Olli ja Katerina Jokisella on kolme tytärtä, Alexandra, 18, Emma, 14, ja Keira, 7. Kuva: Liisa Valonen
Olli ja Katerina Jokisella on kolme tytärtä, Alexandra, 18, Emma, 14, ja Keira, 7. Kuva: Liisa Valonen

Olli ja Katerina Jokisen tyttären diabetesdiagnoosi tuli kaikille yllätyksenä. – Tauti oli ehtinyt huomaamatta niin pitkälle, että keho oli alkanut myrkyttää itseään, Katerina kertoo.

Floridassa kiekkoakatemiaa pyörittävän Olli Jokisen, 39, ja hänen Katerina-vaimonsa, 40, kevät oli vaikea, kun parin 14-vuotias Emma-tytär sairastui tyypin 1 diabetekseen. 

Tauti tuli yllätyksenä kaikille. Emma söi kevään ajan paljon, mutta niin hän oli aina tehnyt. Hänellä on oma kylpyhuone, joten vanhemmat eivät huomanneet tytön tihentyneitä vessakäyntejä. Eräänä perjantaina Kata huomasi, että tyttö näytti hyvin hoikalta ja tämän silmänaluset tummilta.

– Tivasin, onko kaikki kunnossa. Hän vakuutteli, että on. Päähän vain on vähän sattunut viime päivinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Illalla kaveri tuli Emmalle yökylään, mutta Kata ei saanut unta. Lopulta hän päätti viedä tytön ensiapuun. Siellä selvisi, että Emman keho oli mennyt ketoasidoosiin, joka on hengenvaarallinen tila.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Vanhempana oli aika voimaton fiilis, kun katseli tuskaa, jota toinen kävi teho-osastolla.”

– Tauti oli ehtinyt huomaamatta niin pitkälle, että keho oli alkanut myrkyttää itseään. Lääkäri sanoi, että Emma olisi voinut kuolla yön aikana. Onneksi luotin äidinvaistooni, Kata sanoo.

Tapahtunut oli sokki koko perheelle.

– Kyllä se pysäytti miettimään, miten pienestä kaikki voi olla kiinni. Vanhempana oli aika voimaton fiilis, kun katseli tuskaa, jota toinen kävi teho-osastolla läpi, Olli sanoo.

Dramaattisen alun jälkeen perhe on sopeutunut elämään sairauden kanssa nyt vuoden verran.

– Tietysti tapahtunut jätti pelon. Kyselen koko ajan Emmalta, onhan hän syönyt ja tarkistanut verensokerinsa, Kata sanoo.

– Aika harva teini joutuu miettimään noin tarkasti, mitä syö ja milloin. Positiivista tässä on, että tauti on hoidettavissa insuliinilla ja pysyy kurissa elintavoilla ja seurannalla.

Miten Ollin juominen ja myöhempi raitistuminen vaikuttivat parin suhteeseen? Mitä Katerina kertoo kiekkovaimojen asemasta maailmalla? Millainen isä Olli on? Lue Olli ja Katerina Jokisen haastattelu Me Naisten numerosta 29/18. Voit lukea jutun myös tästä. Koko digilehti löytyy täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla