Kodin Kuvalehti
”Ketunpennut tulevat lähelle kameraa vain nähdäkseen, mitä oikein on meneillään”, Ossi Saarinen kertoo. Kuva: <span class="photographer">Ossi Saarinen</span>
”Ketunpennut tulevat lähelle kameraa vain nähdäkseen, mitä oikein on meneillään”, Ossi Saarinen kertoo. Kuva: Ossi Saarinen

Hienojen luontoelämysten kokemiseksi ei tarvitse matkustaa pois kaupungista. Ossi Saarisen eläinkuvissa on niin maaginen tunnelma, että on vaikea uskoa hänen löytäneen kuvaamansa eläimet pääkaupunkiseudulta.

22-vuotias espoolainen maantieteen opiskelija jakaa kuviaan Instagramissa, jossa hänellä on ympäri maailmaa jo 165 000 seuraajaa. Harrastuksesta on vaivihkaa tullut ammatti niin, että opinnot ovat ainakin väliaikaisesti jääneet.

– Ehdin opiskella puolitoista vuotta, mutta tällä hetkellä olen täysipäiväinen luontokuvaaja, Ossi Saarinen kertoo.

Ossi otti kameran käteensä vasta nelisen vuotta sitten. Kuvausta nuorempana harrastanut isä ehdotti, että Ossi ottaisi hänen kamerallaan kuvan takapihan lintulaudalla käyvästä sinitiaisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Sosiaalisessa mediassa laatu on määrää tärkeämpi.”

– Jäin siihen heti koukkuun ja aloin lainata isältä kameraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ossi alkoi jakaa parhaita kuviaan Instagramissa ja sai nopeasti lisää seuraajia. Uusia kuvia hän julkaisee muutaman viikossa.

– Sosiaalisessa mediassa laatu on määrää tärkeämpi. Vaikka miten paljon julkaisisit, ihmiset eivät ala seurata tiliäsi, jos kuvat eivät ole hyviä.

Ossi Saarinen on liikkunut luonnossa pienestä asti ja tykännyt aina seurailla eläinten puuhia. Kuvaaminen toi luontorakkauteen uuden ulottuvuuden. Kuva: Ossi Saarinen
Ossi Saarinen on liikkunut luonnossa pienestä asti ja tykännyt aina seurailla eläinten puuhia. Kuvaaminen toi luontorakkauteen uuden ulottuvuuden. Kuva: Ossi Saarinen

”Puistot ovat täynnä elämää”

Vaikka kuvaamisesta on tullut Ossille jo ammatti, talvella hän viettää kuvauspäiviä vain muutaman kerran kuukaudessa. Kesällä eläimiä näkee enemmän, joten silloin hän pyrkii luontoon joka päivä. Kuvausretki voi venyä lähes vuorokauden mittaiseksi.

– Eilen heräsin aamulla viideltä ja olin takaisin kotona vasta illalla yhdeltätoista. Päivän aikana tuli käveltyä noin 25 kilometriä, Ossi kertoo.

Metsänväkeä ja lintuja löytyy ihan läheltä hänen kotiaan Espoossa. Nuuksion kansallispuistossa hän ei ole käynyt koskaan, Helsingin keskuspuistossakin vain pari kertaa. Ossi Saarinen vinkkaa, että aivan Helsingin keskustassa on puistoja, jotka ovat täynnä elämää.

Katso alta Ossi Saarisen häkellyttävän kauniita eläinkuvia! Jutun lopussa Ossi kertoo vinkkinsä eläinkuvaamisessa onnistumiseen.

Mutta mistä eläimiä kaupungissa löytää ja miten niiden kuvaamisessa parhaiten onnistuu? Ossi Saarinen paljastaa omat keinonsa!

