Meidän Perhe
Vanhemmuus muuttaa ihmistä monilla tavoilla. Minulle tämä on ollut ehkä vaikein niellä, Sanna Sommers kirjoittaa. Kuva: Satu Kemppainen
Vanhemmuus muuttaa ihmistä monilla tavoilla. Minulle tämä on ollut ehkä vaikein niellä, Sanna Sommers kirjoittaa. Kuva: Satu Kemppainen

Muistettavaa on niin paljon, että jostain läikkyy yli, enkä aina pysty hallitsemaan, mistä.

Pienen ihmisen isot silmät katsovat minua lautasina alaviistosta. ”Äiti, miksi sä lähetit mut tänään tuntia liian aikaisin kouluun?”

Niin, miksi? Samasta syystä, josta en muistanut kysyä moneen viikkoon koulun jälkeen, missä ekaluokkalaisen liikuntavaatteet ovat. Ei, ne eivät olleet märkänä myttynä repun pohjalla. Paidat, sortsit ja verkkarit kertyivät koululle, kunnes ne vietiin löytötavarahyllystä kierrätykseen.

Aivot päättävät puolestani: liikuntavaatteet, ei niin tärkeää.

Vanhemmuus muuttaa ihmistä monilla tavoilla. Minulle tämä on niistä ollut ehkä vaikein niellä – olen entinen skarppi, nykyinen sählä. Muistettavaa on niin paljon, että jostain läikkyy yli, enkä aina pysty hallitsemaan, mistä. Aivot päättävät puolestani: liikuntavaatteet, ei niin tärkeää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kevätkuukaudet ovat ruuhkavuosiaivojen tulikoe. Esitysten kenraaliharjoitukset ja erikoisaikataulut, Wilma-viestit ja retkitiedotteet. Viime hetken paniikissa kirjoitetut Facebook-huhuilut: Olisiko kellään lainata kissapukua huomiseksi?

Kiireviikkoina lasken hiljaa mielessäni: yy kaa koo, tiedänhän varmasti, missä kukin lapsistani on.

Ilahduin, kun huomasin Tiede-lehdessä otsikon Unohtaminen palvelee älyä. Ilmankos! Eniten silti lohduttaa kuulla, etten ole ainoa. Muutkin äidit ja isät miettivät itseään epäillen aamulla matkalla töihin, toimittivatko lapset oikeisiin osoitteisiin. Pahimpina kiireviikkoina lasken koko ajan hiljaa mielessäni: yy kaa koo, tiedänhän varmasti, missä kukin lapsistani on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seuraavaksi yritän muistaa, että rooliasun tai erikoisaikataulun unohtuessa en vaipuisi itsesyytöksiin vaan taputtaisin itseäni olalle – hyvin priorisoitu. Päivän paras lasku on illalla, kun käyn vielä kerran katsomassa sängyissään tuhisevia tyyppejä. Yy kaa koo, tärkein on tallella.

Tämä on Meidän Perheen artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä.

PS. Näyttääkö sinunkin inboksisi tältä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla