Kuvat
Sanoma-arkisto/Terhi Ylimäinen
Janne Kataja on mutkattomampi kuin 20 vuotta sitten.
Janne Kataja on mutkattomampi kuin 20 vuotta sitten.

Janne Kataja on tehnyt elämässään paljon asioita, joita hän katuu. Mutta jos alkaa katua kovasti ja kaikkea, muuttuu epävarmaksi, ja sitä hän ei halua.

Oletko aina niin ihana kuin julkisuudessa? Jos olet, voisin laittaa sinut pulloon ja pitää itsellä.

Saanko tuoda oman pullon mukana? Olen inhimillinen otus, kuten me kaikki. Minullakin on hyviä ja huonoja päiviä. Töissäni, kuten missä tahansa asiakaspalvelutehtävissä, pitää kuitenkin yrittää olla paras versio itsestään. Lähtökohtaisesti olen hyväntuulinen, mutta kuulemma myös itsepäinen. Minulla on aika terävä kieli ja saatan täräyttää suoraan. Olen kuitenkin paljon mutkattomampi versio itsestäni kuin 20 vuotta sitten.

Teitkö koulussa kepposia oppitunneilla?

En ollut keppostelija, vaan kiltti oppilas, joka tykkäsi miellyttää auktoriteetteja. Mutta olen ollut aina esiintyjä ja huvittaja. Esiinnyin eri teattereissa jo lapsena.

Ketä historian merkkihenkilöä haluat näytellä?

Monimutkaista, puolihullua tuittupäätä on herkullisinta esittää. Olisi kiinnostava näytellä elokuvatuottaja T.J. Särkkää tai kuvataiteilija Jalmari Ruokokoskea.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tykkäsitkö olla sijaisopettajana Oitin ala-asteen kuudesluokkalaisille?

Tykkäsin! Jos kaikki tekivät viikon aikana läksyt ja jos taululle piirtämäni opettajan hermokäyrä pysyi matalana, tein perjantaina taikatemppuja tai järjestin levyraadin. En ollut kuitenkaan ihan pelkkä Pelle Hermanni. Totuin teatterissa siihen, että kun ohjaaja puhuu, näyttelijät ovat hiljaa. Noudatin samaa koulussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Missä tilanteessa olet jäänyt sanattomaksi?

Kun toiselle on tullut yllättävä, äkillinen suru. Silloin harkitsen mitä sanon, etten omilla sanomisillani tuo lisäpainetta tai nonsaleeraa surua. Olen jäänyt sanattomaksi myös erimielisyystilanteissa, kun joku läheinen löytää minusta puolen, jota hän ei ole aiemmin sanonut ääneen. Tykkään puhua paljon ja olla asioista jotain mieltä, joten moni varmaan toivoisi, että jäisin sanattomaksi.

Kiinnostaako sisustaminen?

Kyllä! Olen suunnitellut harrastusmielessä remontteja ystäville. Yhdistän kotonani vanhoja ja uusia huonekaluja ja tykkään leikkiä väreillä: alakerrassa on okraa, vihreää ja ruskeaa ja yläkerta on valkoinen. Minulla on paljon taidetta, esimerkiksi Göran Augustsonilta, Miina Äkkijyrkältä ja Juho Rissaselta. Minulla on myös uutistenlukija Urpo Martikaisen maalaama akvarelli.

Mikä on maskuliinisin piirteesi?

En ajattele itseäni kovin maskuliinisena ihmisenä. Olen eläväinen, en perusmaskuliininen kookas ja harteikas ukko. Ehkä maskuliinisinta minussa on parrankasvu ja se, että rakastan tummia tuoksuja. Minulla on eri tuoksut kotonani Suomessa ja vapaa-ajan asunnollani Italiassa. Kummassakin maassa on parikymmentä eri tuoksua. Italiassa käytän runsaampia ja värikkäämpiä tuoksuja.

Mitä kadut elämässäsi?

Joitakin sanomisia, kärhämiä rakkaiden ihmisten kanssa ja elämänvalintoja. Kadun myös joitain päätöksiä, joita olen ottanut yrittäjänä. Olen intohimoihminen ja olen ottanut riskejä intohimo, en lompakko edellä. Kadun myös mustavalkoisuuttani ja ehdottomuuttani. Olen onneksi oppinut, että mustavalkoisuus on tosi vaarallista. Harrastan itseni kehittämistä ja koetan joka päivä miettiä, miten voisin olla parempi ihminen. On oltava armelias itselleen, koska tämä hetki on menneisyyden summa. Jos alkaa katua isoja paloja, muuttuu tässä hetkessä hirveän epävarmaksi.

Mitä haluaisit muuttaa maailmassa?

Ihmisillä pitäisi olla oikeus syntyä, elää ja kuolla samoin ihmisoikeuksin.

Olet monessa mukana. Oletko työnarkomaani?

Olen työholisti. Hengitän ja elän työlle, ja lapsenikin huomauttavat, että ”isä, sä olet taas puhunut monta tuntia työasioita puhelimessa”. Rakastan työtäni, mutta välillä olen uhrannut sille vähän liikaa. Teen joka ikinen päivä ainakin jonkin verran töitä ja ajattelen niitä koko ajan, mutta en pidä sitä ihailtavana ominaisuutena.

Miten elämäsi on muuttunut avioeron jälkeen?

Kun lapset ovat minulla, pyrin järjestelemään työt niin, että voin olla lasteni kanssa enemmän kuin silloin, kun arjessa oli kaksi jakajaa. Ylipäänsä uskon, että ihminen muuttuu joka päivä.

Onko sinulla kovasti vientiä nyt sinkkuna?

Saan toki joskus treffiehdotuksia. Tosin jos viesti on lähetetty kahdelta yöllä, lähettäjä voi olla jo aamulla toista mieltä. Olen helposti lähestyttävä, mutta aika vaikeasti tavoitettava ihminen. En käy oikein missään, vaan olen aina joko töissä tai kotona. En ole ihmisenä 24/7 sellainen, mitä olen televisiossa 45 minuutin ajan, joten vetäytyvä ja yksityinen minäni voi tulla yllätyksenä. Parisuhteessa olen virkeänä aika hauska, innostuva ja värikäs hahmo.

Mikä on villein unelmasi?

Olisi hauskaa, jos minulla olisi lelukaupan lisäksi koko perheen viihdemaailma elämys- ja huvipuistoineen . Mutta se maksaisi muutaman miljardin, eikä minulla juuri tällä hetkellä ole rahaa. Eikä ole koskaan ollutkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla