen tulla kertomaan Pirkko-Liisalle, että kaikki oli mennyt hyvin ja Vallu pääsee kotiin. Ennen lähtöä lääkäri tuli kuitenkin takaisin.

– Olin laittamassa takkia päälle ja ihmettelin, miksi eläinlääkäri tulee halaamaan. Kävikin ilmi, että Vallun sydän ei kuitenkaan ollut kestänyt ja hän oli menehtynyt. Kaikki meni juuri niin, kuin siinä unessa.

Myöhemmin, kun eläinten hautausmaan työntekijä tuli näyttämään Vallulle varattua hautapaikkaa, ei Pirkko-Liisa meinannut uskoa silmiään. Aivan haudan edessä kasvoi suuri mänty – juuri sellainen, jonka kohdalle Pirkko-Liisan äiti oli kertonut unessa Vallun lopulta uponneen.

– Aina kun tulen käymään ja näen tämän männyn, muistan myös sen unen. Vaikka siihen liittyy surullinen muisto, saan tämän männyn näkemisestä valtavasti voimaa.

“Elämäni suuri rakkaus” – “Unohtumaton ystävämme”

Kynttilät on nyt sytytetty, lumi harjattu pois hautakiven päältä ja lumen alta paljastuneet havunoksat tuoksuvat ja vievät ajatukset jouluun. Kun ilta pimenee, kymmenet ja sadat kynttilät hehkuvat hämärässä.

– Vaikka tänne ei olisikaan haudattu omaa eläintä, suosittelen silti käymään täällä. On uskomaton tunne kävellä kynttilämeren keskellä ja katsella kauniita hautoja. On hyvä kysyä itseltään, pitääkö olla koko ajan niin kova kiire. Kyllä se kinkku ottaa uunissa sen verran aikaa, että tänne ehtii pienen lenkin tehdä. Se antaa uskomattoman paljon takaisin, Pirkko-Liisa sanoo.

Alueesta pitävät huolta vapaaehtoiset, mutta haudan omistajan on itse tuotava paikalle kivi tai muistolaatta, josta ilmenee, minkä niminen eläin paikalle on haudattu. Muistokiviin on maalattu kauniita muotokuvia ja kaiverrettu runoja, haudoille on tuotu lempileluja tai vaikkapa tuoreita porkkanoita edesmenneelle lemmikkikanille. Muistolaattojen avulla halutaan muistaa edesmennyttä eläinystävää persoonallisella tavalla.

– Eläin on perheenjäsen. Ei se ole mikään tavara, joka otetaan esille vain silloin kun sitä tarvitaan. Lemmikin pitäminen opettaa, että ei voi ajatella vain itseään vaan täytyy osata ottaa toisenkin tarpeet huomioon, Pirkko-Liisa sanoo.

 

Monacon prinsessa Stephanie on erityisen viehtynyt sirkuksesta. Kuva: MVPhotos
Monacon prinsessa Stephanie on erityisen viehtynyt sirkuksesta. Kuva: MVPhotos

Monacon prinsessa Stephanie piristi kuninkaallista kenttää tekemällä, mitä huvitti. Vaikka karkaamalla sirkukseen.

Monacon prinsessa Stephanien yksityiselämä on saanut vannoutuneimmatkin kuninkaallisperheiden ihailijat nostelemaan kulmakarvojaan, viimeistään siinä vaiheessa, kun hän alkoi vuonna 2001 seurustella naimisissa olleen sveitsiläisen norsunkouluttajan Franco Knien kanssa ja muutti lapsineen miehen luo kiertävään sirkukseen.

Se oli kuitenkin vain yksi skandaali pitkässä skandaalien ketjussa. Ensimmäinen ja surullisin niistä tapahtui vuonna 1982, kun silloisen hallitsijaparin Rainierin ja Gracen nuorin lapsi lävähti täysillä julkisuuteen äitinsä kuoleman yhteydessä. Maailman toiseksi kuuluisimmassa kuninkaallisessa autokolarissa (kuuluisimman uhri on tietysti prinsessa Diana) kuoli ihailtu ja ylistetty äiti, entinen ihailtu ja ylistetty Hollywood-näyttelijä, joka ennen avioliittoaan tunnettiin nimellä Grace Kelly. Maaseutuasunnoltaan palaamassa olleet äiti ja tytär suistuivat serpentiinitieltä rotkoon, ja vain tytär jäi henkiin.

Heti aluksi spekuloitiin, olisiko 17-vuotias ja siis alaikäinen Stephanie ollut ratissa, mutta myöhemmin on selvitetty, että Grace sai ajaessaan ilmeisesti sairaskohtauksen.

