Meidän Perhe
Omat ja lapsen vaikeat tunteet ovat kirpaisseet Astridia joka kerta. Silloin hän on saanut voimaa taipumuksestaan katsoa aina eteenpäin. Kuva: <span class="photographer">Kaisu Jouppi</span>
Omat ja lapsen vaikeat tunteet ovat kirpaisseet Astridia joka kerta. Silloin hän on saanut voimaa taipumuksestaan katsoa aina eteenpäin. Kuva: Kaisu Jouppi

Laulaja-lauluntekijä Astrid Swan sairastui syöpään, kun hänen lapsensa oli kaksivuotias. Viiden vuoden jälkeen perhe on oppinut elämään sairauden kanssa.

Juuri nyt laulaja-lauluntekijä Astrid Swan voi mainiosti. Hän ei ole tarvinnut sytostaattihoitoja puoleentoista vuoteen, ja pelkät ylläpitohoidot ovat pitäneet syövän kurissa. Lääkärin mukaan tilanne voi jatkua tällaisena pitkäänkin.

Astridilta löydettiin rintasyöpä keväällä 2014, ja sen todettiin levinneen kaksi vuotta sitten. Silloin tilanne näytti toivottomalta, toisin kuin nyt. 

– Sana ”syöpä” saa seitsenvuotiaan lapseni ja 17-vuotiaan tytärpuoleni varmaan haukottelemaan, niin epäajankohtainen asia sairastelu elämässämme on, Astrid nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän on juuri julkaissut esikoisteoksensa Viimeinen kirjani – Kirjoituksia elämästä. Siinä hän kertoo elämästään alkoholistin lapsena, laulaja-lauluntekijänä ja parantumattomasti sairaana äitinä ja äitipuolena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sairaus on kuin hankala lemmikki

Moni vanhempi ahdistuu jo siitä, että joutuu myöntämään lapselleen ihmisten olevan kuolevaisia. Astrid on joutunut löytämään tapoja selittää lapsilleen, miten äiditkin voivat sairastua parantumattomasti ja miten kuolema ei kysele keneltäkään lupaa tulla.

Hän on kuvaillut sairautta lapselleen syöpäsusikoirana. Ajatus syövästä hankalana lemmikkinä on vähentänyt siihen liittyvää vaaran tuntua.

– Parantumattoman sairauden kanssa on liian raskasta elää, jos se on vihollinen. Jos se on lemmikki, sen kanssa voi tehdä rauhan.

Astridin mukaan heidän lapsensa puhuvat sairauksista ja kuolemasta osana elämää.

– Suru ei vie elämästä muita tunteita ja värejä, vain surun tukahduttaminen tekee niin. Ainakin nyt näyttää siltä, että lapset ovat käyneet kaikki tunteensa niin perinpohjaisesti läpi, että sairauteni ei määritä heidän elämäänsä ja siinä on tilaa myös kaikelle muulle.

Astrid Swan sairastaa parantumatonta syöpää: ”Toivon rakkauteni jatkuvan lasteni sisäisenä äänenä, joka tukee ja lohduttaa”

Tämä on Meidän Perhe -lehden juttu, joka on julkaistu numerossa 5/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla