Kuva: Juha Nurmi / Uudenmaan Partiopiiri. Kuvassa esiintyvä partiojohtaja ei ole kirjeen kirjoittanut Anni.
Kuva: Juha Nurmi / Uudenmaan Partiopiiri. Kuvassa esiintyvä partiojohtaja ei ole kirjeen kirjoittanut Anni.

Oletko ajatellut, että lapsesi harrastusta saattaa vetää vapaaehtoinen ohjaaja? 

Joka syksy Suomessa pyörähtää käyntiin lukuisia harrastuksia, joita pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Esimerkiksi partiossa tehdään vuosittain kolme miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä – tämä vastaa 1 800 nuorisotyöntekijän työpanosta.

Joskus lastansa harrastuksiin kuskaavalta vanhemmalta unohtuu, että kyseessä on harrastus myös ryhmänvetäjälle, kertoo Me Naisten haastattelema partiojohtaja Anni, 26.

Hän kirjoitti avoimen kirjeen, jonka jokaisen harrastajan ja heidän vanhempiensa kannattaa lukea. 

”Teen partiota täydellä sydämellä ja nautin siitä, että saan omasta ajastani antamalla mahdollistaa lapselle harrastuksen. Mikäli tämä harrastus ei olisi minulle rakkaus, en varmasti käyttäisi siihen useita tunteja. Olen ylpeä partiolaisuudestani ja tiedän, että monet arvostavat vapaaehtoisesti antamaani aikaa. 

Sinä äiti tai isä, joka tuot lapsesi partioon, luulitko, että aikaani menee viikossa sen puolentoista tunnin kokoontumisen verran? Se on vain murto-osa ajasta, jonka panostan lastesi harrastamiseen.

Aikaani kuluu harrastusmatkoihin, toiminnan suunnitteluun ja valmisteluihin. Käyn omalla vapaa-ajallani kaupassa ostamassa askartelutarvikkeita.

”Jos sairastun, en saa partiosta sairaslomaa”

Olen käyttänyt omia viikonloppuja johtajakoulutuksen käymiseen ja tapaan säännöllisesti muiden ryhmänjohtajien kanssa. Yhdessä muiden ohjaajien kanssa pyöritämme lippukunnan eli paikallisyhdistyksen toimintaa.

Jokainen tapahtuma myös vie oman aikansa. Joka kerta, kun lapsesi lähtee partioretkelle viikonlopuksi ja sinä saat hieman vapaa-aikaa, minä uhraan saman verran omaa aikaani siihen, että sinun ja muiden lapset saisivat mahdollisimman hyvän kokemuksen. 

En saa palkkaa tästä. Itse asiassa maksan siitä, että saan tulla pitämään partiota. 

Minulla on kaksi lasta. Koko perheeni joustaa harrastukseni vuoksi. Mieheni joustaa silloin tällöin omista töistä. Jos sairastun, en saa partiosta sairaslomaa, vaan järjestän itse sijaisen ryhmälleni. 

Negatiivinen palaute harmittaa. Ettekö taaskaan tehneet nuotiota? Miksi ette tehneet solmuja tällä kertaa? Vetämäni partioryhmä kokoontuu kaupungissa seurakuntatalolla, joten aivan joka kerralla ei ole realistista päästä luontoon nuotioita tekemään. Joskus kysytään, miksi partiossa leikitään liikaa. Jos olisit itse 15 lapsen kanssa puolitoista tuntia, ymmärtäisit kyllä, miksi partioon kuuluu paljon leikkimistä taitojen oppimisen lisäksi. 

Te vanhemmat saatatte laittaa minulle viestiä mihin tahansa aikaan vuorokaudesta ja olettaa, että vastaan heti. Ryhmän toiminnasta saa kysyä milloin tahansa, mutta jos esimerkiksi kesälomalla pitää vastata turhanpäiväisiin kysymyksiin merkeistä tai jos samaa kysymystä kysytään kymmenettä kertaa, menee se vähän liiallisuuksiin. Liiallisuuksiin menee myös se, kun kysytään jotain asiaa, joka on aiemmin kerrottu esimerkiksi jonkun tapahtuman tiedotuskirjeessä. 

”Viestiä saattaa tulla samaan aikaan jopa neljältäkymmeneltä vanhemmalta”

Onhan se niin paljon helpompaa sinulle, vanhempi, käyttää minun aikaani. Tuskin viestiä lähettäessäsi ajattelet, että minulla saattaa olla kolme sudenpenturyhmää samaan aikaan ja viestiä saattaa tulla samaan aikaan jopa 40 vanhemmalta.

En pyydä teiltä vanhemmilta vanhemmilta paljoa. Vastineeksi siitä, että lapsesi saa harrastuksen, jossa käydä joka viikko, ja retkeilykokemuksia viikonloppuisin, toivoisin vain, ettei toiminnasta valiteta, eikä turhia viestejä tulisi liikaa. Ja että ohjeita noudatettaisiin. Jos on ilmoitettu, että tällä kertaa partioon pitää pukeutua lämpimästi, mieltä ei lämmitä kovin paljoa lapsi, joka ilmestyy ilman sopivia varusteita. Tämä jarruttaa koko ryhmän toimintaa.

Kyllä te vanhemmat osaatte arvostaakin tekemääni työtä. Joskus ostatte kalliita lahjoja, mutta kaikista eniten merkitsevät sananne. Parhaiten jäi mieleen kädenpuristus ja sanallinen kiitos siitä, että olen pystynyt tarjoamaan turvallisen ympäristön, johon koulussa ei pystytä.

Partiossa on johtajapulaa jatkuvasti. Toivottavasti yhä useampi vanhempi uskaltaisi itse tulla mukaan toimintaan – näin te mahdollistatte harrastuksen omalle ja muiden lapsille sekä voitte saada merkityksellistä tekemistä omaan elämään. Kaikki ovat tervetulleita partioon!” 

Vierailija

Partiojohtaja Anni, 26, väsyi vanhempien valituksiin: ”Ihmetellään, miksemme taaskaan tehneet nuotiota”

Vierailija kirjoitti: Hyvänen aika. Tämä marttyyri-Anni kuulostaa siltä, että partion vetäminen ei enää ole hänelle se kiva vapaaehtoisharrastus, vaan perässä kiskottava kivireki. Vuoden tai parin tauko voisi tehdä ihan hyvää! Ja kyllä, olen itsekin vapaaehtoishommissa parissa järjestössä, mutta homma on niin kivaa ja kiinnostavaa, ja samanhenkiset ihmiset mukavia, etten itse ole ahdistunut vanhempien tai osallistujuen tekstarikyselyistä tai siitä, että joku on unohtanut jonkun varusteen kotiin...
Lue kommentti
Viivimaria

Partiojohtaja Anni, 26, väsyi vanhempien valituksiin: ”Ihmetellään, miksemme taaskaan tehneet nuotiota”

Partio on erittäin hyvä harrastus, joka opettaa lapselle itsenäisyyttä, johtajuutta, vastuuntuntoa, puhumattakaan ensiaputaidoista, käden taidoista, kokkaustaidoista jne. Sieltä saa parhaimmillaan elinikäisiä ystäviä, kokemuksia leireiltä, johtajakoulutusta, luonnossa liikkumista jne. Nämä vanhemmat, jotka vaativat partionjohtajilta palveluita, aiheuttavat ryhmien lopettamisen. Partiohenkeen kuuluu, että lauman johtajina on usein vain muutaman vuoden laumalaisia vanhemmat johtajat. Jos...
Lue kommentti