Tapahtuma tietysti mullisti Stephanien elämän, eikä hän pukahtanut asiasta mitään ennen kuin 20 vuotta myöhemmin. Vuonna 2002 hän sanoi, ettei kukaan voi ymmärtää, kuinka paljon hän on kärsinyt ja kärsii edelleen äitinsä kuolemasta.

Turvamiehiä, sirkusta, norsuja

Stephanien norsunkouluttajapoikaystävä Franco Knie oli vaatimattomasta tittelistään huolimatta varakasta sveitsiläistä sirkussukua. Suhde kesti vuoden päivät, minkä jälkeen Stephanie meni naimisiin samaan sirkusseurueeseen kuuluneen Adans Lopez Perezin kanssa. Sekin liitto kesti vuoden. Nykyään Stephanie on jättänyt sirkushommat ja palannut lapsineen Monacoon, jota hänen perheensä on hallinnut 1200-luvulta asti.

Stephaniella on kolme lasta, Louis, 25, Pauline, 24, ja Camille, 19. Kahden ensimmäisen isä on Stephanien entinen henkivartija Daniel Ducruet, ja kolmannen isä tiettävästi hovin entinen turvallisuuspäällikkö Jean Raymond Gottlieb. Virallista ilmoitusta nuorimman lapsensa isästä Stephanie ei ole tehnyt.

Ducruet jäi paparazzien linssiin seurassaan belgialainen Miss Paljasrinta.

Stephanien nuorimmalla lapsella Camillella ei ole asemaa Monacon perimysjärjestyksessä, koska sääntöjen mukaan oikeus on vain avioliitossa syntyneillä lapsilla. Samassa vanhoillisessa perimysjärjestyksessä pojat yhä edelleen ohittavat tytöt.

Stephanien vanhemmat Grace Kelly ja prinssi Rainier. Ruhtinatar Grace kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, jossa myös Stephanie oli mukana.
Stephanien vanhemmat Grace Kelly ja prinssi Rainier. Ruhtinatar Grace kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, jossa myös Stephanie oli mukana.

Henkivartija Ducruet oli naimisissa alkaessaan seurustella Stephanien kanssa, ja hänen vaimonsa oli raskaana, kun skandaalinkäry alkoi levitä julkisuuteen. Stephanie ja Ducruet menivät naimisiin muutama vuosi myöhemmin, kun heidän yhteiset lapsensa olivat jo syntyneet. Vuoden kuluttua häistä Ducruet jäi paparazzien linssiin seurassaan belgialainen Muriel Mol-Houteman, joka oli juuri kruunattu kotimaassaan vuoden 1995 Miss Paljasrinnaksi.

Vaikeaahan tässä kieltämättä on olla silmiään pyörittelemättä.

Vaikka Stephanien yksityiselämälle on helppo hymähdellä, ei hänen isoveljensä, Monacon nykyinen ruhtinas Albert, ole ollut sen puhtaampi pulmunen. Häntä ei ole silti koskaan karkotettu asumaan Alpeille tai suljettu pois isänsä testamentista, kuten Stephanie. Albertin toilailuja on isäpapan ja hovin toimesta luultavasti ennemminkin suojeltu ja peitelty kuin paheksuttu.

Muotia, uimapukuja, poppia

1980-luvulla prinsessa Stephanie käytti asemaansa ja suhteitaan kokeillakseen asioita, joita moni parikymppinen haluaa tänä päivänäkin kokeilla. Hän oli vuonna 1983 harjoittelussa Christian Diorin muotitalossa, jota johti silloin Marc Bohan. Stephanie ystävystyi siellä Alix de la Comblen kanssa. He päättivät lähteä yhdessä Diorilta luodakseen oman luksus­uimapukumalliston. Stephanie myös esiintyi itse omien uimapukujensa mallina, mikä tietysti lisäsi median ja yleisön kiinnostusta. Esimerkiksi The Washington Postissa Pool Position -nimistä mallistoa kutsuttiin ”provosoivaksi”.

Stephanie ja hänen yhtiökumppaninsa Alix de la Comble (vas.) esittelivät itse oman graafisen uimapukumallistonsa.
Stephanie ja hänen yhtiökumppaninsa Alix de la Comble (vas.) esittelivät itse oman graafisen uimapukumallistonsa.

– Halusin tehdä jotain omaa juttuani sen sijaan, että vain lekottelisin, Stephanie kertoi lehdelle antamassaan haastattelussa.

– Halusimme myös näyttää ranskalaisille muotipiireille, että kaksi nuorta naista pystyvät tähän. Siellä nimittäin kuvitellaan, etteivät nuoret osaa mitään, hän jatkoi.