12 vinkkiä aloittelevalle eläinkuvaajalle

 1. Kuvaa paljon. ”Kun kuvaa paljon, pystyy valitsemaan otokset, joissa eläimillä on parhaat ilmeet. Saatan ottaa pari tuhatta kuvaa päivässä. Jos esimerkiksi kettu haukottelee, otan sarjatulella kuvia, joissa sillä on jokaisessa eri ilme. Samoin oravalla voi olla monenlaisia ilmeitä, kun se mutustaa pähkinöitä. Onnistumisessa on paljon myös kyse myös tuurista.”
 2. Mene eläimen tasolle. ”Yritän aina päästä samalle tasolle, ryömin maassa. Niin saa paljon intensiivisempiä kuvia. Saa pienenkin eläimen kasvot kuvaan.”
 3. Tutustu kohteisiisi. ”Eläinkuvauksessa on tärkeää tuntea kohteet ja tietää vähän, miten ne käyttäytyvät. Se auttaa löytämään niitä ja lähestymisessä.”
 4. Tarjoa syötävää. ”Houkuttelen oravia ja pikkulintuja monesti maustamattomilla pähkinöillä tai siemenillä. Laitan niitä lintulautojen tai muiden sellaisten paikkojen lähelle, jossa niitä ruokitaan muutenkin. Muuten pyrin välttämään syöttejä, etteivät eläimet liikaa totu ihmisiin. Usein eläinten oma uteliaisuus riittää.”
 5. Kuvaa illalla tai aamulla. ”Aikainen aamu ja myöhäinen ilta ovat parhaita, koska valo on silloin parhaimmillaan. Aamulla ja illalla eläimet myös liikkuvat eniten. Kaupungissa on päivällä liikkeellä ihmisiäkin, joita eläimet vähän säikkyvät. Esimerkiksi kettuja ei näe juuri koskaan päivällä, mutta muulloin voi nähdä.”
 6. Pysy kaupungissa ja näytä ympäristö. ”Eläimiä on helpompi kuvata kaupunkimiljöössä kuin erämaassa. Ne on helpompi löytää ja ne ovat vähemmän säikkyjä. Eläimet viihtyvät piha-alueilla, puistoissa ja keskustan ulkopuolella. Ei sieltä mitään karhuja löydä, mutta voi löytää oravia, lintuja, kettuja ja supikoiria. Jos eläin on kuvattu kaupungissa, en lähtisi piilottamaan miljöötä kuvasta. On pikemminkin hienoa, jos kuva eroaa metsässä otetuista.”
 7. Tsekkaa sää. ”Tuulisella eläimet eivät liiku paljon. Aurinkoisena päivänä saa helpommin terävän kuvan, lumi- ja vesisateella taas ihan erilaisia kuvia. Oma suosikkisääni on sumuinen. Katson säätiedotuksesta, jos on tulossa lämpimän päivän jälkeen kylmä aamu, eikä tuule hirveästi. Lähden pellonreunaan päivystämään.”
 8. Käytä julkista liikennettä. ”Liikun polkupyörällä tai julkisilla, joskus kävellen. Joskus olen pyytänyt kaverilta kyydin, jos olen halunnut kauemmas peuroja tai hirviä kuvaamaan.”
 9. Ole kärsivällinen. ”Eläinten kuvaaminen vaatii etsimistä ja odottamista. Etsimiseen menee varmaan 90 prosenttia ulkona viettämästäni ajasta. Todella monia päiviä on mennyt löytämättä mitään.”
 10. Kuvaa lintuja edestä. ”Kun pyrstöä ei näy, niistä tulee pyöreitä ja vihaisen Angry Birdsin näköisiä. Tietyt linnut ovat vielä muita hauskempia. Hippiäinen näyttää siltä kuin sillä olisi suupielet alaspäin. Pöllöt ovat ilmeikkäitä, koska ne haukottelevat paljon ja räpyttelevät silmiään.”
 11. Vaihtele kameroita. ”Eläinkuvauksessa järjestelmäkamera on yleensä parempi, koska on tärkeää päästä lähelle. Kännykän kameralla ei saa pysäytettyä liikettä eikä voi zoomailla laadun kärsimättä. Toisaalta kännykkä on pieni ja sillä saa helpommin kuvia eri kulmista.”
 12. Hyödynnä kaupungin valoja. ”Metsässä ei auringonlaskun jälkeen enää pysty kuvaamaan. Kaupungissa saa katulamppujen valossa ihan erilaisia kuvia kuin päivällä. Voi onnistua kuvaamaan vaikkapa ketun katulampun alla.”

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Radisson Blu Plaza -hotellissa Helsingissä avautuu 15. toukokuuta Ossi Saarisen eläinkuvista koottu näyttely Helsinki Wildlife by Soosseli. Kuvat on otettu pääkaupunkiseudun ja Etelä-Suomen kaupunkimetsissä. Näyttely on avoinna syyskuun loppuun saakka. Sen jälkeen kuvat huutokaupataan ja tuotto ohjataan SOS Lapsikylälle.

Seuraa Ossia Instagramissa: @Soosseli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla