Iiro Rantala arvelee, että monella potentiaalisella muusikolla kyvyt jakautuvat liian moneen juttuun.  ”Sanon aina myös epäkorrektisti, että jos lapsella on kykyjä, jotka havaitaan varhain ja intoa soittamiseen, niin kannattaa raivata muu harrastuskalenteri tyhjäksi.” Kuva: <span class="photographer">Jonna Öhrnberg</span>
Iiro Rantala arvelee, että monella potentiaalisella muusikolla kyvyt jakautuvat liian moneen juttuun. ”Sanon aina myös epäkorrektisti, että jos lapsella on kykyjä, jotka havaitaan varhain ja intoa soittamiseen, niin kannattaa raivata muu harrastuskalenteri tyhjäksi.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Pianisti-säveltäjä Iiro Rantalan omat lapset eivät ole innostuneet muusikonurasta. – Vanhempi oli todella hyvä rumpali, mutta hän heitti kapulat nurkkaan jo 9-vuotiaana.

Ylen Joulukalenteri on tänä vuonna Maukan ja Väykän ensimmäinen joulu. Pikku Kakkosessa nähtävän kalenterin musiikit on säveltänyt pianisti-säveltäjä Iiro Rantala. Musiikkiharrastuksen Iiro aloitti itse monien huippumuusikoiden tapaan hyvin nuorena.

– Tämä on siinä mielessä vähän raaka ammatti, että perustyö on tehtävä varhain. Jos haluat huipulle vaikkapa klassisena viulistina tai pianistina, sinun oletetaan voittavan joku iso kilpailu 17–18 -vuotiaana.

Iiro ei koskaan kokenut omaa omistautumista harrastukselle kärsimyksenä. Hän arvelee, että hänen sisäinen motivaationsa oli kova.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– 12-vuotiaana minulle ihan normaalia, että iltapäivät ja illat olivat pelkkää musiikkia ja musiikkiharrastuksia. Siinä iässä aloin soittaa myös salaa. Kun vanhemmat menivät nukkumaan, hiivin eri rakennukseen ja saatoin soittaa melkein joka yö kahteen, kolmeen asti. Koulussa kävin lähinnä nukkumassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun opin jonkun uuden jutun, se oli mielettömän coolia. Se vei minua eteenpäin. Sain myös aina paljon positiivista kannustusta kotoa ja opettajilta. Minun tarinani ei ole mikään kärsimysnäytelmä.

Iiro painottaa, että ilman intohimoa hänestä ei olisi koskaan tullut huippumuusikkoa. Musiikki meni koulun edelle. Iiro lopetti koulunkäynnin lukion ensimmäisellä luokalla.

– Se on aika yleistä, ettei huippumuusikoilla ole ylioppilaslakkia. Itse tein siinä vaiheessa jo niin paljon keikkoja, ettei koululle jäänyt aikaa.

Hänen omat, 16- ja 23-vuotiaat lapsensa keskittyvät lähinnä musiikin kuuntelemiseen.

– Vanhempi oli todella hyvä rumpali, mutta hän heitti kapulat nurkkaan jo 9-vuotiaana. Minulle on ihan ok, että he päätyvät todennäköisesti eri aloille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla