Kodin Kuvalehti
”Jos lapsi joutuu erotilanteessa valitsemaan vanhempiensa välillä, päätös on hänelle yleensä raskas ja ristiriitainen”, Julia Korkman sanoo. Kuva: Piia Arnold
”Jos lapsi joutuu erotilanteessa valitsemaan vanhempiensa välillä, päätös on hänelle yleensä raskas ja ristiriitainen”, Julia Korkman sanoo. Kuva: Piia Arnold

Oikeuspsykologi Julia Korkman on huolissaan lapsista, jotka joutuvat huoltajuuskiistojen keskelle. – Lapsi saatetaan ajaa sietämättömän ristiriitaiseen tilanteeseen, Korkman sanoo Kodin Kuvalehdelle.

Kun rikoksen silminnäkijäksi tai uhriksi on joutunut lapsi, apuun kutsutaan Julia Korkman, 41. Julia on oikeuspsykologi, joka on erikoistunut lasten kuulemiseen, todistajanpsykologiaan ja silminnäkijätutkimuksiin.

Julia kouluttaa poliiseja kuulustelemaan lapsia ja haastattelee lapsia toisinaan itsekin esimerkiksi huoltajuuskiistojen yhteydessä.

– Vain pieni osa huoltajuuskiistoista tulehtuu kauheiksi. Mutta kun niin käy, tilanne on lapselle hyvin kuormittava, Julia sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ex-puolison mustamaalaaminen vahingoittaa lasta enemmän kuin ymmärretään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Se on ehkä surullisinta, mitä lapsen kehityksessä voi tapahtua.”

Pahimmillaan vanhemmat repivät lapsensa puoliksi, lähes kirjaimellisesti.

Julia on nähnyt vanhempia, jotka eivät pääse yksimielisyyteen edes lapsen nimestä. Niinpä he kutsuvat lasta eri nimillä.

Hän tietää lapsia, joilla on äidin ja isän luona aina eri vaatteet, koska vanhemmat niin vaativat. Mikään äidin luona käytetty vaate ei saa olla kosketuksissa isän luona käytettyihin vaatteisiin.

Lapset puolustavat vanhempiaan viimeiseen asti

Toisinaan huoltajuuskiistoihin liittyy jopa toisen vanhemman esittämä hyväksikäyttöepäily.

– Lapsi saattaa kertoa sujuvasti kahta eri tarinaa. Tarina vaihtuu sen mukaan, kumman vanhemman kanssa hän haastatteluun tulee. Se on ehkä surullisinta, mitä lapsen kehityksessä voi tapahtua.

Kerran Julian haastateltavana oli 8-vuotias tyttö. Toinen vanhemmista epäili, että entinen puoliso pahoinpiteli tyttöä.

– En tiedä mitä mun pitäisi sanoa, tyttö sanoi Julialle.

– Jos sanon yhdellä tavalla, niin äiti vihastuu, jos toisella, niin iskä.

Vanhempiensa puolesta lapsi on valmis valehtelemaan, jakautumaan vaikka kahtia.

Julia on huomannut, että useimmat lapset puolustavat vanhempiaan viimeiseen asti.

Vanhempiensa puolesta lapsi on valmis valehtelemaan, jakautumaan vaikka kahtia.

– Joskus mietin, onko lasta viisasta kuulla lainkaan. Onko siitä hänelle enemmän haittaa vai hyötyä? Riskinä on se, että lapsi ajetaan sietämättömän ristiriitaiseen tilanteeseen. Silloin hän kertoo kertomuksia, jotka eivät ole totta.

Oikeuspsykologi Julia Korkmanin koko haastattelu julkaistiin Kodin Kuvalehdestä 23/2018. Voit lukea sen oheisesta linkistä:

Systeemi tuhoaa erolapsia edel...

Järjestelmä on 1980 luvun tuote joka kannustaa äitejä riitelemään ja hakemaan isän syrjäyttämistä. Korkman on osa ongelmaa ei ratkaisua. Järjestelmä tuhoaa ei pelasta.
Uusi sukupolvi ei mene erossa järjestelmän piiriin vaan sopii itse vuoroasumisesta joka on kaikilla mittareilla paras erovaihtoehto kaikille lapsille.
Itse menetin lapset yli viideksi vuodeksi järjestelmä hoiti asian. Lapset tulivat itse kun uskalsivat ja pystyivät. Vaurioita paikataan koko loppuelämän.
Jouduin yt neuvottelun kohteeksi, henkilöstöjohtajananainen ilmoitti, että yksinhuoltajuus on peruste ettei irtisanomista toteuteta joten minut pihalle ja lasten tuhoaja jatkaa työskentelyä. Systeemin lonkerot ovat syvällä yhteiskunnassa ja elättävät ikiliikkujan tavoin lasten sielun ja elämän tuhoajia.
Kun tämän julkaisette alkaa perinteinen paskamyrsky jolla tämä kommenti tuomitaan ja haudataan.

signe

Olen pitkään seurannut vierestä mulle todella läheisen ihmisen taistelua hänen ex-än kanssa.Nainen lopetti raskaana ollessa kaikki välit tulevan lapsen isän kanssa.Päätös tuli 7 vuoden henkisen-,fyysisen- ja taloudellisen hyväksikäytön jälkeen.Kun nainen päätti synnyttää lapsen eikä tehnyt aborttia siis hänestä tuntuu ,että hänellä ei ole mitään oikeuksia lapsen elämässä vaan tärkein on "lapsen oikeus molempaan vanhempaan".Huomautan,että ennen k.o. lapsen syntymää isä ei tunnustanut tulevan lapsen olevan hänen ja todella ilkeästi ja törkeästi kirjoitteli julkisesti ja naisen sukulaisille mielipiteen naisesta ja hänen vanhemmasta tyttärestä(10 v.).Nyt 60-v. mies ei ole mitään tehnyt lapsen edunmukaista ...hakemassa  0-euroa elatusmaksua oikeudelta.Hänellä on toinen peräkkäinen lähestymiskielto lapsen äidille ja kielto ottaa yhteyttä muutenkin ja silti lähettä turhia sähköposteja vieläkin kun lapsen äiti joutui puhelinnumeron jo vaihtaamaan.Huomautan myös,että lastensuojeluviranomaiset kehotti pitämään miehen erossa lapsista.

 On totta,että vanhempien riita on masentavaa lapsille.Sen takia ehdotan:Tarkistakaa vanhempien tausta pidemmän ajan päälle,silloin pystyy hahmottaman ihmisen käyttäyttymismallin käytännössä eikä vaan puheiden perusteellä.Silloin on helpompi kysyä lapselta mielipidettä vanhempaan eikä tarvitse lasta kuulustella jos viranomaiset tekee yhteistyötä

Sisältö jatkuu mainoksen alla