Näinkö siinä käy, kun mies tekee kirjan miehestä?

Taiteilija Vesa-Matti Loirin elämänvaiheet, rakkaussuhteet ja tragediat on kerrattu jo niin monessa tv-sarjassa ja dokumentissa viime vuosina, että etukäteen epäilytti, kuinka paljon uutta elämäkerta vielä pystyisi tarjoamaan.

Ehkä siksi Jari Tervon kirjoittamalla Loiri.-kirjalla (Otava) on pituutta yli 700 sivua – ei ainakaan jää pelkoa, että tämän jälkeen mitään olennaista (tai vähemmän olennaista) jäisi Loirista kertomatta. Käsittelytapakin on äärimmäisen yksityiskohtainen ja perusteellinen. Jopa sillä rajalla, onko liiankin.

Tervo on haastatellut kirjaan Loirin itsensä lisäksi kymmeniä ihmisiä. Vanhana toimittajana Tervolla on detaljien kaivamisen tajua, tai sitten Loirilla itsellään on ylivertainen muisti – ja molemmilla tarinankertojan lahja. Vähintäänkin kirjasta tulee selväksi, että lemmitty on, useammankin sukupolven edestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kerronnan kannalta perusteellisuus on pääsääntöisesti hyvä asia, mutta välillä käy mielessä, olisimmeko silti voineet elää ilman muutamaa yksityiskohtaista kuvausta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi näitä:

1. Poikuus lähti kauhun kera

Loiri kertoo kirjassa menettäneensä poikuutensa kunnolla 18-vuotiaana. Jo sitä ennen hän oli muutaman kerran päässyt kokeilemaan tuntumaa, lauennut housuihinsa ja ”ruiskauttanut lemmensatsinsa naisen häpyhuulille”.

Virallisella ensimmäisellä kerralla Koiton tanssisalista isketyn muutamaa vuotta vanhemman, ”ison ja hauskannäköisen, muhkeapaikkaisen” kotiapulaisen kanssa Loiri päätyi puistopusikkoon. Lompakosta löytyi iäkäs kondomi ja akti onnistuikin, mutta onnettomuudeksi kondomi ratkesi. ”Siemensatsi oli kadonnut naisen uumeniin.” Loiri kauhistui seuraamuksia, eli raskautta ja mahdollista pakkoavioliittoa tuntemattoman naisen kanssa.

Tiettävästi pelko oli kuitenkin turha.

2. Unohtumaton lutikkanainti

Vesa-Matti Loirin toinen kerta naisen kanssa oli myös ikimuistoinen, ainakin miehelle itselleen. Linja-auton rahastajatytön asuntolahuoneessa koettu seksi oli kirjan mukaan taivaallista: poika sai ”rakastella itsensä kunnon hikeen ennen siemensyöksyä.” Hekuman huipun jälkeen Loiri räpsäytti valot päälle.

Se oli virhe.

Asuntolan huone vilisi luteita, tyynyä myöten: ”Matista näytti siltä, että ne seisoivat tarkkaavaisina takajaloillaan ja tuijottivat häntä kamaline verkkosilmineen, tuntosarvet väristen.” Loiri ravisteli luteet vaatteistaan ja juoksi ulos. Rakkaustarina rahastajatytön kanssa päättyi tuohon ”lutikkanaintiin”.

3. Kypsä laulunopettaja antoi ”yksityistunteja”

Teatterikoulun laulunopettaja, viisikymppinen nainen, halusi antaa parikymppiselle Loirille yksityistunteja kotonaan. Kun Loiri saapui paikalle, pöydällä oli lohiateria ja kynttilät sytytetty. ”Loiri tajusi pian, että laulunopettaja oli lähes koskematon erämaa, mutta myös kiihkeä ja luonnollinen. Jopa koulussa Loiri ja opettaja sulkivat oven ja ryhtyivät rakastelemaan pianoa vasten.”

Kirjassa opettajaa kutsutaan Loirin seksiystäväksi. Hänen opettamaansa laulutekniikkaa Loiri saa myös paljolti kiittää musiikkiurastaan.