Uimapukumallistoa tehtiin kaksi vuotta. Stephanie oli aikeissa ryhtyä myös malliksi, ja sopimuksiakin oli tulossa, mutta varsinainen mallinura tyrehtyi ilmeisesti isä-Rainierin vastustukseen.

Stephanie tuotti itse esikoissinkkunsa Ouraganin ja sen englanninkielisen version Irresistiblen. Ouragan on edelleen yksi parhaiten myyneistä singleistä Ranskassa.
Stephanie tuotti itse esikoissinkkunsa Ouraganin ja sen englanninkielisen version Irresistiblen. Ouragan on edelleen yksi parhaiten myyneistä singleistä Ranskassa.

Stephanie teki myös nimeään kantavan hajuveden vuonna 1989 ja lyhyen popuran, jonka suurin hitti oli vuonna 1986 ranskaksi levytetty euroviisuhenkinen Irresistible.

Hyväntekeväisyyttä monacolaisittain

Nyt Stephanie on 53-vuotias, eikä hänen yksityiselämästään ole juuri kohistu vuosituhannen vaihteen sirkussuhteiden jälkeen. Hän asuu Villa Clos Saint-Martinissa Monacossa, siskonsa Carolinen naapurissa. Muodin ja musiikin sijaan hän on aikuisena toiminut erilaisissa järjestöissä, kuten kuninkaallisilla on tapana. Hän on esimerkiksi YK:n aidsin vastaisen UNAIDS-ohjelman hyväntahdon­lähettiläs ja Monacon sirkusfestivaalin suojelija. Hänen nimeään kantaa myös Princess Stephanie Youth Center, joka muun muassa järjestää monacolaisille nuorille kesäleirejä Etelä-Ranskassa.

Stephaniella on kaksi   norsua, Baby ja Népal, jotka veli-Albertin mukaan käyskentelevät hänen   takapihallaan. Norsut   pitää rasvata kerran   kuussa yltäpäältä kosteusvoiteella ja niiden kynnet kiillottaa hiomakoneella.
Stephaniella on kaksi norsua, Baby ja Népal, jotka veli-Albertin mukaan käyskentelevät hänen takapihallaan. Norsut pitää rasvata kerran kuussa yltäpäältä kosteusvoiteella ja niiden kynnet kiillottaa hiomakoneella.

Vuonna 2009 Stephanie oli yhden numeron ajan Vogue Paris -lehden vieraileva päätoimittaja. Päätoimittamassaan numerossa hänet ylistettiin yhdeksi 1980-luvun tyyli-ikoneista, ja Stephanie esiintyi sivuilla kuuluisan muotivalokuvaajan Mario Testinon valokuvaamana. Numerossa prinsessa myös ”paljastaa” rakastavansa Mauritiusta ja ihailevansa eteläafrikkalaista Nelson Mandelaa.

Sittemmin Stephanie on ottanut hoitoonsa kaksi sirkuksesta poistettua norsua, Babyn ja Nepalin. Ruhtinas Albertin mukaan norsut käyskentelevät hänen takapihallaan.

Prinsessa Stephanie

Monacon prinsessa Stéphanie Marie Elisabeth Grimaldi, Polignacin kreivitär, syntyi 1.2.1965.

Vanhemmat ruhtinas Rainier ja ruhtinatar Grace. Stephanien veli Albert on Monacon nykyinen ruhtinas.

Kolme lasta Louis (s. 1992), Pauline (s. 1994) ja Camille (s. 1998).

Ollut kahdesti naimisissa ja seurustellut myös ranskalaisen F1-kuski Paul Belmondon ja amerikkalaisen näyttelijän Rob Lowen kanssa.

Tilaajille
”Olen sukuni naisista ensimmäinen, joka sai opiskella niin pitkälle kun halusi. Koen, että olen paljon velkaa tälle yhteiskunnalle”, Outi Alanko-Kahiluoto toteaa. Kuva: Juha Salminen
”Olen sukuni naisista ensimmäinen, joka sai opiskella niin pitkälle kun halusi. Koen, että olen paljon velkaa tälle yhteiskunnalle”, Outi Alanko-Kahiluoto toteaa. Kuva: Juha Salminen

Turvaton lapsuus teki kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodosta, 52, suorittajan, joka lopulta sairastui työuupumukseen. – Painoin omat tarpeeni taustalle. Halusin suojella äitiä, helpottaa hänen taakkaansa, hän muistelee lapsuuttaan. 

”Lähde pois! Jätä meidät rauhaan!” 11-vuotias Outi Alanko huusi isälleen vuonna 1977. Ja isä lähti eikä tullut enää takaisin.

Outin vanhemmat olivat juuri eronneet. Äiti oli muuttanut pois yhteisestä kodista Outin ja hänen kahden sisaruksensa kanssa. Isä oli tullut...