Kasper Strömman kerää elämänhallintaoppaita, koska pitää niiden tyhjistä lupauksista ja latteuksista. Kuva Milka Alanen.
Kasper Strömman kerää elämänhallintaoppaita, koska pitää niiden tyhjistä lupauksista ja latteuksista. Kuva Milka Alanen.

Kasper Strömman on tullut tunnetuksi design-maailmaa humoristisesti ruotivasta blogistaan Kasper Diem.

Kirjoitat yhtä Suomen hauskimmista blogeista, jossa muun muassa vaadit å-kirjaimen poistamista suomen kielestä. Oletko hauska mies?
Sitä pitäisi kysyä muilta. Jos sanoisin olevani väärinymmärretty nero, se kuulostaisi oudolta. Ja jos sanoisin olevani hulvaton, sekin olisi arroganttia. Ei blogini tarkoitus ole ensisijaisesti olla hauska. Jos lupaa isosti, että tästä tulee nyt nauru­juhlaa, on odotuksiin vaikea yltää.

Sanot, että blogisi Kasper Diem on työkalu elämänhallintaan. Luetko paljon alan kirjallisuutta?  
Kerään elämänhallintaoppaita. En tosin  koskaan saa luettua niitä loppuun. Elämänhallintaoppaat keikkuvat aina myyntilistojen kärjessä, ja haaveilenkin joskus kirjoittavani sellaisen. Pidän niiden tyhjistä lupauksista ja latteuksista.
 
Olet itsekin graafikko ja kuvittaja. Hiljattain irvit Vallilan tuoteverhoille ja suunnittelit yritykselle niin Teboil-rulla­kaihtimet kuin Vuokkoset-suihkuverhonkin. Millaista palautetta olet saanut?
Ymmärrän, että ihmiset rakastavat Vallilan Jaffa- ja Kettukarkki-verhoja. Mutta samaan aikaan ne ovat mainostekstiilejä, joita en hankkisi kotiini roikkumaan. En silti ole erityisen kärkevä, kirjoituksissani on aina positiivinen yleisvire.

Kommentoit myös vakavaan sävyyn Marimekon kopiokohua, jossa vaimosi, suunnittelija Maija Louekari oli osallisena. Joko siitä irtoaisi joku hauska läppä?
Oli koomista, miten paljon lehdet pystyivät lypsämään aiheesta niin sanottuja uutisia. En millään jaksaisi olla se lehmä, josta saadaan vielä yksi liraus keittoon.

Kumpi teillä kotona sisustaa ja päättää verhoista?
Meillä ei ole verhoja, mutta enemmän sisustaminen kiinnostaa varmasti Maijaa. Yksi filosofia mulla on: kotona ei saa olla yhtään rumaa esinettä. Ennen lapsia jouduin miettimään, voinko ostaa jonkun hauskannäköisen nuken, mutta nyt saan ostaa hienoja vintage-legoja. Työhuoneelleni voin kerätä romua. Ohikulkijat erehtyvätkin pitämään sitä usein kirpputorina.

Julkaiset blogissasi outojen linkkien listaa. Roikutko koko ajan netissä?
En varmasti tavallista enempää, mutta ennen nukahtamista on kiva katsoa pari tviittiä iPhonen sinisessä valossa.

Luovut pian Vuoden graafikko -tittelistäsi. Miltä juhlavuosi on tuntunut?
Niin kuin aivastukselta mutta paremmalta. Minua on pyydetty puhumaan moneen paikkaan, mikä on ollut mukavaa. Seuraavaksi voisi olla kivaa olla vaikka jonkinlainen neuvos.

Kasper Strömman

■ On tullut tunnetuksi design-maailmaa humoristisesti ruotivasta blogistaan Kasper Diem: kasperstromman.com.

■ Kuvittaja, graafikko ja bloggaaja on syntynyt 4.6.1974 Turussa.

■ Valittiin Vuoden graafikoksi 2013.

■ Asuu Helsingissä puolisonsa tekstiilitaiteilija Maija Louekarin kanssa. Parilla on kaksi lasta.