4. Vatsa myllersi lomareissuilla

Kirja kertoo kertoo useammankin kerran Loirin etelänlomista vaihtuvien naisystävien kanssa. Lähes yhtä usein lomia värittivät vatsaongelmat. Ensimmäinen vaimo Tuula Nyman kärsi Turkin-reissulla niin paljon, että joutui kirjan mukaan vatsahuuhteluun. ”On saatana tiukka mimmi, Loiri katseli horrostelevaa vaimoaan.”

Marita Hakalan kanssa Loiri matkusti ensimmäisenä yhteisenä jouluna Marokkoon, Marrakechiin, jossa Loiri oli vieraillut jo kihlattunsa Katja Peiposen kanssa parikymmentä vuotta aikaisemmin. Raivokas vatsatauti tuli kutsumattomaksi jouluvieraaksi. ”[Hakala] huomasi, että taiteilija ujosteli äänekkäitä päästöjä pienen hotellihuoneen vielä pienemmässä vessassa. Hän laittoi aina veden lorisemaan kätkeäkseen törähdykset. Hakala piti ison miehen kainostelua söpönä. Kun tauti saavutti Hakalan, molemmat osasivat nauraa koettelemukselle. Myös vessa yhdistää ihmisiä.”

Seniori-iässä Loirille tehdyllä vatsanohitusleikkauksella oli tiettyjä sivuvaikutuksia, joita kuvaillaan Loirin Thaimaan-reissun yhteydessä: ”Rankasti laihtunut Loiri makasi tukalan kuumassa asunnossa nahkasohvalla vaippahousuja lukuun ottamatta alasti. Ne olivat välttämättömät jonkin aikaa vatsanohitusleikkauksen jälkeen.”

5. Meskaliinista 12-tuntinen erektio

Kun Loiri aloitteli seurustelua toisen vaimonsa Monan kanssa, pariskunta päätti kirjan mukaan kokeilla meskaliinia, kaktuksesta uutettua huumausainetta. Kirja kuvailee seikkaperäisesti siitä seurannutta kolmen vuorokauden trippiä, jonka aikana taiteilijalla oli lukuisia hallusinaatioita, muun muassa katossa käveleviä astronautteja, ja fyysisenä sivuvaikutuksena myös 12-tuntinen erektio.

Tripin päätteeksi pariskunta päätti mennä kihloihin.

6. Tapaturma elämännesteestä

Kun Loiri seurusteli valokuvamalli Katja Peiposen kanssa, Peiponen kävi kolmen viikon työmatkalla. Jälleennäkemisen ilo oli suuri.

Näin tapahtumaketju kuvaillaan kirjassa: ”Kun Peiponen palasi, Loiri meni kentälle vastaan, ja pari nappasi taksin Pengerkadulle. Siellä he raastoivat vaatteet toisiltaan jo eteisessä ja alkoivat naida seisaaltaan. Selkärankaa köyristävän siemensyöksyn saatuaan Loiri suunnisti kohti kylpyhuonetta ja liukastui omaan spermaansa. Molemmat jalat heilahtivat kohti kattoa, pää kumahti lattiaan, valot himmenivät ennen kuin sammuivat.”

Kun mies tuli tajuihinsa, Peiponen puhalteli rakkaansa päähän nousseeseen kuhmuun. Kirjan mukaan jälleennäkemisen ilo jatkui tämän jälkeen vielä useita päiviä.

jää lukematta

Todella surullista, että ikääntyneen taiteilijan muistelut ovat menneet tuollaiselle tasolle: päihteitä ja naisseikkailuja. Tulokulma olisi voinut olla toisenlainenkin.

Vierailija

Jos seksistä ei enää jäljellä kuin muistelot?Siitä puhe mistä puute ! Olisi voinnut jättää ikääntyvänä ihmisenä väliin seikkailunsa eri naisten kanssa.Hieman kunnioitusta naisille,joiden kanssa pellehti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla