Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.
”Tuuli riepottelee hautausmaalle paljon oksia puista. Ei ole iso työ täällä käydessä kerätä muutama risu”, Pirkko-Liisa sanoo.
”Tuuli riepottelee hautausmaalle paljon oksia puista. Ei ole iso työ täällä käydessä kerätä muutama risu”, Pirkko-Liisa sanoo.

Pirkko-Liisa Marttinen hakee rauhaa eläinten hautausmaalta Helsingin Keskuspuistosta.

Metsän ympäröimänä, kaukana kaupungin kiireistä sijaitsee erityinen hautausmaa. Kynttilät tuikkivat haudoilla ympäri vuoden, mutta joulun aikaan hautausmaalla vallitsee erityinen tunnelma, kun ihmiset saapuvat sytyttämään kynttilän edesmenneen perheenjäsenen muistoksi. Kynttilät syttyvät niin Rikulle, Arjalle, Serille, Penille kuin Misullekin – rakkaille edesmenneille lemmikeille.

HESYn ylläpitämä eläinten hautausmaa sijaitsee Helsingin Keskuspuistossa, jossa se on ollut jo vuodesta 1947. Alueelle on haudattu monenlaisia rakkaita lemmikkejä: lähes 3000 haudan joukosta löytyy kissojen ja koirien lisäksi niin siilejä, undulaatteja, hamstereita kuin etanakin. Hevosenkin voi haudata hautausmaalle, mutta vain tuhkauurnassa.

Kaksi ensimmäistä englanninvinttikoiraansa, Vallun ja Nikin, hautausmaalle haudannut Pirkko-Liisa Marttinen vierailee haudalla vähintään kaksi kertaa kuukaudessa. Joulunaika ei ole poikkeus: ensin hauta käydään putsaamassa noin viikkoa ennen, jotta aattona voi rauhassa tulla sytyttämään kynttilät ja pysähtymään hetkeksi haudan äärelle, metsän keskelle.

– Se kauhea kiire ja minuuttiaikataulu, mikä meillä monesti on, helpottaa metsässä. Se vaan jää jonnekin, kun puhdistaa hautaa ja katsoo, että se on nätti. Jollekin se rauhoittuminen voi olla vaikka juoksulenkki, mutta minulle se on tämä metsä.

Aika helpottaa

Vallu oli Pirkko-Liisan ensimmäinen koira, jonka saamiseksi oli toivottu vanhemmilta lupaa jo pitkään. Kun Pirkko-Liisa ja pieni Vallu-poika lopulta kohtasivat, se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

– Koko sydämestäni rakastuin häneen. Saatiin kulkea yhdessä 10 vuotta, kunnes pitikin jo sitten etsiä hänelle paikkaa täältä hautausmaalta.

Pirkko-Liisan äiti kertoi tyttärelleen eräänä päivänä unesta, jossa Vallu oli lähtenyt uimaan ja uponnut veden alle. Rannalla olijat olivat huutaneet koiran perään, kunnes sen pää oli ilmestynyt vedenpinnan yläpuolelle ja kaikki olivat helpottuneita siitä, että koira selviää. Pian Vallu oli kuitenkin uponnut uudestaan eikä enää noussut.

Vallun kohtaloksi koituikin suurempi koira, joka puraisi Vallua nivuseen. Vallu joutui pureman takia leikkaukseen, johon tiedettiin liittyvän riski sydämen pysähtymisestä. Lääkäri ehti leikkauksen jälkeen tulla kertomaan Pirkko-Liisalle, että kaikki oli mennyt hyvin ja Vallu pääsee kotiin. Ennen lähtöä lääkäri tuli kuitenkin takaisin.

– Olin laittamassa takkia päälle ja ihmettelin, miksi eläinlääkäri tulee halaamaan. Kävikin ilmi, että Vallun sydän ei kuitenkaan ollut kestänyt ja hän oli menehtynyt. Kaikki meni juuri niin, kuin siinä unessa.

Myöhemmin, kun eläinten hautausmaan työntekijä tuli näyttämään Vallulle varattua hautapaikkaa, ei Pirkko-Liisa meinannut uskoa silmiään. Aivan haudan edessä kasvoi suuri mänty – juuri sellainen, jonka kohdalle Pirkko-Liisan äiti oli kertonut unessa Vallun lopulta uponneen.

– Aina kun tulen käymään ja näen tämän männyn, muistan myös sen unen. Vaikka siihen liittyy surullinen muisto, saan tämän männyn näkemisestä valtavasti voimaa.

“Elämäni suuri rakkaus” – “Unohtumaton ystävämme”

Kynttilät on nyt sytytetty, lumi harjattu pois hautakiven päältä ja lumen alta paljastuneet havunoksat tuoksuvat ja vievät ajatukset jouluun. Kun ilta pimenee, kymmenet ja sadat kynttilät hehkuvat hämärässä.

– Vaikka tänne ei olisikaan haudattu omaa eläintä, suosittelen silti käymään täällä. On uskomaton tunne kävellä kynttilämeren keskellä ja katsella kauniita hautoja. On hyvä kysyä itseltään, pitääkö olla koko ajan niin kova kiire. Kyllä se kinkku ottaa uunissa sen verran aikaa, että tänne ehtii pienen lenkin tehdä. Se antaa uskomattoman paljon takaisin, Pirkko-Liisa sanoo.

Alueesta pitävät huolta vapaaehtoiset, mutta haudan omistajan on itse tuotava paikalle kivi tai muistolaatta, josta ilmenee, minkä niminen eläin paikalle on haudattu. Muistokiviin on maalattu kauniita muotokuvia ja kaiverrettu runoja, haudoille on tuotu lempileluja tai vaikkapa tuoreita porkkanoita edesmenneelle lemmikkikanille. Muistolaattojen avulla halutaan muistaa edesmennyttä eläinystävää persoonallisella tavalla.

– Eläin on perheenjäsen. Ei se ole mikään tavara, joka otetaan esille vain silloin kun sitä tarvitaan. Lemmikin pitäminen opettaa, että ei voi ajatella vain itseään vaan täytyy osata ottaa toisenkin tarpeet huomioon, Pirkko-Liisa sanoo.

 

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto